Jauns romantiski erotiskās literatūras fenomens sasniedzis Latviju. "Mulsums"

MILJONĀRE. Bagāto rakstnieču klubam pērn oficiāli piepulcējusies Meredita Vailda, kura par savu erotisko romānu izdošanu parakstījusi kontraktu ar Grand Central Publishing par septiņiem miljoniem dolāru © Publicitātes foto

Pērnā gada nogalē pirms Ziemassvētkiem Rīgā, Barona ielas Jāņa Rozes grāmatnīcas skatlogu rotāja liela sarkanu grāmatu piramīda, kuras ķieģelīšus veidoja Mereditas Vaildas romāns Mulsums. Spriežot pēc Latvijas pārdotāko grāmatu topu pozīcijām, nekāda īpašā pircēju ažiotāža nesekoja, un par to šo rindu autoram ir neliels pārsteigums.

Jaunā miljonāre

Apdomājot ar vēsu prātu, nekāds lielais brīnums tas nav – savulaik Dena Brauna romāni arī neraisīja nekādu lielo interesi Latvijā, kaut pasaule par tiem trakoja kā apsēsta. Tikai tad, kad par Da Vinči koda un Eņģeļu un dēmonu panākumiem ārzemju izdevumos izlasīja pat visneaptēstākie latviešu dzeltenās preses žurnālisti, sākās latviešu preses ažiotāža, pārstāstot ārzemju mediju un katoļu baznīcas atsauksmes. Līdzīgi ir arī ar Mereditas Vaildas Mulsumu, kura oriģināla nosaukums ir Hardwired un tas ir pirmais Hakera sērijas romāns. Tas vēl ir pārāk svaigs, lai apdomīgās latviešu lasītājas mestos romāna apkampienos, bet varu derēt, gan jau ažiotāža būs. Tāpat, visticamāk, būs arī filmas un milzu kņada ap galveno lomu tēlotājiem.

Šo romānu sēriju apskatnieki dēvē par E. L. Džeimsas Greja piecdesmit nokrāsu sērijas mantinieku numur viens un atsauksmēs raksta apmēram tā – šis ir nākamais romāns, kas jāizlasa tūlīt pēc Greja sērijas. Mulsuma un tā turpinājumu panākumu shēma veidojusies līdzīgi Greja panākumiem, un tā apstiprina jaunāko laiku grāmatu pasaules tendenci – internets savā ziņā ir izgāztuve, no kuras pacelties noraidītiem iesācējiem. Tie, kuri pierāda, ka spēj gūt panākumus virtuālajā pasaulē, pārceļo uz normālo grāmatu formātu un sāk savu uzvaras gājienu pasaulē. Starp citu, šo stāstu Neatkarīgās lappusēs intervijā pirms jaunā gada apstiprināja arī Grega Dienasgrāmatu autors Džefs Kinnijs – viņa Gregu lielie izdevēji pamanīja tikai pēc vairāku gadu ikdienas blogošanas internetā un vairākiem miljoniem attiecīgās lapas apmeklējumu.

Arī Mereditas Vaildas romāni vispirms publicēti internetā vai drukāti autorizdevumos, un tikai tad tos pamanījušas globālās korporācijas. Pagājušā gada pavasarī lielākos ASV medijus rotāja virsraksti «Interneta rakstniece paraksta septiņus miljonus vērtu kontraktu ar lielo izdevēju». Šajā gadījumā tas ir Grand Central Publishing – viens no Hachette Book Group uzņēmumiem, kas pirms uzņēmuma pārdošanas Hachette bija pazīstams kā Warner Books. Un, protams, tad panākumi sekoja cits citam. ASV tirgū romāni Hardwired, Hardpressed, Hardline Hard Limit un Hard Love ir nonākuši līdz pat prestižajam The New York Times dižpārdokļu saraksta augšgalam, romānu tirdzniecība dažādos formātos iet uz nebēdu – audiogrāmatas, egrāmatas, paperback un gan jau lieta nonāks līdz grezni izdotiem ilustrētajiem izdevumiem. Nav brīnums, ka 2015. gada otrajā pusē apgriezienus sākusi uzņemt romānu tulkojumu industrija – Latvija šai ziņā ir viena no pionierēm.

Studente un princis

Lai jūs nemulsina nedz latviskais romāna nosaukums Mulsums, nedz oriģinālā lietotais datortermins Hardwired, kuru saprātīgi latviskot valodnieki, šķiet, tā arī nav mēģinājuši (vai vismaz nekas labs no tā nav iznācis). Romāns nav nedz par mulsumu, nedz par datora mātesplatēm. Šis ir kārtējais stāsts, kurā uzņēmīgā Efeju līgas universitātes studente, liela Bostonas patriote un interneta vietnes dibinātāja sastop daiļo princi. Šoreiz tas ir izbijis hakeris miljonārs, kurš pārmeties biznesa un tiesiskuma pusē. Protams, abu starpā nodzirksteļo pamatīgs īssavienojums, bet nedomājiet, ka daiļā dūjiņa guļas zem miljonāra, lai savu modes cienītāju vietni padarītu par rentablu uzņēmumu. Viņai ir jūtas, un tās ir abpusējas. Visam pamatā gluži kā filmā par Briljanta roku ir savs augstvērtīgs turisto sovetiko obliko morale. Viņu sekss, protams, ir vērienīgs, kaislīgs, un tas paceļ varoņu kaisli nesasniedzamos augstumos. Vienkāršie mirstīgie par to var tikai palasīt. Par šo visu, protams, var pasmaidīt, bet Meredita Vailda visu ir lieliski izrēķinājusi un arī seksa ainas prot pasniegt jaunajām māmiņām un mājsaimniecēm tīkamā formā. Grāmata ir pietiekami literāra, salīdzinot ar E. L. Džeimsu, pat ļoti raita, gudri izplānota no pārdošanas stratēģijas viedokļa un arī Dinas Kārkliņas tulkojums ir labs. Protams, labi nojaušams, kas sekos, tomēr ir interesanti, kā Meredita Vailda to pasniedz.

Noslēpumainā Vaildas kundze

Viņa pati noraugās uz pasauli no glancētām parādes fotogrāfijām, kuras tā arī neatklāj, cik daudz tajās ir fotošopa, cik realitātes. Vikipēdijā par Mereditu Vaildu šķirkļa nav, ir viņas oficiālā mājaslapa (bez biogrāfijas), būtībā neliels interneta veikals, bet Google meklētājs ir apbrīnojami skops, ejot pa ķēdi, kurā džinkst atslēgas vārdi hacker, hardwired, Meredith Wild in books. Tā, it kā visu viņas manifestēšanos internetā regulētu kāda gudra hakeru komanda. To, ka viņa ir, vajadzētu apliecināt dažām intervijām blogos. Vienā no tām, kas, šķiet, radusies kā epasta sarakstes rezultāts, tiek pieminēts Harijs Poters kā šobrīd lasītā grāmata, cepts cālis kā iecienītākais ēdiens un visai svarīgs atslēgas vārds – creative writing kā mīļākā nodarbe. Tā vien šķiet, ka rakstniece augstskolā izgājusi tiešām labus creative writing kursus un ir bijusi talantīga to klausītāja.

Ir vēl kāda intervija – tajā ievietota virkne foto no ģimenes albuma ar krietnu patinas kārtu. Tajos var aplūkot izbalojušu Mereditu Vaildu kopā ar mazajiem dēliem (ir arī vēl jaunāka meita), Mereditu Vaildu ar mīļoto vīrieti un gādīgo vīru. Šajā intervijā viņa stāsta, ka pārcēlušies uz jaunu dzīvesvietu un ka neļauj saviem ģimenes locekļiem izpaust to, ar kādu pseidonīmu paraksta savus romānus. Tomēr no tā, ko viņa raksta, autore īpaši nekautrējoties un zinot arī, ko atbildēt saviem trīs bērniem, kad tie būs izauguši pietiekami lieli, lai pajautātu – mamma, par ko tu īsti raksti. Starp citu Meredita Vailda arī ļoti precīzi definē, kāpēc šādi erotiski romāni, kurus viņa raksta, ir vajadzīgi gan jaunajām māmiņām, gan visām pārējām pasaules namsaimniecēm. Dzīve pēc kāzām nudien nebeidzas, tomēr ģimenes attiecības allaž nozīmē pilnu galvu ar saimnieciskām rūpēm un domām, kas traucē seksualitātei. Romāni palīdz to uzturēt.

Protams, lasīt vai nelasīt Mulsumu un tā turpinājumus – tas ir jūsu ziņā. Baidos tikai, šis būs gadījums, kad, kādurīt pamostoties, dāmas, kas romānu nebūs lasījušas, secinās, ka viņu vispār nav šai pasaulē, jo labais tonis smalkā sabiedrībā būs apspriest romānā aprakstītos kaisles skatus un attiecības. Turklāt jau februāra sākumā grāmatnīcās vajadzētu parādīties otrajam sērijas romānam.



Svarīgākais