Brīvdienu ceļvedis

© Publicitātes foto

Idejas brīvdienām

Ingmars Bergmans grāmatā

Ziemassvētku laiks neatstāj lielu izvēli kultūras piedāvājuma jomā – muzeji lielākoties slēgti, teātros tematiskie Ziemassvētku koncerti. Ja vēlaties uzzināt kino leģendas cilvēcisko seju, tad zviedru žurnālista un rakstnieka Tomasa Šēberga grāmata Ingmars Bergmans tumšajos un lietainajos gada nogales vakaros atklās jums šā dižā kino režisora vētrainās dzīves neredzamo pusi, kurā tapa ne tikai izcilas filmas. Grāmatas apakšvirsraksts ir diezgan pretenciozs – Stāsts par mīlu, seksu un nodevību –, tomēr tāds tas arī ir. Puritāniskiem Bergmana dievinātājiem šo lasīt neiesaku. Visiem pārējiem varu piebilst – ja rakstītais nebūtu patiesība, Bergmana tuvinieki viņu jau sen izvazātu pa tiesām.

Bonds uz ekrāna

Visiem tiem, kam Ziemassvētku padarīšanas krīt uz nerviem, varbūt ir vērts aizstaigāt uz kinoteātri un pēc savas gaumes izvēlēties kādu ar Ziemassvētku tradicionālajām būšanām nesaistītu filmas žanru. Kino Citadele piedāvā virkni mūsdienu pasaku ar skarbāku piecirtienu, sākot no šausmenītes ar sirsnīgo nosaukumu Šausmu tomahauks, beidzot ar trilleri Spiegu tilts. Ja baidāties riskēt, Džeimsa Bonda sāgas jaunākais epohālais šedevrs Spektrs tiks rādīts arī Ziemassvētkos. Režisora Sema Mendesa filmā viss notiek kā jau jānotiek. Ļaunie spiego, bet labais 007 joprojām glābj ne vien pasauli, bet pat izglābj savu sirdspuķīti. Lomās nepārspējamais Daniels Kreigs un vēl pusducis lielisku aktieru. Seansu sarakstu meklējiet internetā.

Hermanis Parīzē

Operas, baleta, klasiskās mūzikas un džeza cienītājiem Ziemassvētku brīvdienās plašu programmu sola mūzikas kanāls mezzo. Kaut tā jaunā mājaslapa ir kļuvusi vēl juceklīgāka par iepriekšējo, piedāvā viņi daudz – izcilus diriģentus, izpildītājmāksliniekus, solistus. Rīt, 24. decembrī, pulksten 21.30 tikšot rādīta Fausta pazudināšana, ko Bastīlijas operā Parīzē šoruden iestudējis Alvis Hermanis. Fausta lomā Jonass Kaufmans. Tā būs iespēja pašiem novērtēt to, par ko aizgūtnēm rakstīja daži interneta avoti.



Svarīgākais