Brīvdienu ceļvedis

© Publicitātes foto

Idejas brīvdienām

PAR KĀDU BRĪNUMU

Izdevniecība Zvaigzne ABC laidusi klajā kārtējo amerikāņa Miča Alboma darbu. Romāns Pirmais zvans no debesīm ir arī autora jaunākais darbs, klajā nācis 2013. gadā. Tiem, kas jau pazīstami ar autora sacerējumiem, varētu būt priekšstats par to, ko varētu gaidīt no šī darba, kurš, tieši tāpat kā iepriekšējie pieci, kas viņam atnesa atpazīstamību un tulkojumus 42 valodās, ir apzīmējams ar vārdu «iedvesmojošs». Par ko ir jaunākais darbs? Kādā rītā mazā Mičiganas štata pilsētiņā Koldvoterā atskan telefona zvani, un zvanītāji apgalvo, ka zvanot no debesīm. Vai šie zvani ir lielākais jebkad piedzīvotais brīnums vai tomēr krāpšana? Arī Sallijs Hārdings, vientuļais tēvs, kura mazais dēls ir cerību pārņemts vēlreiz runāt ar mammu, vēlas noskaidrot patiesību. Klasika – ticība, cerība, mīlestība, un šai trijotnei pievienojas vēl viens vārds – piedošana.

LIEPĀJA TURPINA ATKLĀT SAVU DZINTARU

Liepāja gatavojas koncertzāles Lielais dzintars atklāšanai, turpinās arī tās ieskandināšanas pasākums – mākslas forums Atklāj savu dzintaru! Līdz augusta beigām Liepājas sabiedriskā transporta pieturvietas rotā amerikāņu mākslinieces Linnas Kazabonas veidota foto portretu sērija par liepājniekiem un jūras nozīmi to dzīvē. Rīt, 15. augustā, Liepājas latviešu biedrības namā notiks horeogrāfes Indras Reinholdes veidotā modernā baleta Iedomu spēles pasaules pirmizrāde – stāsts par mīlestību un cilvēku savstarpējām attiecībām, par cilvēku iedomām un realitātes interpretāciju.

LAIKMETĪGĀ MĀKSLA NOASĀ

Galerijā Noass no šodienas līdz 6. septembrim notiks Latvijas Laikmetīgās mākslas centra un kultūras un mākslas projekta Noass organizētā izstāde Mans video ir neredzams. Juris Boiko. Tajā būs skatāmi Hardija Lediņa un viņa līdzgaitnieka Jura Boiko video darbi, kā arī izstādes norises laikā notiks Jurim Boiko veltīti pasākumi. Izstāde ir veltīta Hardija Lediņa tuvākajam draugam un radošajam līdzgaitniekam Jurim Boiko (1954–2002). Aktualizējot mākslinieka ieguldījumu laikmetīgajā un video mākslā, izstādē Mans video ir neredzams. Juris Boiko tiks eksponēti Jura Boiko un Hardija Lediņa video darbi no topošā Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja kolekcijas, kā arī Noass video arhīva.

RAINIS BĒRNIEM

Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā šonedēļ atklāta izstāde Ar zelta stīgām. Jānis Rainis, žurnāls «Jaunais Cīrulītis» un latviešu mākslinieki. Šajā izstādē iespējams iepazīties ar izcilā latviešu dzejnieka Jāņa Raiņa (1865–1929) daiļrades mazāk zināmo posmu – laiku, kad viņš darbojās bērnu žurnālā Jaunais Cīrulītis. Rainis bija žurnāla atbildīgais redaktors, sākot ar 1926. gada 6. numuru līdz 1927. gada 10. numuram. Uzaicinot Jāni Raini šajā amatā, Latvijas bērnu draugu biedrība vēlējās uzlabot gan izdevuma literāro saturu, gan tā māksliniecisko kvalitāti, rūpējoties par «audzinošo vērtību» un jauniem ierosinājumiem bērnu jaunradei. Kā uzsver izstādes veidotāji, lai arī dzejnieka darbība izdevumā bija īslaicīga, tā pozitīvi iespaidoja žurnāla tēlu un saturu. Protams, arī šī izstāde veidota kā veltījums izcilā latviešu dzejnieka 150. jubilejai.

APGLEZNOTAIS PORCELĀNS

Rīgas Porcelāna muzejā no šodienas atklāta vienas no ievērojamākajām latviešu keramiķēm Ineses Brants personālizstāde Mīlestība uz mūžu. Apgleznots porcelāns, kas sniedz ekskursu Ineses Brants daudzveidīgajā un bagātīgajā porcelāna apgleznošanas tehniku lietojumā. Māksliniece strādā ar porcelāna un šamota formām, taču viņas specializācija ir porcelāna apgleznošana. Pēdējos gados māksliniece dažādo porcelāna virsglazūras apgleznošanas tehniku teorētiskai un praktiskai izpētei. Izstāde ir sava veida atskaites punkts mākslinieces dzīvē, kad daudz ir piedzīvots, radīts, iemācīts un aprakstīts un ir laiks to visu nodot citiem. Klajā nākusi arī monogrāfija par mākslinieci.

ŪDENSGABALI UZ DAMBJA NOASĀ

Šīs nedēļas nogalē uzmanību vērts pievērst 15. starptautiskajam laikmetīgās un video mākslas festivālam Ūdensgabali. Šogad Ūdensgabalu svētkus ievada interaktīva mākslas darbu Ūdeņi stāsta – Daugava atklāšana. Piektdien notiks franču kuratores Marī Kantosas un mākslinieces Lauras Gozlanas performance Spoku kuģi un ūdens sapņi, aicinot ienirt dziļāk nezināmajos cilvēka psihes ūdeņos un prāta manipulācijās. Savukārt vakara turpinājumā uzstāsies ASV mākslinieks un komponists Džekins un lietuviešu izcelsmes saksofonists Arvīds Kazlausks ar audiovizuālu performanci, kurā iekļautā mūzika rodas, improvizējot ar baritonsaksofona, elektronikas un elektriskās ģitāras skaņu iespējām, ko papildina projekcija ar skaņu vibrāciju vizualizācijām. Sestdien festivāls pārcelsies uz Kronvalda parku, piedāvās labāko no Japānas Mediju mākslas festivāla programmas, bet Ūdensgabalu noslēdzošajā dienā – bērnu programma un animācijas darbnīca sadarbībā ar studiju Multenkulten.



Kultūra

Viņa ir kā skaista salapojusi, ziedoša liepa vasaras plaukumā, savā sievišķīgajā trauslumā un spēkā vienlaicīgi. Pārcietusi milzīgus pārbaudījumus dzīvē, Dārta Daneviča atzīta par 2023. gada labāko aktrisi par darbu monoizrādē “Zēni nav meitenes”, kas būs redzama Dailes teātra repertuārā arī jaunajā teātra sezonā. Par savu gatavošanās rutīnu katrai izrādei, par uzlabojamo savā teātrī, par darbu kopā ar Holivudas zvaigzni Džonu Malkoviču ekskluzīvā intervijā “nra.lv” stāsta Dārta Daneviča.

Svarīgākais