Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Kultūra

Brīvdienu ceļvedis

© F64

Idejas piepildītām brīvdienām

CEĻOJUMI BEZ MĒRĶA, AR ATZINĪBU

Piektdien, 28. augustā, mākslas telpā Siguldas tornis tiek atklāta multimākslinieces Līgas Skadiņas personālizstāde Ceļojums. Tajā apskatāms arī darbs, kas šogad iekļauts prestižajā grāmatā The Exposure Award un 13. jūlijā tika prezentēts Luvrā (Francija) kopā ar citu laureātu fotogrāfijām, kas izvēlētas starptautiskajā konkursā Exposure Award Reception. Visi darbi, kas aplūkojami izstādē, tapuši ar vienkāršu fotokameru, neizmantojot attēla apstrādes programmas. Māksliniece uzsver, ka izstādes nosaukums simbolizē ceļojumu, kurā nav robežu vai konkrēta galamērķa, «darbi rosina ļauties domu, izjūtu un emociju vilnim, kas pārņem mūs. Tie mūs aiznes tur, kur ikdienā mēs neatļaujamies vai nespējam nokļūt». Māksliniece pašlaik dzīvo Turaidā, pēdējos desmit gadus daudz ceļojusi ārpus Latvijas – Kiprā, Izraēlā, Anglijā.

NACIONĀLĀ BIBLIOTĒKA SVIN JUBILEJU

Sestdien, 29. augustā, atzīmējot Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) 96. gadadienu un pirmo gadu kopš Gaismas pils inaugurācijas ceremonijas, sākot no pulksten 10, visas dienas garumā norisināsies daudzveidīgu izglītojošu, radošu un izklaidējošu notikumu programma Viena diena bibliotēkā. Visas dienas garumā apmeklētājiem būs iespēja apmeklēt LNB izstādes, iepazīt bibliotēkas lasītavu pakalpojumus, konsultēties pie LNB direktora un arī bibliotekāra Andra Vilka, kā arī skatīties Latvijas studentu īsfilmas un klausīties Gaismas pils jaunā koncertflīģeļa ieskandināšanas koncertu (flīģelis Steinway & Sons iegādāts ar LNB Atbalsta biedrības ziedotāju atbalstu, lai piedāvātu klausītājiem izcilus koncertus, pasaules līmeņa mūziķus un augstas kvalitātes skanējumu bibliotēkas Ziedoņa koncertzālē). Ieeja pasākumos bez maksas. Vairāk informācijas: www.lnb.lv.

ZIEDONIS, TUKUMS, ĶIRŠI

Sestdien, 29. augustā, pulksten 16.30 Tukumā, Katrīnas laukumā, notiks grāmatas Ziedošais ķiršu dārzs. Tukuma Imants prezentācija. Grāmatā iznākusi apgādā Mansards, un tajā pirmoreiz publicētas gan Imanta Ziedoņa vēstules, kuras viņš rakstījis saviem Tukuma vidusskolas klasesbiedriem tūlīt pēc vidusskolas beigšanas, gan vēstules saviem pavisam īpašajiem Tukuma skolotājiem, kā arī vēstules Tukuma pilsētas vadībai, iedibinot ķiršu dārza ideju. Nemitīgā atgriešanās Tukumā dažādos savas dzīves posmos apliecina – cik būtisks, pat svēts Ziedonim ir tas, kas pilsētā un tās cilvēkos te piedzīvots. Grāmatā lasāmas Ziedoņa vēstules no 1952. gada līdz 2010. gadam. Viens no pēdējiem dzejnieka simboliskajiem žestiem – Tukuma ķiršu dārza iedibināšana.

TEĀTRIS.ZIP ATSĀK SEZONU

Sestdien, 29. augustā, ēterā atgriežas raidījumu cikls Teātris.zip. Kā sola tā veidotāji, jaunajā sezonā skatītājiem tiks piedāvātas tikai jaunākās un izcilākās teātru izrādes, kas izpelnījušās lielu skatītāju un kritiķu ievērību. Domājot par skatītājiem, kuri teātri vēlas skatīties internetā, LTV mājaslapā tiks izveidota īpaša Teātris.ZIP sadaļa, kurā pakāpeniski tiks veidots Latvijas teātra vēsturi ieskicējošs izrāžu un citu materiālu arhīvs. Šonedēļ LTV1 ēterā būs redzama Valmieras teātra izrāde Raudupiete režisora Elmāra Seņkova režijā.

ALEKSANDRA VASIĻJEVA BENEFICE

Svētdien, 30. augustā, koncertzālē Rīga slavenais modes vēsturnieks Aleksandrs Vasiļjevs prezentēs šovu ar teātra elementiem Modes alķīmija. Tiek solīts, ka Vasiļjevs būs redzams vairākās lomās – kā dramatiskā teātra aktieris, burvis, mistiķis, lektors un, protams, sieviešu siržu iekarotājs. Aleksandrs Vasiļjevs: «Modes alķīmija ir jauns etaps, es pat gribētu teikt – izaicinājums, manā radošajā darbībā. Tas būs iespaidīgs šovs, īsti svētki, kur meistarīgi apvienota mode, deja, teātris un erotika.» Protams, netiek atklātas visas Modes alķīmijas sastāvdaļas, bet zināms, ka būs iespēja uzzināt par modes maģisko ietekmi uz cilvēku, 2015.–2016. gada rudens – ziemas modes tendences, kā arī slavenu alķīmiķu noslēpumus. Būs arī latviešu un lietuviešu dizaineru sieviešu un vīriešu apģērbu skates. Kā zināms, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā šobrīd skatāma modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas izstāde Ielūgums uz gadsimta balli. 1915.–2015., ko sešu nedēļu laikā apmeklējuši vairāk nekā 15 tūkstoši skatītāju.

SPĒLES UN ROTAĻAS PIRMS MĀCĪBU GADA SĀKUMA

Svētdien, 30. augustā, Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā no pulksten 10 norisināsies Spēļu un rotaļu diena. Aizvadot vasaras brīvlaiku un sagaidot skolas gaitu sākumu, muzejs aicina piedalīties dažādās seno laiku un mūsdienu spēlēs un rotaļās, līdzdarboties rotaļlietu tapšanā un izspēlēties pēc sirds patikas, jo spēles un rotaļas ir gadsimtiem sens veids, kā bērnus saistošā veidā iepazīstināt ar dabas norisēm un lietu pasauli, veicinot bērnu garīgo un fizisko attīstību. Pasākumā koka rotaļlietu meistars Aldonis Baldiņš iepazīstinās apmeklētājus ar seno spēļu veidiem, to izgatavošanu un lietojumu, norisināsies arī dažādas darbnīcas un aktivitātes.