6.jūlija jubilāre: LNOB soliste Annija Kopštāle

VEIKSMI UN IZTURĪBU. «Galvenais ir dzīvot saskaņā un harmonijā ar sevi, būt laimīgai,» saka baletdejotāja Annija Kopštāle. Bet dzimšanas dienā viņai veiksmi, izturību un panākumus konkursā Stambulā novēliet © F64

Gada sākumā izcīnījusi zelta un bronzas medaļas 5. Dienvidāfrikas starptautiskajā baleta konkursā Keiptaunā, Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) soliste Annija Kopštāle saprata, ka nevēlas apstāties pie sasniegtā, bet iet pretim arvien jaunām uzvarām.

Jau rīt viņa dodas uz 5. Starptautisko baleta konkursu Stambulā, bet šodien talantīgā jaunā balerīna svin savu 24. dzimšanas dienu!

«Visiem maniem kolēģiem ir vasaras atvaļinājums, bet es cītīgi strādāju, lai jau rīt varētu doties uz konkursu Stambulā, kas notiks no 8. līdz 13. jūlijam. Speciāli tam esmu sagatavojusi pavisam jaunu repertuāru, ar kādu agrāk konkursos neesmu startējusi, - lai vēl vairāk sevi attīstītu, pilnveidotu un varētu parādīt jaunā ampluā,» stāsta Annija Kopštāle. Viņa konkursā startēs ar Raimondas sapņu variāciju no A. Glazunova baleta Raimonda, Gulnāras variāciju no Ā. Š. Adāna baleta Korsārs, variāciju no L. Minkusa baleta Pahita un Svanildas variāciju no L. Delība baleta Kopēlija. «Izpildīšu arī divus laikmetīgās dejas numurus - vienu veido horeogrāfe Milana Komarova, un tas būs pavisam jauns numurs, bet otrs būs Elzas Leimanes veidotais Mzanzi jeb Dienvidi, kas tapis jau pirms četriem gadiem, horeogrāfei iespaidojoties no Dienvidāfrikā gūtajiem iespaidiem,» stāsta Annija Kopštāle. Viņa šo numuru jau dejojusi konkursos Somijā, Pekinā, Seulā un arī šogad februārī Dienvidāfrikā (5th South African International Ballet Competition), kur arī tas atnesa māksliniecei uzvaru.

7. jūnija rītā, uzzinājusi, ka Turcijas lielākajā pilsētā Stambulā nograndis kārtējais sprādziens, kurā nogalināti vismaz 11 un ievainoti 36 cilvēki, baletdejotāja ne pa jokam sabijusies un bijusi milzīgā neziņā, kā tālāk rīkoties - doties uz konkursu Stambulā vai savu dalību tajā atsaukt. «Sazinājos ar saviem draugiem citviet pasaulē, kuri arī plāno doties uz konkursu, ilgi ar viņiem diskutējām, ko darīt. Protams, runāju arī ar saviem vecākiem un draugiem Rīgā, ko viņi domā. Sazinājos arī ar konkursa organizatoriem, līdz visi vienojāmies, ka nedrīkst dzīvot bailēs un tādēļ atteikties no saviem mērķiem. Jo dzīve turpinās. Nu, cerēsim uz to labāko,» saka baletdejotāja. Atgriezusies no Stambulas, Annija atļaus sev desmit dienu nedarīt neko. Tas nozīmē - kopā ar draugiem bezrūpīgi atpūsties pie jūras. Bet, ja saulīte tajā laikā slēpsies aiz mākoņiem, iespējams, aizceļos uz kādu siltāku vietu. «Visu sezonu un arī pēdējās četras nedēļas esmu ļoti intensīvi strādājusi, mēģinājusi. Tāpēc uztaisīšu izņēmumu un netrenēšos. Atpūtināšu ķermeni, mēģināšu uz brīdi no tā visa atiet, lai jau 25. jūlijā varētu atkal atgriezties teātrī un ar jaunu enerģiju uzsākt jauno sezonu. Pirmā izrāde ir 10. augustā, un tas būs Gulbju ezers,» stāsta baletdejotāja, piebilstot, ka LNOB viss augusts būs veltīts baletam. Kādas lomas viņu sagaida jaunajā sezonā, Annija vēl nezina. «Tas mums visiem ir lielais atvaļinājuma noslēpums,» viņa pasmaida un ar prieku pastāsta par pagājušo sezonu, kas bijusi piepildīta ar vairākām jaunām un skaistām lomām. «Turklāt es vairs neesmu baleta māksliniece, bet - jaunā baleta soliste,» viņa priecīgi piebilst. «Sezona beidzās 29. maijā, un pēc tam es aizbraucu uz Spāniju, uz Palma del Maljorka. Tur man izdevās nedēļu pagulēt jūras krastā, atpūsties un atjaunot spēkus. Tāpēc nevaru teikt, ka vasaru neesmu pamanījusi un izbaudījusi. Esmu sauļojusies, daudz peldējusies un esmu gatava jauniem startiem un jaunām uzvarām,» apņēmīgi nosaka šodienas jubilāre.



Svarīgākais