Brīvdienu ceļvedis

© www.bt1.lv

Idejas brīvdienām

Brāļu kapu simt gadu

Rīgas Sv. Pētera baznīcā atklāta fotoizstāde Rīgas Brāļu kapiem 100 – pagātne un šodiena. Kā zināms no 20. gadsimta vēstures, 1914. gada augustā Krievijas impērija iesaistījās Pirmajā pasaules karā, un jau drīz Krievijas valdība savā armijā atļāva dibināt latviešu karaspēka vienības – latviešu strēlnieku bataljonus. Kā atgādina izstādes veidotāji, pirmajā kaujā 1915. gada oktobrī gāja bojā pirmie latviešu strēlnieki J. Timma, A. Stūre un J. Gavens, kuri tika apglabāti jau iepriekš Rīgas pilsētas valdes izdalītajā teritorijā starp Meža kapiem un Vecāķu dzelzceļu, kas bija aizsākums tagadējiem Rīgas Brāļu kapiem. Savukārt Rīgas Brāļu kapi 20. gadsimta 20.–30. gados mērķtiecīgi tika veidoti kā centrālā svētvieta jeb nekropole, kurā glabāt par Latvijas neatkarību kritušo karavīru piemiņu. Te apglabāti arī Latvijas Atbrīvošanas cīņu (1918–1920) laikā kritušie. Rīgas Brāļu kapu ansambli būvēja no 1924. gada līdz 1936. gadam. Der zināt, ka šī izstāde ir vairāku institūciju sadarbības projekts un diez vai tuvākajā nākotnē ko tādu būs iespējams atkal redzēt.

Rīgas Starptautiskais kino festivāls finiša taisnē

Vēl tikai trīs dienas iespējams noskatīties Riga IFF piedāvātās filmas. Programmā atrodamas vairākas filmas, ko festivāla organizētāji dēvē par «Ziemeļvalstu kino pērlēm». Zviedru vecmeistara Jana Trūela pirmais digitāli uzņemtais kino darbs, melnbaltā estētikā ieturētais Pēdējais vārds – patiesos notikumos balstīts vēstījums par brīvdomīgu žurnālistu, kurš 1930. gados uzdrošinājās atklāti iestāties pret nacisma ideoloģiju. Ir vērts pievērst uzmanību islandiešu režisora Grimura Hakonarsona ekstravagantajai filmai Auni, kuras pirmizrāde šogad bija Kannu kinofestivālā; filma saņēma galveno balvu kategorijā Un Certain Regard. Filmu droši var saukt pat hitu šobrīd Eiropā – tās izrādīšanas tiesības pārdotas jau vairāk nekā 30 valstīs. Filma Ne savā dabā vēl svētdien skatāma Riga IFF, bet jau pirmdien tā startē kinoteātros citviet Latvijā. Ūle Gjēvera veidotā filma vēsta par trīsdesmitgadnieka emocionālo krīzi, fonā – Norvēģijas neskartā daba. Dāņu dokumentālā kino režisors Mihaels Nuers savā otrajā spēlfilmā Ziemeļrietumi analizē pusaudžu kriminālo aprindu shēmas Kopenhāgenā. Īpaša uzmanība festivālā tiks veltīta arī Stīga Bjerkmana Kannās nule apbalvotajai dokumentālajai filmai Es esmu Ingrīda, kas ļauj ieskatīties zviedru kino ikonas Ingrīdas Bergmanes dzīvesstāstā; leģendārā aktrise šogad svinētu simto dzimšanas dienu.

Riga Photo Show šonedēļ Ķīpsalā

Lai gan foto kamera ir visos pat visparastākajos mobilajos telefonos, joprojām cilvēki meklē iespējas īpaši kvalitatīvi iemūžināt mirkļus. Izstādē Riga Photo Show, kas šīs nedēļas nogalē notiek Ķīpsalā, būs iespējams vērot paraugdemonstrējumus un apmeklēt seminārus, smelties iedvesmu fotogrāfiju izstādē, kā arī pašiem izmēģināt dažādu tehniku un, kas daudziem nav mazsvarīgi, izdevīgi iepirkties. Izstādē būs skatāmas fotokameras un videokameras, kameru aksesuāri, studijas aprīkojums, gaismas tehnika, projektori, attēlu apstrādes programmas, datu nesēji, viedtālruņi, rāmji, albumi, fotogrāmatas, mājas un lielformāta drukas iekārtas, skeneri, analogās fotogrāfijas materiāli un vēl daudz kā cita.



Kultūra

Viņa ir kā skaista salapojusi, ziedoša liepa vasaras plaukumā, savā sievišķīgajā trauslumā un spēkā vienlaicīgi. Pārcietusi milzīgus pārbaudījumus dzīvē, Dārta Daneviča atzīta par 2023. gada labāko aktrisi par darbu monoizrādē “Zēni nav meitenes”, kas būs redzama Dailes teātra repertuārā arī jaunajā teātra sezonā. Par savu gatavošanās rutīnu katrai izrādei, par uzlabojamo savā teātrī, par darbu kopā ar Holivudas zvaigzni Džonu Malkoviču ekskluzīvā intervijā “nra.lv” stāsta Dārta Daneviča.

Svarīgākais