Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra

Kristapa Rasima personības dalīšanās

VIENMĒR MOŽS. Kārsavietis Kristaps Rasims ar savu dzīvesprieku, atraktivitāti un latgalieša dvēseles plašumu straujos tempos iekarojis skatītāju un klausītāju sirdis © F64

Šosvētdien Rēzeknē, Latgales vēstniecībā Gors, notiks ikgadējās latgaliešu kultūras balvas Boņuks ‘2015 pasniegšana. Uz Gada cilvēka kultūrā balvu viens no pretendentiem ir dziedošais aktieris Kristaps Rasims.

Pelnīti, pērn viņš bija un arī šogad būs viens no karstākajiem Latgales māksliniekiem.

Diagnoze vai pārliecība?

Pašlaik aktieris Kristaps Rasims lielāko daļu laika aizvada mēģinājumos: jau nākamnedēļ, 5. martā, ar izrādi Viesītes kultūras pilī sāksies viņa tūre pa Latvijas pilsētām, lai skatītājus iepazīstinātu ar savu jauno muzikālo monologu Personības dalīšanās. No skatuves līdz ekrānam, cauri dzīves atziņām, dziesmām, nospēlētām un vēl nenospēlētām lomām – to sola šī jaunā izrāde. Lai gan tajā būs dziesmas un mūzika, tas nebūs mūzikls – tas būs stāsts par cilvēkiem un viņu vājībām Kristapa mazliet ironiskajā redzējumā. «Tas būs savdabīgs stand up, kurā skanēs arī paša sacerētas miniatūras. Vairāk neko neatklāšu, jo gribu, lai publika padomā un paši saprot, kas tas ir,» par jauno projektu saka Kristaps, savukārt režisors Valdis Pavlovskis piebilst, ka jaunā izrāde zināmā mērā «nedaudz būs provokācija». Ja paveras kaut vai uz afišās redzamo tēlu daudzveidību, tad top skaidrs, ka «personības dalīšanās» te būs pamatīga...

Par sevi īsumā runājot, Kristaps teic, ka atsaucas arī uz vārdu Jezups, dziedot publiskās vietās, un pelna maizi ar muti, bieži identificējoties ar iedomu tēliem, tostarp populāriem latviešu un ārzemju māksliniekiem un dzīvē sastaptiem tipāžiem – tās ir atsauces uz lomu seriālā UgunsGrēks (tur viņš ir Jezups) un uzvaru šovā Izklausies redzēts. Kristaps arī atzīst, ka vēl neesot sapratis, vai aktieris, mūziķis, pasākuma vadītājs, vīrs, tēvs, latvietis un latgalietis «ir diagnoze, profesija, pārliecība vai arī vienkārši cilvēka sūtība».

Atpaliek no Vējoņa un Porziņģa

Par Kristapa popularitāti varētu liecināt kaut vai viens fakts: interneta meklētāja Google publiskotajā gada pārskatā par pērn tajā meklētākajām latvju personām viņš ir devītajā vietā. Pirmais ir prezidents Raimonds Vējonis, bet tieši pirms Kristapa – viņa vārdabrālis Kristaps Porziņģis. Savukārt portāla Skaties.lv rīkotajā aptaujā par populārāko un spilgtāko seriāla UgunsGrēks varoni uzvarēja Jezups – par viņu savas balsis atdeva 26% respondentu. Protams, lielāko popularitāti Kristaps Rasims ieguva ar uzvaru šovā Izklausies redzēts: dažiem droši vien būs palikusi prātā viņa superenerģiskā iejušanās trakuļa Kīta Flinta no The Prodigy ādā dziesmā Firestarter, citiem – Džo Kokera hita You Are So Beautiful izpildījums, vēl kādam – aktiera Romualda Ancāna no Jāņa Streiča filmas Limuzīns Jāņu nakts krāsā atdarinājums, bet šo rindu autoram – Meganas Treinores All About That Bass. Aktieris Lauris Subatnieks valšķīgajai Meganai alias Kristapam pēc tam vaicāja, vai aktieris maz apzinoties, ka tagad viņam līdz mūža beigām korporatīvajos pasākumos paģērēs izpildīt tieši šo priekšnesumu... Par uzvaru iegūtie 5000 eiro nonāca Bērnu slimnīcas onkoloģijas nodaļas rīcībā.

No Kārsavas uz Rīgu

Pat grūti pateikt, vai Kristaps Rasims ir dziedošais aktieris vai arī mūziķis, kurš profesionāli iejūtas dažādos tēlos. Viņam ir 29 gadi (nu jau piekto dienu!), audzis un dzīvojis Kārsavā, kur ir kādi 3000 iedzīvotāju, taču pieejamas praktiski visu radošo izpausmju attīstības iestādes. Tās godam arī izmantotas: Kristaps gājis mākslas un sporta skolās, tautas deju ansamblī, protams, arī teātra pulciņā – izlaidis tikai... mūzikas skolu. To gan veiksmīgi aizvietojusi tēva milzīgā magnetofona lenšu kolekcija un brāļa Gunta muzikālais iespaids. Pats topošais mūziķis pie ģitāras esot ķēries tikai vidusskolas pēdējās klasēs.

Kristapa mamma Ināra Rasima ir Kārsavas kultūras nama vadītāja – tieši tur arī bija teātra pulciņš, tieši mamma bija pamanījusi sludinājumu, ka Dailes teātris organizē aktieru kursus. Lai no Kārsavas tiktu astoņos Rīgā, vidusskolēnam Kristapam Rasimam nācies celties ap diviem, bet miegam nozagtās stundas atgūtas vilcienā. Pēc tam viņš iestājies Latvijas Kultūras akadēmijas Dramatiskā teātra aktiera mākslas studijās, pabeidzis Dailes teātra 9. studiju šīs jomas atzīto profesionāļu Indras Rogas un Mihaila Gruzdova virsvadībā. 2009. gadā 17 šīs studijas absolventi aizgāja teātru pasaulē laimi meklēt, tostarp Dainis Grūbe, Artūrs Dīcis, Gints Andžāns, Mārtiņš Počs, Inita Dzelme, Elīna Dzelme, Ērika Eglija, Dana Čerņecova un citi. Dailes teātrī Kristaps sabija ilgus gadus, viņa augstākais lidojums ir Romeo loma 2012. gadā (Džuljeta bija Ilze ĶuzuleSkrastiņa), taču nu jau vairāk nekā trīs gadus Kristaps ir brīvmākslinieks – darba pietiek. Kā nu ne, ja praktiski visos interneta forumos tieši viņš tiek ieteikts kā pats labākais kāzu vakaru (un arī citu pasākumu) vadītājs. Runājot par savu radošo vēsturi, aktieris bieži sevi redzot skrienam īsās bikšelēs pa pļavu vectēva mājās Latgalē. «Sarunājos pats ar sevi, ar kaķiem, ar ģitāru (arī latgaliski, krieviski un angliski). Vairākkārt esmu apcerējis domu par iešanu nāvē sieviešu dēļ: Džuljetas dēļ – divpadsmit reizes, Britnijas Spīrsas dēļ (bērnībā) – vienu reizi, Alises dēļ – vienu reizi (pārdomāju), Zentas dēļ (no dusmām) – vienu reizi, šmakovkas dēļ – vienu reizi (nav sieviete!),» smejas Kristaps.

Ja nebūtu Borovas...

Taču Kristapa jeb Kipa muzikālā karjera ir vēl garāka – jau 2003. gada nogalē viņš kopā ar vecāko (par 2,5 gadiem) brāli Gunti jeb daGunchi (savulaik ieguva trešo vietu šovā Fabrikas Muzikālais teātris, atzīmējies arī kā Daugavpils Oranžā kora dalībnieks) izveidoja latgaliešu rokgrupu Bez PVN. Šī apvienība laidusi klajā divus albumus, pašlaik lēnā garā top trešais, kura pirmā dziesma Loops (ar Kipa mūziku un vārdiem) interneta vidē sāka cirkulēt jau pirms kāda pusotra gada. Laika gaitā Bez PVN gan ir krietni pamainījuši stilu, taču dzied joprojām latgaliski. Grupas kontā ir daudz koncertu un festivālu, arī panākumi nav izpalikuši, bet kas zina, kā būtu, ja būtu... Proti, pirms kādiem desmit gadiem mūzikas izdevniecība Platforma Records jau gatavojās izdot kārsaviešu debijas albumu, bet mikrofonieši kaut kur izraka tolaik nezināmos Borowa MC no Maltas un šo latgaliešu CD izdeva pirmie. Skaidrs, ka no komerciālā aspekta otrus latgaliešus izdot vairs nebija jēgas. Sākās visskaistākās meitiņas uzvaras gājiens, bet Bez PVN, kādu brīdi vēl pagaidījuši, atmeta visam ar roku un debijas albumu Pyrms vuorda (2006) izdeva paši. Taču vilciens jau bija aizgājis, grupa lielākoties turpināja darboties Latgales pusē. Savukārt Bez PVN trešā albuma ilgā tapšana ir viegli izskaidrojama – Kristaps jau ilgus gadus dzīvo Rīgā, Guntis – Rēzeknē, arī pārējie mitinās kur nu kurais. Uz mēģinājumiem viņi sabrauc Rīgā, netālu no Dailes teātra esošajā studijā Matīsa ielā, ko aktieris pats savām rokām no izrādēm brīvajā laikā esot izremontējis un iekārtojis.

Plānots, ka šogad Kristaps varētu pārcelties uz dzīvi ārpus Rīgas – Ropažos top māja. Tur viņš dzīvos kopā ar dzīvesbiedri, kādreizējo savu kursabiedri Baibu Neju un abu atvasēm – meitu Terēzi un dēlu Ernestu. Dzīvesbiedre, jo oficiāli par sievu aktieris Baibu vēl nevar saukt: kāzas iecerētas šogad, bet pēc tam abiem plānots doties ceļojumā uz Barselonu. Pāris ir kopā aptuveni desmit gadus, bet Kristapa bildinājums laikam pērn bija viens no apspriestākajiem notikumiem – kā zināms, viņš to paveica šova Izklausies redzēts noslēgumā, televīzijas tiešraidē. Romantiķis, ko padarīsi.

Kristaps Rasims

• Dzimis 1987. gada 21. februārī, audzis un dzīvojis Kārsavā, tagad – Rīgā;

• Aktieris, mūziķis;

• Šova Izklausies redzēts uzvarētājs;

• Grupas Bez PVN dalībnieks, izdoti albumi Pyrms vourda (2006) un Reits (2013);

• Ģimenes stāvoklis: dzīvesbiedre Baiba Neja, meita Terēze (3), dēls Ernests (5);

• Muzikālā monologa Personības dalīšanās tuvākās izrādes: 5. martā Viesītes kultūras pilī, 8. martā Ikšķiles tautas namā, 11. martā Riebiņu kultūras centrā, 17. martā Gulbenes kultūras centrā, 18. martā Rīgā, kultūras pilī Ziemeļblāzma.