Brīvdienu ceļvedis

© Publicitātes foto: Gunārs JANAITIS, www.fototrio.lv

Idejas brīvdienām

Kaspara Perska izstāde

Ja brīvdienās gadās iegriezties tirdzniecības centrā Galleria Rīga Dzirnavu ielā 67, uzbrauciet ar liftu tās sestajā stāvā. Tur darbojas Pop - up mākslas galerija, kurā piektdienas vakarā atklās gleznotāja Kaspara Perska personālizstādi Cilvēks, kurš soļo. Kaspars Perskis studējis glezniecību un 2006. gadā ieguvis maģistra grādu Latvijas Mākslas akadēmijā, Kristapa Zariņa figurālās glezniecības meistardarbnīcā. Izstādēs piedalās no 1994. gada. Mākslinieka darbi atrodas privātkolekcijās Latvijā, Krievijā, ASV, Eiropas valstīs un Japānā. Rīkotāji apgalvo, ka jaunās izstādes «tumšajos ahromātiskajos darbos jūtams metafizisks noslēpumains strāvojums, kas norāda uz autora virzību pretī neapzinātajam. Ekspresīvs klusums - melns, pelēks, balts...». Izstāde apskatāma līdz 1. jūlijam, galerija atvērta katru dienu no pulksten 12 līdz 19, izņemot pirmdienas.

Laulības dzīves ainiņas

Dailes teātrī nedēļas nogalē izrāda Regnāra Vaivara iestudētās Ingmara Bergmaņa Laulības dzīves ainiņas. Maija jauniestudējums izraisījis diezgan dzīvelīgas kritiķu un publikas reakcijas - kāds no sajūsmas elš, vēl kāds apgalvo, ka esot ne visai, tāpēc drošāk nevis klausīties citus, bet pārliecināties pašiem. Teātra mājaslapā atrodamā informācija liecina, ka biļetes esot nopērkamas, tomēr neatlieciet to pirkšanu uz pēdējo brīdi. Kā apgalvo Silvija Radzobe: «Savukārt Ilze Ķuzule-Skrastiņa un Juris Žagars rada iespaidu, ka viņiem pašlaik nav nepaceļamu aktierisko uzdevumu.»

Bērziņš un Polis

Ejiet, skatieties, kamēr krāsa nav nolobījusies un skurstenis sabrucis, - tā pēc nedēļas ažiotāžas kontekstā ap vērīgu skatītāju pamanītajiem defektiem atjaunotā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kopainā droši var aicināt arī šajās brīvdienās. Ne jau tikai interjerus skatīties! Miervalža Poļa jubilejas izstāde muzeja jaunajā pazemes zālē, tāpat kā Boriss Bērziņš tuvāk debesīm ir vērtības, ko noteikti vērts aplūkot līdzās šobrīd apskatāmajai patstāvīgajai ekspozīcijai.

Pie viena taču vajag pārliecināties, kā klājas Teodora Zaļkalna burvīgajai granīta cūciņai, kamēr tā nav kļuvusi politnekorekta gaidāmo Latvijas iedzīvotāju skaita pieauguma kontekstā.



Kultūra

Viņa ir kā skaista salapojusi, ziedoša liepa vasaras plaukumā, savā sievišķīgajā trauslumā un spēkā vienlaicīgi. Pārcietusi milzīgus pārbaudījumus dzīvē, Dārta Daneviča atzīta par 2023. gada labāko aktrisi par darbu monoizrādē “Zēni nav meitenes”, kas būs redzama Dailes teātra repertuārā arī jaunajā teātra sezonā. Par savu gatavošanās rutīnu katrai izrādei, par uzlabojamo savā teātrī, par darbu kopā ar Holivudas zvaigzni Džonu Malkoviču ekskluzīvā intervijā “nra.lv” stāsta Dārta Daneviča.

Svarīgākais