Brīvdienu ceļvedis

© Publicitātes foto: Anna GALEJEVA

Idejas brīvdienām

CILVĒKS UN MIKROORGANISMI

Var jau būt, ka šī nav labākā lasāmviela romantiskam vakaram, bet pavisam noteikti – ļoti noderīga tiem, kas ir gatavi mazliet papūlēties, lai vairāk saprastu savu organismu un iemācītos ko jaunu. Izdevniecība Lietusdārzs laidusi klajā grāmatu Draugos ar mikroorganismiem. Tā autore ir medicīnas doktore, Amerikas Gastrointestinālās endoskopijas asociācijas biedre Robina Čatkena, kas pētījusi saistību starp zarnu mikroorganismiem un daudzām mūsdienu veselības problēmām. Autore uzskata, ka pārmērīga antibiotiku lietošana, ūdens hlorēšana, ar ķīmiskām vielām un hormoniem bagāti pārtikas pusfabrikāti, mikroorganismus iznīcinoši pesticīdi, ķeizargrieziens dzemdību atvieglošanai un citi šķietami ikdienišķi faktori posta mūsu mikrofloru un bojā ne tikai gremošanas orgānus, bet visu organismu. Grāmatas autore pauž pārliecību, ka jāatgriežas pie dabiskuma: tas ļaus uzveikt slimības, normalizēt svaru, iegūt harmonisku garastāvokli. Viņa arī uzskatāmi atklāj, kā to izdarīt. Būtiska grāmatas daļa atvēlēta receptēm, kas ļauj pagatavot garšīgas maltītes, kuras palīdz uzturēt cilvēkam nepieciešamos mikroorganismus.

PUTNI MUMS APKĀRT

No šodienas Latvijas Dabas muzejā skatāma amatieru fotogrāfu darbu izstāde Mans putns 2016, kas šogad notiek jau 15. reizi. Šogad fotokonkursā piedalās 118 dalībnieku. Kopumā konkursam tika iesūtīti 270 fotoattēli, to vērtēšanā tika ņemts vērā tehniskais un mākslinieciskais izpildījums, fotografētā objekta unikalitāte un iemūžinātā brīža vienreizīgums. Fotokonkursam iesūtītajos attēlos lielākoties notverti mirkļi ar Latvijas putnu faunas pārstāvjiem, taču ir arī vairākas fotogrāfijas, kurās aplūkojami svešzemju putni.

TEMPERAMENTĪGĀ ARNICĀNE KOPĀ AR LNSO

Šodien, 22. aprīlī, pulksten 19 Lielajā ģildē Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris aicina uz koncertu LNSO. Brāmss. Bēthovens. Šis ir Johannesa Brāmsa simfoniju cikla noslēdzošais koncerts, kurā līdzās Otrajai simfonijai labi iederas divi Ludviga van Bēthovena skaņdarbi – uvertīra Egmonts un Pirmais klavierkoncerts. Solistes ampluā – temperamentīgā pianiste Arta Arnicāne, pie diriģenta pults – izcilais krievu diriģents Nikolajs Aleksejevs, kurš pastāvīgi strādā ar vienu no pasaules labākajiem simfoniskajiem kolektīviem – Sanktpēterburgas Filharmonijas akadēmisko simfonisko orķestri. Pianiste Arta Arnicāne patlaban dzīvo Šveicē, ir sešpadsmit starptautisku konkursu laureāte un neskaitāmu speciālbalvu ieguvēja. Līdzās solo koncertdarbībai Arta regulāri uzstājas dažādos kameransambļos. «Bēthovena Pirmais klavierkoncerts man ir īpaši mīļš, tajā strāvo bezgalīga enerģija, dzīvesprieks, kā arī mistika un humors. Lai kāds būtu noskaņojums vai dzīves posms, šī mūzika uzlādē un iepriecina, piepilda ar gaismu kā saulaina pavasara diena,» uzskata Arta Arnicāne.

NEDĒĻAS NOGALE CĒSĪS

Ja vēl nav īpašu plānu, ir vērts šo nedēļas nogali pavadīt Cēsīs. Tur Izstāžu namā atklāta izstāde Indulis Zariņš. Portreti un ceļojumi. Gleznotājs un mākslas pedagogs Indulis Zariņš (1929–1997) tiek uzskatīts par vienu no padomju laika figurālās glezniecības ievērojamākajiem pārstāvjiem, tā sauktā skarbā stila veidotājiem, viņa darbi atrodas nozīmīgākajos Latvijas, Krievijas muzejos, kā arī Ufici galerijā Florencē un ievērojamā skaitā privātkolekcijās visā pasaulē. Izstādē no mākslinieka bagātā radošā mantojuma aplūkojami gleznotie portreti un redzētais ceļojumos. Eksponētie darbi izstādē ir no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Mākslinieku savienības, Mūkusalas Mākslas salona krājuma un mākslinieka ģimenes mantojuma. Turpat aplūkojama Cēsu brīvā laika mākslinieku, Ingūnas Briedes studijas un mākslas studijas Stallis darbu izstāde. Izstādes organizētāji atgādina, ka māksla ir daudzveidīga un daudznozīmīga, un šajā izstādē redzamie darbi ir ar lielāku vai mazāku māksliniecisko varēšanu, bet kopumā – tie ir priecīgi, koši un, šķiet, tapuši bez grūtuma. Savukārt svētdien, 24. aprīlī, Cēsu koncertzālē iespējams apmeklēt komponista Ulda Stabulnieka piemiņai veltīto koncertu 70 gadi ar Latviju. Koncertā piedalīsies solisti Ieva Akuratere un Juris Hiršs, kā arī Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas audzēkne Anete Žaklīna Buša. Piemiņas koncertā dziedās Latvijas Universitātes absolventu koris Jubilate, Cēsu Kultūras centra jauktie kori Vidzeme un Wenden u.c. Koncerta dienā koncertzāles Cēsis telpās būs skatāma fotoizstāde Uldim Stabulniekam – 70. Balss, dvēsele, dzeja un dziesmas.

PĒDĒJĀ TABAKOVA PIRMIZRĀDE RĪGĀ

25. un 26. aprīlī uz Rīgas Dailes teātra skatuves notiks Antona Čehova vārdā nosauktā Maskavas Dailes teātra pirmizrāde leģendārā režisora Konstantīna Bogomolova iestudējumam Juveliera jubileja, ar ko tiek atzīmēta Oļega Tabakova astoņdesmitā dzimšanas diena. Oļegs Tabakovs darbam piesaistījis vienu no teātra spožākajiem izgudrotājiem un provokatoriem – Konstantīnu Bogomolovu. Angļu aktrises Nikolas Makolifas luga ir visai radikāla benefice ģeniāliem aktieriem: galvenais varonis nevij mīlas intrigas un nevēršas pret plānprātīgiem mantiniekiem ar aforismu plūdiem. Tas ir darbs par kalpošanu, arī par kalpošanu teātrī. Par uzticību neredzamam karogam, par vārdos neizsakāmām vērtībām, par spēju piedot un mūža ritējumā arvien izjust jēgu savai dzīvei. Divi izcili mākslinieki – Nataļja Teņakova un Oļegs Tabakovs – ar nesatricināmu, karalisku apvaldītību izspēlē iespaidīgu jūtu un stāvokļu amplitūdu, pārvēršot stāstu par greizsirdību un atriebību apslēpta izmisuma un eksistenciāla skaistuma vilnī.



Kultūra

Viņa ir kā skaista salapojusi, ziedoša liepa vasaras plaukumā, savā sievišķīgajā trauslumā un spēkā vienlaicīgi. Pārcietusi milzīgus pārbaudījumus dzīvē, Dārta Daneviča atzīta par 2023. gada labāko aktrisi par darbu monoizrādē “Zēni nav meitenes”, kas būs redzama Dailes teātra repertuārā arī jaunajā teātra sezonā. Par savu gatavošanās rutīnu katrai izrādei, par uzlabojamo savā teātrī, par darbu kopā ar Holivudas zvaigzni Džonu Malkoviču ekskluzīvā intervijā “nra.lv” stāsta Dārta Daneviča.

Svarīgākais