Latvijas Nacionālais mākslas muzejs kļuvis mūsdienīgāks

© F64

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja atklāšanas svētki 4. maijā ilgs visu dienu – jau no pulksten 9 Esplanādes pusē un uz K. Valdemāra ielas. Tāpēc transporta satiksmei būs slēgta K. Valdemāra iela, bet atjaunotā muzeja apmeklētājiem vajadzēs apbruņoties ar pacietību – tiek plānots, ka rīt to apmeklēs desmitiem tūkstošu cilvēku. Taču jāņem vērā, ka ieeja muzejā būs iespējama līdz pulksten 17.30.

Pēc atklāšanas ceremonijas, kas sāksies pulksten 10 pie muzeja centrālās ieejas, ikviens interesents varēs muzeja ēku, ekspozīciju un izstādes apskatīt bez maksas. Lai gūtu hronoloģiski precīzu ieskatu pastāvīgajā ekspozīcijā, apskati ieteicams sākt ar 3. stāvu, pēc tam doties uz 2. stāvu. Pastāvīgajā ekspozīcijā īpašs pārsteigums būs ilgāku laiku neizstādīti mākslas darbi, kas tapuši pēc Otrā pasaules kara - līdz pat 2000. gadam. Savukārt 4. stāva izstāžu zālē skatāma gleznotāja Borisa Bērziņa mantojuma kolekcijas darbu izstāde Sudrabs/zelts (vairāk nekā 50 darbu), bet Lielajā izstāžu zālē - mākslinieka Miervalža Poļa darbu skate Ilūzija kā īstenība. Tajā aplūkojami apmēram 200 darbi no vairāk nekā 40 īpašnieku kolekcijām. Pēc atjaunošanas un pārbūves muzejs ir brīvi pieejams gan apmeklētājiem ratiņkrēslos, gan ar bērnu ratiņiem. Jau no 4. maija pulksten 10 visi muzeja apmeklētāji varēs bez maksas lejuplādēt mobilo aplikāciju vietnēs GooglePlay un AppStore latviešu, krievu un angļu valodā. Mobilā aplikācija ļaus iepazīt detalizētāk mākslas darbus un pavadīs informatīvā pastaigā pa atjaunoto ēku, bet uz izstāžu zālēs izvietotajiem skārienutīgajiem ekrāniem varēs izpētīt papildu informāciju par gleznu un ēkas restaurāciju.

No 1. jūnija paredzēts turpināt iepriekš uzsāktās tradīcijas - vasaras skolu bērniem, Vēlās piektdienas, kad muzejs būs atvērts līdz pulksten 20, kā arī radošās darbnīcas. Jaunākajiem muzeja apmeklētājiem izveidota interesanta detektīvkarte un darba lapas, kas tiks izsniegtas bez maksas. Pirmās darba lapas vai uzdevumi skolas vecuma bērniem, protams, ir par Miervalža Poļa izstādi.

Muzeja atklāšanas dienā ārpusē apskatāma ekspozīcija par Latvijas Nacionālā mākslas muzeja būvniecību, vēsturi, māksliniekiem un restaurācijas posmu, pie Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) būs iekārtota Baltā galdauta svētku piknika zona, turpat LMA studenti rīkos performances kopā ar jaunajiem Latvijas Kultūras akadēmijas laikmetīgās dejas horeogrāfiem. No pulksten 11 līdz 14 pie muzeja ēkas Esplanādes pusē būs radošā darbnīca bērniem Ceļš uz muzeju. Visas dienas garumā tiks sniegti muzikāli priekšnesumi, īpašā muzikālā programmā piedalīsies operdziedātāja Inga ŠļubovskaKancēviča, mūziķi Elza Rozentāle, DJ Monsta, Laima Jansone, stīgu kvarteti Sotto Voce un Sensus, vokālās grupas Framest un Anima Solla, ansamblis Brokastis četratā.



Kultūra

Cīrihes kinofestivāls (ZFF) ceturtdien paziņoja, ka ir atteicies no plāniem publiski izrādīt Krievijas režisores, Kremļa propagandas kanāla "Russia Today" ilggadējās sadarbības partneres Anastasijas Trofimovas propagandas filmu "Russians at war" ("Krievi karā"), kā iemeslu minot "drošības apsvērumus".

Svarīgākais