Brīvdienu ceļvedis

© Publicitātes foto

Idejas brīvdienām

ETIĶETE – KOMPAKTI UN INTERESANTI

Ir labi zināt etiķeti, un tiem, kas vēlas zināšanas papildināt, noderēs nupat klajā nākusī dizainera, žurnālista, scenārista un reklāmas speciālista Bernharda Recela sarakstītā grāmata Džentlmenis. Rokasgrāmata elegantam vīrietim. Pirms sākt lasīt šo grāmatu, ir vērts atcerēties autora teikto – īsts džentlmenis ir vīrietis, kura garderobē nekas nav nejaušs, jo tieši tāda ir arī šī grāmata, ar kuru kopā var doties izzinošā ekskursijā īstenu džentlmeņu dzīvesveidā un vīriešu garderobes smalkumos. Lasot šo grāmatu, var uzzināt, kādam jābūt apģērbam birojā un kas jāvelk brīvdienās, kurus apavus un aksesuārus ieteicams izvēlēties pie tā vai cita uzvalka, tā sniedz ieskatu daudzos vīrieša vizuālā tēla elementos.

SKELETI LOGOS

Latvijas Dabas muzejā atklāta izstāde Skat – logā skelets!. Izstāde veidota, lai ļautu labāk izprast dzīvnieku valsts pārstāvju skeletu daudzveidību un to nozīmi dzīvo organismu dzīvē. Tā demonstrē dzīvnieku ārējo un iekšējo skeletu, kā arī to, kā skeleta uzbūve ir saistīta ar dzīvnieku dzīvesveidu un vidi, kurā tie dzīvo. Teiksim, ne visi zina, ka jūraszvaigznei ir skelets, ka kurmim ir ilkņi. Muzeja pastāvīgajās ekspozīcijās dzīvnieku skeleti, to uzbūve un īpatnības parādītas maz. Apmeklētājiem būs ļauts ieskatīties Latvijas Dabas muzeja krājumā – izstādē tiks eksponēti 86 muzeja priekšmeti, kas ikdienā publiski nav pieejami. Izstādi papildināt izdevies, pateicoties sadarbības partneriem – Latvijas Lauksaimniecības universitātei, Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejam un Dabas aizsardzības pārvaldei.

Izstādē ir sagatavots aktivitāšu stūrītis, kurā varēs pārbaudīt savas zināšanas, tuvplānā izpētīt un aptaustīt dažus dzīvnieku skeletu fragmentus.

SOMIJAS ZIEMASSVĒTKU TRADĪCIJAS RĪGĀ

Visu decembri muzejā Rīgas Jūgendstila centrs interjers rotāts atbilstoši Somijas Ziemassvētku tradīcijām. Kā zināms, Somijā raksturīga samērā askētiska telpu rotāšanas tradīcija, un Ziemassvētku gaisotne jūgendstila interjerā radīta ar īpašiem, 20. gadsimta sākumā Somijā tapušiem tradicionāliem dekoriem. Visnozīmīgākā ir svētku eglīte, to tradicionāli rotāja ar mājās gatavotiem dekoriem – papīra virtenēm, karogu lentēm, eņģeļu attēliem, svecītēm un, protams, zvaigzni egles galotnē. Somijā populāri bija arī dažādi pašdarināti salmu un koka rotājumi. Zem eglītes – salmu āzis, mājās darināta lupatu lelle vai koka zirdziņš. Ziemassvētku apsveikuma kartīšu nosūtīšanas tradīcija radiem un draugiem bija populāra arī Somijā, saņemtās pastkartes tika izvietotas uz kamīna malas vai galdiem kā papildu mājas dekorācijas.

ISLANDIEŠU AUNI ARĪ LATVIJĀ

No piektdienas, 4. decembra, Latvijas kinoteātros sāk rādīt islandiešu režisora Grimura Hakonarsona traģikomēdiju Auni, kas izvirzīta Eiropas Kinoakadēmijas galvenajai balvai par gada labāko filmu. Rīgas Starptautiskajā kinofestivālā filma Auni bija iekļauta festivāla oficiālā konkursa programmā un saņēma starptautiskās žūrijas īpašo atzinību par «nevainojamu kinematogrāfisko redzējumu un režijas mākslu». Filma Auni ir ieguvusi vairāku festivālu galvenās godalgas, arī Kannu kinofestivālā Izabellas Roselīni vadītā žūrija piešķīra tai galveno balvu kategorijā Un Certain Regard. Traģikomēdijas Auni izrādīšanas tiesības pārdotas vairāk nekā 30 valstīs, tā sniedz ieskatu pavisam reālā Islandes lopkopju dzīvē. Filma stāsta par diviem brāļiem – vecpuišiem, kas pēc vairāku gadu desmitu nekomunicēšanas, dzīvojot blakus mājās, spiesti vienoties kopīgā cīņā, lai glābtu svarīgāko, kas viņiem ir – aitas. Pieredzējušā dokumentālista Grimura Hakonarsona otrā spēlfilma izvirzīta ASV Kinoakadēmijas balvai Oskars kā Islandes nominācija labākajai filmai ārzemju valodā.

MARTINSONE PAR MĪLESTĪBU

Sestdien, 5. decembrī, pulksten 15 Latvijas Nacionālajā operā un baletā notiks Evijas Martinsones solokoncerts, tajā viņa uzstāsies kopā ar domubiedriem – pianisti Agnesi Egliņu, obojistu Pēteri Endzeli un sitaminstumentālistu Ernestu Mediņu. Evijas Martinsones solokoncerta programma veltīta visskaistākajām jūtām – mīlestībai. Programmā skanēs Romualda Kalsona, Marģera Zariņa, Roberta Šūmaņa, Franča Šūberta, Semjuela Bārbera u.c. skaņdarbi. Koncerts iekļauts Latvijas Nacionālās operas un baleta programmā Opera tuvplānā. Šis projekts skatītājiem piedāvā iepazīt operas un baleta mākslu citos rakursos un vienlaikus– ļoti personiski.



Kultūra

Viņa ir kā skaista salapojusi, ziedoša liepa vasaras plaukumā, savā sievišķīgajā trauslumā un spēkā vienlaicīgi. Pārcietusi milzīgus pārbaudījumus dzīvē, Dārta Daneviča atzīta par 2023. gada labāko aktrisi par darbu monoizrādē “Zēni nav meitenes”, kas būs redzama Dailes teātra repertuārā arī jaunajā teātra sezonā. Par savu gatavošanās rutīnu katrai izrādei, par uzlabojamo savā teātrī, par darbu kopā ar Holivudas zvaigzni Džonu Malkoviču ekskluzīvā intervijā “nra.lv” stāsta Dārta Daneviča.

Svarīgākais