Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra

Latvijas Rakstnieku savienības paziņojums

© F64

Latvijas Rakstnieku savienība (LRS) aicina sabiedrību, politiķus un ierēdņus ievērot Latvijas Republikas Satversmē un ANO Vispārējā cilvēktiesību deklarācijā noteiktās vārda brīvības normas, kas veido jebkuras demokrātiskas valsts un Rietumu civilizācijas pamatus.

LRS pauž bažas saistībā ar mēģinājumiem traktēt atsevišķus Izglītības likuma pantus tā, ka tiek ierobežota pedagogu izvēle tā vai cita mākslas darba izmantošanā skolās. Šāda iegrožošana ir pretrunā ar Latvijas Republikas Satversmes 100. pantu, kurā skaidri noteikts: «Ikvienam ir tiesības uz vārda brīvību, kas ietver tiesības brīvi iegūt, paturēt un izplatīt informāciju, paust savus uzskatus. Cenzūra ir aizliegta.» Tikumiskā audzināšana skolās, kas ir objektīvi nepieciešama pedagoģiskā procesa sastāvdaļa, nedrīkst pārvērsties par ieganstu vārda brīvības ierobežošanai vai mākslas darbu kropļošanai.

LRS augstu vērtē un neapšauba literatūras skolotāju profesionalitāti un spēju pašiem izvēlēties piemērotāko materiālu mācību procesā.

Paziņojums pieņemts 2015. gada 5. oktobra LRS valdes sēdē.