KULTŪRA: Baltvilka balvas pretendenti

LAUREĀTE. Par Starptautiskās Baltijas jūras reģiona Jāņa Baltvilka balvas ieguvēju šogad kļuvusi somu dzejniece Heli Lāksonena © Publicitātes foto

Šonedēļ paziņoti rakstnieki un ilustratori, kas izvirzīti Starptautiskajai Baltijas jūras reģiona Jāņa Baltvilka balvai bērnu literatūrā un grāmatu mākslā.

Jau tradicionāli tiek atklāts, kas saņems starptautisko Baltvilka balvu. Žūrija nolēmusi, ka tā šogad būs Latvijā iemīļotā somu dzejniece Heli Lāksonena (Heli Laaksonen). Savukārt balvu par grāmatas Piec ait kalns (izdevniecība liels un mazs) izcilo atdzejojumu latviešu valodā saņems Guntars Godiņš.

«Heli Lāksonenas dzejoļu krājums Piec ait kalns latviešu valodā ir īsts paraugdemonstrējums atdzejas mākslā, kas šogad spilgti izcēlās starp citiem latviski tulkotajiem darbiem. Godiņš ar apbrīnojamu meistarību un atjautību ir izpildījis ārkārtīgi sarežģītu uzdevumu, jo Lāksonenas dzejoļi nav rakstīti literārajā somu valodā, bet gan dienvidrietumu Somijas dialektā, ko atdzejotājs atveidojis latviešu valodā, izmantojot lībiskā dialekta Vidzemes izloksni. Ar šo krājumu Godiņš paver bērniem plašākus valodas lietojuma apvāršņus, īpaši aicinot pievērst uzmanību tam, cik dažādās izloksnēs un dialektos var lietot vienu valodu,» uzsver žūrijas pārstāve, literatūras pētniece Dace Bargā. Kļuvis zināms arī, ka Heli Lāksonena piedalīsies Starptautiskajos bērnu literatūras lasījumos Lakstīgalas vārdnīca: kas ligzdo bērnu literatūrā? 24. jūlijā Jaunā Rīgas teātra Kamerzālē.

Žūrija izvērtējusi arī latviešu valodā izdotās bērnu grāmatas, kas izdotas no 2015. gada maija līdz šā gada maijam, un nosaukusi 20 nominantus: Ievu Samausku par dzejas krājumu Skaļā klase, Leonu Briedi par dzejas krājumu Saputrotā putra, Kārli Vērdiņu par dzejas krājumu Tētis, Inesi Zanderi par literāro pasaku krājumu Kaķis brīvdienās, Māri Runguli par spokainu piedzīvojumu stāstu Sāļās pankūkas, Juri Zvirgzdiņu par prozas grāmatu Have a nice day! gandrīz mīlas stāsts, māksliniekus Zani Zlemešu par ilustrācijām sērijas BIKIBUKS grāmatai Nr. 65 - Valdis Grenkovs Negantā muša, Gitu Treici par ilustrācijām Ineses Paklones grāmatām Ziemassvētku zāģītis, Cīņas olu Lieldienas un Marijas Jankovskas de Tauriņš grāmatai Irave, janomami indiānis, Arturu Bērziņu par ilustrācijām sērijas BIKIBUKS grāmatai Nr. 67 - Rūdolfs Blaumanis Asarās, Alekseju Naumovu par ilustrācijām I. Zanderes pasaku krājumam Kaķis brīvdienās, Elīnu Brasliņu par ilustrācijām J. Zvirgzdiņa Have a nice day! gandrīz mīlas stāsts, M. Runguļa Sāļās pankūkas un Luīzes Pastores Svešinieka atnākšana, Gundegu Muzikanti par ilustrācijām J. Zvirgzdiņa grāmatai Eņģelīša ceļojums un Pētera Brūvera dzejas un atdzejas krājumam Grāmata Gundegai, Edmundu Jansonu par ilustrācijām Hardija Lediņa un Jura Boiko grāmatai Ūdenslīdējs, Lieni Mackus par ilustrācijām sērijas BIKIBUKS grāmatai Nr. 77 - Laimonis Pēlmanis Trīs mednieki, Annu Vaivari par ilustrācijām L. Brieža dzejas krājumam Saputrotā putra.

Savukārt Dāvis Ozols par ilustrācijām Rutas Svažas grāmatai Runča vakariņas, Vivianna Maria Staņislavska par ilustrācijām un dizainu I. Samauskas dzejoļu krājumam Skaļā klase, Katrīna Avotiņa par ilustrācijām I. Samauskas grāmatai Muša, kas gribēja būt lidmašīna, Elizabete Eglīte par romānu Tikšanās laikā un Dzintars Tilaks par grāmatu Čomiņš nominēti par debiju bērnu literatūrā un grāmatu mākslā Jaunaudze.

Šogad grāmatas vērtēja LBJLP prezidente un Latvijas Universitātes profesore Ilze Stikāne, bērnu literatūras pētniece, interneta žurnāla Satori sadaļas Ar bērniem redaktore Dace Bargā, LMA profesors, mākslinieks Juris Petraškevičs, kultūras žurnāliste Santa Remere un divi daudzbērnu tēti - arhitekts Uldis Lukševics un žurnālists Ansis Bogustovs. Balvu šogad pasniegs jau divpadsmito reizi.

Svarīgākais