Augusts - baleta mēnesis Latvijas Nacionālajā operā

© Alise Šulca/F64 Photo Agency

Ņemot vērā skatītāju vēlēšanos, Latvijas Nacionālā opera un balets (LNOB) sāk jaunu tradīciju - augustu veltīt baleta mākslai, aģentūru LETA informēja LNOB preses pārstāve Irbe Treile.

Baleta mēnesi 10.augustā atklās Pētera Čaikovska "Gulbju ezers" Aivara Leimaņa iestudējumā, kuru varēs skatīt arī 27.augustā. Galvenajās lomās Margarita Demjanoka, Jolanta Lubēja, Sergejs Neikšins (10.augustā) vai Zigmārs Kirilko (27.augustā). Pie diriģenta pults būs Mārtiņš Ozoliņš.

Savukārt 12.augustā skatāms aizvadītās sezonas pēdējais jauniestudējums "Šeherezāde un viņas stāsti" ar Nikolaja Rimska-Korsakova un Zoltāna Kodāja mūziku Leo Mujica horeogrāfijā. Galvenajās lomās Alise Prudāne, Raimonds Martinovs un Ringolds Žigis, izrādi diriģēs Mārtiņš Ozoliņš.

17.augustā skatītāji tiek aicināti uz baleta viencēlienu izrādi "Bolero...", kas vienā vakarā piedāvā iespēju noskatīties jauno latviešu horeogrāfu veidotās "Izstādes gleznas", ungāru horeogrāfa Atilas Egerhāzi radīto "Dafnīdu un Hloju", kā arī poļu meistara Kšištofa Pastora iestudēto "Bolero". Arī šo izrādi diriģēs Mārtiņš Ozoliņš.

19.augustā notiks Aleksandra Glazunova baleta iestudējums "Raimonda" Aivara Leimaņa horeogrāfijā un Ināras Gaujas vizuālajā noformējumā. Galvenajās lomās Alise Prudāne, Arturs Sokolovs un Raimonds Martinovs. Pie diriģenta pults stāsies Farhads Stade.

Savukārt 25.augustā uz Pētera Čaikovska baleta "Apburtā princese" izrādi tiek gaidīti visu vecumu skatītāji. Izrādi ir iestudējis horeogrāfs Aivars Leimanis, scenogrāfiju un tērpus veidojusi Ināra Gauja. Galvenajās lomās Baiba Kokina un Sergejs Neikšins. Izrādi diriģēs Farhads Stade.

Paralēli izrādēm 9.augustā tiks sākti mēģinājumi sezonas pirmajam jauniestudējumam - baletam "Pērs Gints", ko iestudē pasaulē atzītais slovēņu horeogrāfs Edvards Klugs. Iestudējumā skanēs Edvarda Grīga mūzika.

"Pērs Gints" pirmizrādi piedzīvos 29.oktobrī.

Kultūra

“Vai, meitiņ,” Eduards Pāvuls dziedoši ierunājās, “man mazbērniņi atbraukuši, man galīgi nemaz nav laika, un ko es, vecs cilvēks, varu tev jaunu pateikt?” Beidzot es biju sadūšojusies piezvanīt Pāvulam. Tas notika divtūkstošo gadu pašā sākumā. Bet šogad 7. jūlijā mēs svinam izcilā latviešu aktiera Eduarda Pāvula 95. dzimšanas dienu. Bez viņa. Un tomēr kopā ar viņu – tik tuvs un mirdzošs viņš ir.

Svarīgākais