Brīvdienu ceļvedis

© Publicitātes foto

Idejas brīvdienām

Nākotnes retrospekcija Cēsīs

Ja brīvdienās būsiet Cēsīs, pievērsiet uzmanību, ka mākslas festivāla programmas ietvaros tur atklāta Latvijas Mākslas akadēmijas un SEB bankas SEB stipendijas glezniecībā laureātu Neonillas Medvedevas, Ata Jākobsona, Zanes Tučas, Laimdotas Steķes, Klāva Lora, Madaras Neikenas un Zīles Ziemeles darbu izstāde Nākotnes retrospekcija. Tās kuratore Elīna Ģibiete apgalvo: «Nākotnes retrospekcija ir tikpat neiespējama kā mākslinieka radošās domas virziena un ātruma notveršana, tomēr šī izstāde ir iespēja uz mirkli apstādināt laiku un nokļūt jauno gleznotāju šodienas izjūtā. Izstādes ekspozīcija piedāvā divus paralēlus nākotnes atskaites punktus - jauno gleznotāju radošo skatījumu un ieceres stipendijas piešķiršanas gadā un mākslinieku šodienas radīto glezniecību, līdz ar to atklājot autoru personību dažādību mijiedarbībā ar viņu radītās mākslas saturisko un vizuālo dinamiku.» Izstāde apskatāma Cēsu Izstāžu zālē līdz 14. augustam, darba laikus un biļešu cenas precizējiet vietnē cesufestivals.lv

BBC Proms tiešraides

Šodien, 15. jūlijā, pulksten 21 Latvijas radio 3 Klasika tiešraidē no Londonas Karaliskās Alberta zāles raidīs mūzikas festivāla BBC Promenāde (BBC Proms 2016) atklāšanas koncertu. Tajā piedalīsies Latvijas klausītājiem labi pazīstamā čelliste, Lielās mūzikas balvas 2014 laureāte Sola Gabeta, mecosoprāns Olga Borodina, Velsas BBC Nacionālais koris, BBC simfoniskais orķestris un koris, bet diriģents būs Sakari Oramo. Programmā izskanēs Pētera Čaikovska uvertīra Romeo un Džuljeta, Edvarda Elgara Čellkoncerts un Sergeja Prokofjeva kantāte Aleksandrs Ņevskis. Tiešraidi Latvijā vadīs Ilga Auguste. Pievērsiet uzmanību, šī nebūs vienīgā Klasikas tiešraide no festivāla. Vairāk informācijas meklējiet Latvijas Radio mājaslapā.

Marka Rotko līdzgaitnieks Daugavpilī

Sestdien, 16. jūlijā, pulksten 12 Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā brīdi pirms Martinsona balvas nominantu prezentācijām noritēs tikšanās ar Marka Rotko līdzgaitnieku britu mākslinieku Polu Haksliju. Dienu pēc izstādes Sešas desmitgades atklāšanas Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā ikvienam ir iespēja tikties ar mākslinieku Polu Haksliju klātienē un uzdot māksliniekam sevi interesējošus jautājumus. Britu gleznotājam Polam Hakslijam, kurš dzimis 1938. gadā, ir bijusi visai būtiska loma britu mākslā gan kā starptautiski atzītam māksliniekam, gan arī kā cienītam pedagogam. Viņa mākslas darbi ir atrodami nozīmīgākajās vadošo ārvalstu un Apvienotās Karalistes muzeju kolekcijās. Studiju gados, pateicoties stipendijai, viņam paveras iespēja dzīvot un ceļot ASV, kur viņš tiekas ar vadošajiem Amerikas māksliniekiem, tajā skaitā arī ar Marku Rotko. Saruna ar Polu Haksliju noritēs angļu valodā.

Galā koncerts

Sestdien, 16. jūlijā, pulksten 20 Dzintaru koncertzāles lielajā zālē norisināsies Jūrmalas festivāla galā koncerts Viva Italia. Ielūkojoties Biļešu paradīzes sistēmā, vismaz pagaidām šķiet, ka biļetes ir pieejamas dažādās cenu grupās. Koncerta afiša sola, ka tajā piedalīsies solisti Aleksandrs Antoņenko, Egils Siliņš, Alisa Zinovjeva, Marlēna Keine. Šie mākslinieki diriģenta Vello Pēna (Igaunija) vadībā kopā ar Jūrmalas festivāla orķestri atskaņos ļoti patīkamu programmu. Tajā iekļautas Džuzepes Verdi, Džakomo Pučīni, Gaetāno Doniceti operu ārijas un uvertīras. Tiesa gan, jāņem vērā, ka solistu sastāvā varētu būt kādas izmaiņas, jo ir apslimis Aleksandrs Antoņenko.



Svarīgākais