Brīvdienu ceļvedis

© F64

Idejas brīvdienām

AMERIKĀNIETE DALĀS AR FRANCŪZIEŠU IDEJĀM

Iespējams, ir kāds izskaidrojums tam, ka pēdējos gados klajā nākušas vairākas grāmatas, kas veltītas francūziešu dzīvesveidam, nu tām pievienojies modes un stila žurnālistes un blogeres, bijušās žurnāla ELLE redaktores un laikraksta International Herald Tribune stila redaktores un Francijā dzīvojošās amerikānietes Tišas Džetas pirms dažiem gadiem sarakstītās grāmatas Vienmēr šika. Kā francūzietēm izdodas izskatīties šarmantām jebkurā vecumā tulkojums latviešu valodā. Ko viņa apgalvo? To, ka vecumam nav nekādas saistības ar skaistumu un eleganci, ka sievietes patiesais valdzinājums ir stils, intelekts un spēja mīlēt dzīvi. Francūzietes neļaujas raizēm par novecošanu, bet gan svin dzīvi, apgalvo autore un sniedz savas atziņas par to, kāpēc francūzietēm gandrīz vienmēr izdodas izskatīties perfekti. Turklāt maldīgi domāt, ka tas vienmēr saistīts ar ģērbšanos un veselīgu ēšanu, jo perfekta izskata komplektā ietilpst arī ķermeņa kopšana, kustības... Un arī daži stila knifi. Varētu teikt, ka šī grāmata ir uzmundrinoša lasāmviela pat tām, kas par sevi mazliet tā kā aizmirsušas.

SATIEC SAVU MEISTARU TURAIDĀ

Akcijas Satiec savu meistaru! ietvaros Turaidas muzejrezervāts aicina 1. aprīlī no pulksten 10 iepazīt seno kalēja arodu. Šajā dienā Turaidas smēdē interesentus gaidīs kalējs Andris Ščeglovs, lai sarunās par kalēja darbu dalītos savās prasmēs un zināšanās. Īpaši aicināti vīri, kuru aicinājums ir apgūt seno amatu un kļūt par mācekļiem kalējam, kā arī skolēni un jaunieši, lai iepazītu nu jau reto un īpašo amatu. Kalējs ar 18 gadu stāžu, kurš savas prasmes apguvis pašmācības ceļā, izrādīs Turaidas smēdi, iepazīstinās ar senajiem un mūsdienu kalēja darba rīkiem, stāstīs par kalēja amata noslēpumiem, smēdes darbarīkiem, kalēja amata vēsturi un savu pieredzi, kā arī demonstrēs savas prasmes kalšanā.

LAIKS, KURA NAV. MIHAILS TĀLS

Šonedēļ kinoteātris Splendid palace sāk piedāvāt jaunu pilnmetrāžas dokumentālu filmu Laiks, kura nav. Mihails Tāls, kas veltīta izcilai personībai, kas nesusi Rīgas un Latvijas vārdu pasaulē. Mihails Tāls – astotais pasaules čempions šahā – tā viņu pazīst cilvēki gan mūsu valstī, gan aiz tās robežām. Filma Laiks, kura nav. Mihails Tāls necenšas atklāt šaha ģēnija noslēpumus, tā mēģina ielūkoties Tāla pretrunīgās personības dziļumos. Šī filma ir scenārista un režisora Staņislava Tokalova debijas filma dokumentālajā žanrā. 2014. gadā Tokalovs saņēma nacionālo balvu Lielais Kristaps par savu īsfilmu Mazliet ilgāk.

OPOLAIS METROPOLITĒNA OPERĀ

Sestdien, 2. aprīlī, uz Forum Cinemas ieteicams doties opermīļiem, jo tiešraidē no Metropolitēna operas būs redzama Džakomo Pučīni opera Madama Butterfly ar Kristīni Opolais galvenajā lomā. Britu kino režisora Antonija Mingelas (1954–2008) veidotais Metropolitēna operas, Anglijas Nacionālās operas un Lietuvas Nacionālās operas kopiestudējums sajūsminājis skatītājus kopš tā pirmizrādes. Šajā izrādē titullomā soprāns Kristīne Opolais, flotes virsnieku Pinkertonu atveidos Roberto Alaņja, pie diriģenta pults Karels Marks Šišons. Kopš šīs operas pasaules pirmizrādes operteātrī La Scala Milānā 1904. gadā tā iestudēta neskaitāmas reizes, bet šis iestudējums ir īpašs – tas ir oskarotā režisora Antonija Mingelas (Angļu pacients, Aukstais kalns, Talantīgais misters Riplijs u.c.) pēdējais iestudējums uz skatuves, tas ieguvis arī leģendāro Lorensa Olivjē balvu kā labākais operas iestudējums un jau desmit gadus turas repertuārā.



Svarīgākais