Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Kultūra

Imants Strads: Labāk ir nogurt no darba

TAGAD. «Cilvēks nestāv uz vietas, viņš mainās, tāpēc mani neinteresē runāt par saviem sasniegumiem vai tieši otrādi – kritumiem, kas bijuši un ir pagājuši. Mani interesē, kas notiek tagad un kas notiks uz priekšu,» saka aktieris Imants Strads © F64

«Es nemaz nemāku tā atpūsties, lai pēc tam pats sev varētu teikt: tagad nu gan esmu atpūties. Es nevarētu divas nedēļas nosēdēt vagā vai nogulēt jūras krastā. No tādas atpūtas drīzāk nogurtu. Tāpēc – labāk nogurstu no darba, nevis no atpūtas,» saka viens no vadošajiem Valmieras drāmas teātra aktieriem Imants Strads. Ne tikai sezonas laikā, arī vasarā viņš ir ļoti pieprasīts aktieris – gan brīvdabas teātra, gan kino projektos.

Pirmais no tiem ies gaisā jau šo piektdien Etnogrāfiskajā Brīvdabas muzejā, kur režisors Zigurds Neimanis iestudējis Blaumaņa Skroderdienas Silmačos, apvienojot izcilu aktieru ansambli no dažādiem teātriem. Šajā iestudējumā spēlē arī Ieva Puķe, Dārta Daneviča, Regīna Devīte, Elīna Vāne, Inta Tirole, Zane Aļļēna, Inese Ramute, Ģirts Ķesteris, Zigurds Neimanis, Gints Grāvelis, Edgars Pujāts un Kārlis Neimanis. 18. jūnijā viņi to rādīs Valmieras estrādē, 21. jūnijā Liepājā, Pūt vējiņos, 22. jūnijā Jelgavā, Pasta salas estrādē, un Līgo vakarā - Jēkabpilī, Saliņas estrādē.

Nav tik traki

Imantam Stradam šis ir jau trešais skroderdienu iestudējums. Pirms desmit gadiem viņš spēlēja Joski Oļģerta Krodera veidotajās Skroderdienās Silmačos VDT, 2012. gadā viņš bija Dūdars dramaturga Laura Gundara lugā Advents Silmačos, ko iestudēja režisors Fēlikss Deičs un kas ir Blaumaņa lugas turpinājums ne vien pēc sižeta, bet arī pēc būtības. Un šovasar viņš atkal ir Joske. «Nu jā, dziesmas un teksti ir diezgan labi zināmi,» aktieris pasmaida, ļaujot noprast, ka nekas jauns šim iestudējumam jāmācās nebija, vien ir jāsaspēlējas ar kolēģiem no citiem teātriem.

«Spēlēt lielām tautas masām brīvdabā ir forši,» saka Imants Strads, atklājot, ka viņš vislabāk uzlādējas tieši no skatītājiem. «Viennozīmīgi. Kad redzi, ka cilvēkiem patīk tas, ko tu dari, tas vienmēr iedod papildu emocionālo lādiņu turpināt to darīt. Kad jūti zāles atbalstu - un tam pat nav jābūt skaļam, tas varbūt arī pavisam kluss -, ir ļoti viegli strādāt. Tādās reizēs atveras vēl tūkstoš spēka rezerves, un tad tikai ir jāprot šo mijiedarbību izmantot. Kad pēc izrādes ejam paklanīties un es redzu, ka skatītāji ir dabūjuši to, pēc kā bija nākuši, tas ļoti palīdz brīžos, kad liekas: nu kur lai ņem ikdienai optimismu... Kaut gan - es neesmu pesimists, kurš domā, ka viss ir baigi slikti. Nē, tā es nedomāju. Es domāju, ka nav tik traki,» aktieris pasmaida un vaļsirdīgi atzīstas, ka arī viņam, protams, reizēm uznāk, bet tad atliek tikai nospēlēt izrādi, no skatītājiem uzlādēties, kad: o, atkal viss ir labi!

Tēlnieks, vadonis un Gotfrīds

Svētdien jau nospēlējis savu pēdējo šīs sezonas izrādi (VDT sezona beigsies 19. jūnijā), Imants Strads bez atelpas turpina strādāt - jau aprīļa beigās iesāktajā projektā pie režisores un producentes Ilonas Brūveres, kura studijā Kinolats veido filmu Ievainotais jātnieks. Tā būs dokumentāla filma ar spēles elementiem, kas sekos tēlnieka Kārļa Zāles dzīves notikumiem laikā, kad dzimst Latvija, un Brīvības pieminekļa celtniecības procesam, sniedzot ieskatu laikmetam raksturīgajā politiskajā un sociālajā ainā. Imantam Stradam filmā galvenā loma. Filmēšanu plānots pabeigt līdz mēneša beigām, bet pirmizrāde gaidāma uz Latvijas simtgadi, kad tiks svinēta arī izcilā tēlnieka 130. jubileja.

Jau jūlija otrajā nedēļā talantīgo aktieri gaida darbs pie režisora Aigara Graubas, kurš šovasar filmēs savu Nameja gredzenu. Kā jau izziņots, tas būs vēsturisks vikingu stila stāsts par senajām zemgaļu brīvības cīņām 13. gadsimtā un leģendas par Nameja gredzenu rašanos. «Tur man arī būs liela un ļoti interesanta loma - es būšu zemgaļu cilts vadonis,» aktieris priecīgi stāsta, piebilstot, ka pārējā laikā, kad viņš nebūs aizņemts filmēšanas laukumā, spēlēs Gotfrīdu TV3 komēdijseriālā Bitīt matos!, kas jaunajā sezonā režisores Intas Gorodeckas vadībā būs skatāms jaunā veidolā.

Ne tikai naudas dēļ

«Un tad jau 11. augustā sāksies jaunā sezona, un sezonas pirmajā jauniestudējumā man būs loma pie režisores Indras Rogas - viņa iestudēs Aleksandra Ostrovska komēdiju Muiža kaņepēs,» stāsta Imants Strads, piebilstot, ka pirmizrāde plānota 30. septembrī un viņam šai izrādē būs jāatveido sieviete. «Bet es tāds nebūšu vienīgais,» nosaka lieliskais skatuves mākslinieks, secinot, ka, neskaitot kaut kādus skečus, šī viņam būs pirmā sievietes loma.

«Jā, šogad visu vasaru būs jāstrādā. Bet tie nav tā saucamie naudas darbi, no kuriem varbūt varētu atteikties. Visi darbi ir ļoti interesanti,» aktieris ir gandarīts, ka tiek novērtēts un ir pieprasīts. «Būtu daudz grūtāk, ja man vasarā nebūtu darba,» viņš atzīstas, sakot, ka patiesībā nemaz neprot tā atpūsties, lai pēc tam pats sev varētu teikt: tagad nu gan esmu kārtīgi atpūties!

Par to, ka atpūtai tiešām laika nebūs itin nemaz, liecina vēl kādas brīvdabas izrādes pieteikums - arī izrāžu apvienība Pannas Teātris izziņojusi savus šīs vasaras plānus, un tā būs komēdija Saimnieks meklē saimnieci, ko iestudē režisors Juris Rijnieks. Pirmizrāde 8. jūlijā Kuldīgā, un pēc tam tā tiks spēlēta vēl septiņās brīvdabas estrādēs visā Latvijā. Līdzās Imanta Strada vai Alda Siliņa atveidotajam lauku sētas saimniekam tajā darbosies arī Ģirts Ķesteris, Daiga Gaismiņa vai Dace Vītola, Līga Zeļģe un Madara MelneTomsone.

Var runāt latviešu valodā

«Es esmu piedzimis un uzaudzis Rīgā, Brasā, man ir lauki pie Ungura ezera, arī Valmiera, kur strādāju no 1999. gada, man, protams, ir ļoti svarīga pilsēta, bet ne pie vienas no šīm vietām es neesmu ļoti pieķēries. Es daudz braucu viesizrādēs, ar koncertiem, spēlēju brīvdabas izrādēs, daudz filmējos, un - man visur patīk! Es tiešām vienlīdz labi jūtos visā Latvijas teritorijā. Tāpēc, kad man jautā, kur ir manas mājas, gribu teikt, ka esmu Latvijas pilsonis. Es nepieķeros pie vietas, es vairāk pieķeros cilvēkiem,» stāsta Imants Strads. Tad viņš uz mirkli aizdomājas un saka, ka ir vairāk pieķēries pie šīs zemes, pie šīs teritorijas, kurā var runāt latviešu valodā.

«Faktiski Rīgā man ir visgrūtāk. Jā, te ir ļoti daudz iespēju, bet šī lielā pilsēta mani nomāc. Jo, ja man dienas laikā jānokļūst vairākās vietās, tas tiešām ir nogurdinoši. Es neprotu atpūsties sabiedriskajā transportā,» viņš nosaka un tad izstāsta, ka janvāra beigās kopā ar meitu Paulu bijis atpūsties Losandželosā Amerikā. «Man pēc pirmizrādes iekrita brīvs, tad nu teicu bērnam, lai izvēlas kādu vietu pasaulē, ko viņa gribētu apmeklēt. Un viņa izvēlējās. Tur ir fantastisks zooloģiskais dārzs, tik liela dzīvnieku izlase! Ja nu vienīgi zebra un žirafe mūsu zoodārzā bija redzētas. Tur bija gorillas, Tasmānijas velni, skudrulāči, visdažādākie putni, nenormāli daudz dažādu kukaiņu. Tiešām fantastiski!» aktieris ir sajūsmā par redzēto. Iespējams, arī rudens pusē abi ar meitu kur aizbrauks. Un, iespējams, kaut kur aizceļos arī kopā ar savu mīļoto sievieti aktrisi Elīnu Vāni.

Taujāts, uz kurieni viņš gribētu aizceļot, Imants Strads ilgi nedomā un saka: uz Bora Bora salu Klusajā okeānā. «Tur ir paradīze zemes virsū - visu gadu plus trīsdesmit, nokrišņu nav, ūdens caurspīdīgs. Jā, šobrīd, kad ir tik daudz darba, ir sajūta, ka gribētu nokļūt miera ostā - tur varētu peldēt un redzēt zivis un savu kāju īkšķus...» viņš pasmaida un saka, ka nekas jau nav neiespējams. Ja cilvēks intensīvi strādā, viņš var atļauties aizbraukt arī uz tik tālu vietu.

Imants STRADS

• Valmieras drāmas teātra (VDT) aktieris (no 1999. gada)

• Dzimis 1978. gada 10. janvārī Rīgā

• Izglītība: Rīgas Franču licejs (1996), Liepājas teātra V studija (1999)

• Spēlē izrādēs Raspļujeva sapņi, Zikovi, Meistars un Margarita, Apjukums, Klusumu! Notiek izrāde!, Ziema zem galda, Līgava bez pūra

• Lomas kino un TV: Vaņa (Saldā indes garša, 1999), Krāpnieks (Sirdsmīļā Monika, 2001), Narkodīleris (Inspektors Grauds, 2003), Vaiss (Sarkanā kapela, 2004), Toļiks (Neprāta cena, 2007), Jānis Āboliņš (Mazie laupītāji, 2009), Jūliušs (Irēnas Sendleres drosmīgā sirds/The Courageous Heart of Irena Sandler, ASV, 2009), Gilberts Hūbers (Aģents Vinods/Agent Vinod, Indija, 2012), Artūrs Grasis (Literātu tiesa, 2012), Jurčiks (Ēnu spēles, 2012), žurnālists Siliņš (Sapņu komanda 1935, 2012)

• Krodzinieka Kārļa lomas atveidotājs Latvijas TV daudzsēriju filmā Saplēstā krūze (2016)

• Nodibinājis radošo apvienību Valmieras kinostudija, regulāri producē izrādes bērniem

• Balvas: 2005./2006. g. sezonas un 2011./2012.g. sezonas VDT balva kategorijā Labākais aktieris otrā plāna lomā, Valmieras pilsētas apbalvojums Gada valmierietis (2013), 2012./2013. gada sezonas VDT balva kategorijā Labākais aktieris

• Meitai Paulai ir 14 gadu

• Labprāt gatavo un domā, ka arī neslikti sanāk. «Šovasar mēģināšu dzīvot uz zaļumiem, lai veselīgāk, jo gan jau ziemā atkal būs jāēd viss kaut kas...»

• Interesē vēsture, dokumentālais kino, biogrāfiskas grāmatas. Šobrīd lasa Laimas Kotas Mierielas vilkme. «Mans rajons. Tur nodzīvoju līdz 18 gadiem. Mans pirmais septembris un pirmās gladiolas. Mana pirmā cigarete Pokrova kapos. Tur ir visas manas pirmās atmiņas...