Jauns Aspazijas dzejas krājums

© Publicitātes foto

Sestdien, 9. janvārī, pulksten 16 Aspazijas mājā Jūrmalā (Z. Meierovica prosp.18/20, Dubultos) notiks Aspazijas dzejas izlases Ikdienas spārni atvēršana. Pārsteidzoši, bet tas ir pirmais Aspazijas dzejas izdevums divās valodās – latviešu un krievu.

Grāmatu sakārtojusi un krievu valodā atdzejojusi Olga Pētersone, priekšvārda autore – Ieva Struka, māksliniece Zane Ernštreite. Izdevuma atvēršanas svētkos piedalīsies atdzejotāja Olga Pētersone un Aspazijas mājas vadītāja Ārija Vanaga, kā arī īpašie viesi ar savu muzikālo sveicienu pianiste Inna Davidova, operdziedātāja Inga Kalna un pianiste Diāna Ketlere. Interesanti, ka pazīstamais Krievijas teātra režisors Kirils Serebreņņikovs par grāmatu teicis: «Šī Aspazijas dzejas izlase ir viena no tām grāmatām, pēc kurām var zīlēt un mēģināt nolasīt likteni. Olgas Pētersones lieliskajā atdzejojumā dzejoļi raisa apziņas plūsmu, kurā meklējams ne tikai šīs unikālās autores, bet ikviena cilvēka dzīvības kods, arī tavējais...»

Savukārt Maskavas teātra kritiķe Ņina AgiševaNikolajeviča jauno grāmatu raksturo šādi: «Aspazijas dzeja, kas daudz stāsta latvieša sirdij, gandrīz nemaz nav pazīstama krievu lasītājam. Visu savu mūžu šī izcilā sieviete un ģeniālā rakstniece romantiķe apzināti turējusies sava vīra Raiņa ēnā. Taču viņi kopā radīja mūsdienu latviešu literāro valodu. Pārtulkot tās īpašo tēlainību, izteikt Aspazijas vētraino dvēseli, viņas meklējumus pēc brīvības un skaistuma, kuros jūtams Cvetajevas spēks un Ahmatovas vienkāršība, – ar šo sarežģīto uzdevumu spoži ir tikusi galā atdzejotāja Olga Pētersone. Blakus liktie oriģināli un atdzejojumi atklāj divu kultūru dziļo kopību un aizrauj ar mūsdienīgu poētisko intonāciju.».



Svarīgākais