Mākslas muzejs – izlietotajiem miljoniem atbilstošs

© F64

Nožogojums ap Latvijas Nacionālo mākslas muzeju ir noņemts. Garāmgājēji piesardzīgi iemēģina plašos laukumus ap muzeja ēku, bet telpās smaržo pēc krāsas. Muzeja rekonstrukcija un restaurācija ir pabeigta, vakar šis objekts tika pieņemts ekspluatācijā. Jau nākamās nedēļas nogalē, no 12. decembra līdz 16. decembrim, Mākslas muzeja ēka tiks atvērta visiem, kas vēlēsies aplūkot atjaunoto vēsturisko namu un jauno izstāžu zāli pazemē.

Apmeklētājus ielaidīs arī bēniņu un kupola telpās, kur turpmāk būs izstāžu zāle. Pazemes izstāžu zāli ar muzeja seno ēku savieno tunelis, kas Baltijas valstīs izbūvēts pirmo reizi. Šķiet, projekta arhitekti, kas bija no Lietuvas, Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs un vēl arhitekts un diplomāts Jānis Dripe bija vienīgie, kuri visā muzeja rekonstrukcijas laikā nezaudēja nedz ticību, nedz cerību, ka viss beigsies labi. Jo dažādu šķēršļu un neparedzētu problēmu netrūka, būvniecība pat gandrīz tika apturēta.

Muzeja direktore Māra Lāce vakar atjaunotajās muzeja telpās bija saviļņota līdz asarām. Viņa neslēpa, ka šis bijis «drusciņ traks projekts, arhitekts projektam piegājis kā mākslas darbam». Direktorei un arhitektiem reizēm bijušas pat ļoti lielas domstarpības un vienots viedoklis dažos jautājumos neesot līdz pat šim brīdim, tomēr viņa ir laimīga, ka ēka ir gatava uzņemt vispirms jau mākslas darbus un to aprūpētājus, bet pēc tam arī skatītājus un apmeklētājus. Pirmais mākslinieks, kurš «atklās» greznās muzeja telpas, būs Miervaldis Polis ar savu personālizstādi Miervaldis Polis. Ilūzija kā īstenība. Par pārējām intrigām, kas atjaunotajās telpās gaida apmeklētājus, kultūras ministre Dace Melbārde pagaidām noklusēja.

Pēc tam, kad pirms Ziemassvētkiem muzeja telpas būs apmeklējuši interesenti, Ziemassvētki izvadīti un jaunais gads sagaidīts, sāksies muzeja ekspozīcijas iekārtošana. Uz jaunajām krātuvēm jāpārved apmēram 40 000 mākslas darbu. Muzeju atvērt plānots nākamā gada 4. maijā.

Darbu kopējās izmaksas ir 29,8 miljoni eiro, no kuriem 16,8 miljoni eiro – Rīgas domes finansējums, bet 13 miljonu eiro finansējums piesaistīts no Eiropas Savienības līdzekļiem. Izlietoti 145 grami 24 karātu zelta.

Kultūra

Cīrihes kinofestivāls (ZFF) ceturtdien paziņoja, ka ir atteicies no plāniem publiski izrādīt Krievijas režisores, Kremļa propagandas kanāla "Russia Today" ilggadējās sadarbības partneres Anastasijas Trofimovas propagandas filmu "Russians at war" ("Krievi karā"), kā iemeslu minot "drošības apsvērumus".

Svarīgākais