Līga Ķempe atklāj personālizstādi "Divatā"

© publicitātes

Otrdien, 3.maijā pulksten 18.00 atklājot personālizstādi ar nosaukumu Divatā, gleznotāja Līga Ķempe ielūdz viesus sanākt vienu pēc otra, pa divi, divatā, abus divus, divreiz vai divtik mākslas galerijā Pop up tirdzniecības centra Galleria Riga 6.stāvā.

Apaļu gadu Līga apstrādāja sevis līdz šim neizzināto formātu — apli. Apvilkti un nogruntēti, rāmju ripuļi kārtojušies pa divi. Divreiz nav bijis jādomā — uz audekliem dzima dvīņi. Abas radniecīgas un tomēr divas personības. Diptihs? Ne gluži, saka māksliniece. Lai arī katra no tām dzīvo savu dzīvi un katrai savs stāsts stāstāms, ekspozīcijā gleznas grupējas viena pie otras, viena otrai blakus, pa divām, divatā. Kā vērojumi caur binokli no Līgas domu kuģa iluminatoriem.

Kuldīgas ainiņu duets ierotēja kuldīdznieku ansambļa Stūrī zēvele jaunā mūzikas ieraksta diskā un vākā, jo māksliniece tikusi uzrunāta apaļgleznošanas gaitā. Arī grupas debijas albuma noformējumam izmantots gleznojums.

Līdz Divatā dalītiem darbiem Līga pa galvaspilsētas mākslas telpu ceļojusi sešus gadus pēc individuālisma izstādes Es galerijā Pegazs. 2005.gadā Rīgā bija skatāma viņas izgleznota Dienasgrāmata, 2007.gadā redzēts gleznotājas Sapnis — galerijā Daugava. Ar ekspreša izstādīti Istabā tika atvērts Līgas Ķempes darbu albūmiņš — telefona grāmatiņa.

Līga dzimusi liepājniece un dzimtajā pilsētā guvusi pirmo izglītību mākslā. 1995.gadā viņa absolvēja toreizējo Liepājas Lietišķās mākslas koledžu. 2003.gadā Līga Ķempe saņēma mākslas maģistra grādu gleznošanas apakšnozarē, pabeidzot studijas Latvijas Mākslas akadēmijā. Diplomdarbs Carpe Diem bija viņas pirmā personālizstāde galerijā Bastejs 2002.gadā.

2009.gadā Līga atgriezās Mājās gan ar izstādīšanās pieredzē apjomīgāko ekspozīciju Liepājas muzejā, gan kabatas izmēra sēriju Vīna Studija salonā. 2013.gadā liepājniekiem uz kafejnīcu Darbnīca aizveda savas darbnīcas jaunumu — ar zīmuli gleznotās zēnu kora dziesmas. Zīmuļgleznu repertuāra izlase iespiesta tipogrāfijas Veiters maztirāžas kalendārā 2015.gadam.

Līgas glezniecība ir ekoloģiska. Finieri viņa atrod noliktavā pāri ielai, bet Jelgavā vietējo linu. Uz atgriezumiem glezno miniatūras un gleznieciskus padara niekus. Apgleznotas koka karotes. Gleznas — brošas.  Gleznas — pogas.

Apvienotajās un tematiskajās izstādēs Latvijā un ārpus tās robežām Līga Ķempe piedalās kopš 1999.gada. Individuāli izstādījusies Beļģijā, Dānijā un Francijā. Viņas gleznas atrodas Liepājas muzeja, uzņēmumu grupas UPB un Matti Miliusa kolekcijās, kā arī privātīpašumos Latvijā, Igaunijā, Lietuvā, Krievijā, Beļģijā, Dānijā, Anglijā, Vācijā, Francijā, Portugālē, Somijā, Zviedrijā, Norvēģijā un ASV.

Vairāk: http://www.ligakempe.lv/

Kultūra

Viņa ir kā skaista salapojusi, ziedoša liepa vasaras plaukumā, savā sievišķīgajā trauslumā un spēkā vienlaicīgi. Pārcietusi milzīgus pārbaudījumus dzīvē, Dārta Daneviča atzīta par 2023. gada labāko aktrisi par darbu monoizrādē “Zēni nav meitenes”, kas būs redzama Dailes teātra repertuārā arī jaunajā teātra sezonā. Par savu gatavošanās rutīnu katrai izrādei, par uzlabojamo savā teātrī, par darbu kopā ar Holivudas zvaigzni Džonu Malkoviču ekskluzīvā intervijā “nra.lv” stāsta Dārta Daneviča.

Svarīgākais