Baleta zvaigznes satiksies Dzintaros

Korejas 8. Starptautiskajā baleta konkursā, kas notika šogad jūlijā un kurā piedalās dejotāji no visas pasaules, Latvijas Nacionālā baleta soliste Ieva Rācene, izpildot fragmentu no baleta Tikko, ieguva trešo vietu © no Ievas RĀCENES personiskā arhīva

«Desmit dienu šovasar esmu atpūtusies, bet nu esmu atpakaļ teātrī, trenējos un cītīgi gatavojos festivālam,» saka Latvijas Nacionālā baleta soliste Ieva Rācene (24). Viņa piedalīsies Starptautiskajā baleta festivālā Baleta zvaigznes Jūrmalā, kas rīt un parīt notiks Dzintaru koncertzālē.

Festivāls Baleta zvaigznes Jūrmalā kļuvis par tradīciju 16 gadu garumā, un šogad skatītājiem baletu būs iespēja baudīt restaurētajā Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē. Pirmajā vakarā apmeklētājiem būs iespēja vērot divus baleta viencēlienus – Marijas sapnis un Tango plus – ar Latvijas Nacionālā baleta solistu piedalīšanos. Savukārt Galā koncertā, kurā piedalīsies mākslinieki no ASV, Krievijas, Korejas, Itālijas, Austrālijas un Ukrainas, sacentīsies par labākajiem Pas de Deux. Kā norāda festivāla mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis, skatītājiem būs unikāla iespēja vienā vakarā redzēt pasaulē ļoti reti izpildītos Pas de Deux no baletiem Talismans, Esmeralda, Parīzes liesmas, Arlekināde, kā arī Dons Kihots un Korsārs.

Uz festivālu Jūrmalā ieradīsies viens no šobrīd pasaulē talantīgākajiem baletdejotājiem Ārons Smits – viņš ir austrāliešu izcelsmes dejotājs, vairāku konkursu, tostarp Pekinas Starptautiskā baleta un horeogrāfijas konkursa, kā arī ASV Starptautiskā baleta konkursa Jackson Misisipi laureāts. Viņš Pas de Deux izpildīs kopā ar latviešu izcelsmes dejotāju, Houston ballet mākslinieci Āriju Alekzanderu. Ar laikmetīgās horeogrāfijas solo priekšnesumu uzstāsies Hamburgas baleta solists itālis Sasha Riva. Savukārt Staņislavska un ŅemirovičaDančenko Maskavas akadēmiskā muzikālā teātra mākslinieki Anastasija Limeņko un Aleksandrs Omeļčenko, kurš ir Korejas 8. Starptautiskā baleta konkursa zelta medaļas ieguvējs, uzstāsies ar Pas de Deux no baleta Talismans un laikmetīgās horeogrāfijas priekšnesumu. Tāpat baleta cienītājiem būs iespēja vērot Mari Nacionālā E. Sapajeva operas un baleta teātra solistu Olgas Čelpanovas un Konstantina Korotkova uzstāšanos, kā arī Korejas baleta mākslinieku Li Sunjona un So Hjuni divdejas.

Ārvalstu māksliniekiem Galā pasākumā pievienosies arī Latvijas Nacionālā baleta solisti un mākslinieki, kuru sniegumā varēs vērot fragmentus no jaunākajiem 2014./2015. gada sezonas iestudējumiem. Festivālā uzstāsies: Elza LeimaneMartinova, Viktorija Jansone, Baiba Kokina, Juka Miake, Jolanta Lubeja, Alise Prudāne, Raimonds Martinovs, Arturs Sokolovs, Viktors Seiko, Antons Freimans, Ringolds Žigis, Pāvels Bartuls, Andris Pudāns, kā arī Ieva Rācene.

«Es dejošu fragmentu no baleta Tikko – tā ir Elzas LeimanesMartinovas veidotā laikmetīgā horeogrāfija. Tas ir viens no maniem šobrīd vismīļākajiem dejojamiem gabaliem – gan horeogrāfiski, gan emocionāli,» atzīst Ieva Rācene, piebilstot, ka festivāla Galā koncertā viņa dejos arī fragmentā no baleta Romeo un Džuljeta. «Protams, dejot festivālā ir grūtāk nekā izrādē, jo iejusties lomā ir vieglāk izrādē, bet festivālā ir jāizdejo tikai īss fragments. Bet – nebūs jau pirmā reize, gan jau tiksim galā!» optimistiski nosaka talantīgā jaunā baleta māksliniece.

Sarunā ar Neatkarīgo viņa stāsta, ka šī vasara ir notikumiem ļoti piesātināta. Tūlīt pēc sezonas beigām Latvijas Nacionālais balets ar Apburto princesi devās viesizrādēs uz Ķīnu, taču vēl pirms šā brauciena dejotāji jau sākuši gatavoties jauniestudējumam Bolero..., kura pirmizrāde plānota 22. oktobrī. «Pa dienu mēģinājām jauno iestudējumu, bet pa vakariem es intensīvi gatavojos baleta konkursam Korejā,» stāsta Ieva Rācene. No Korejas 8. Starptautiskā baleta konkursa (Korean International Ballet Competition), kurā piedalās dejotāji no visas pasaules un kas notika šogad jūlijā, viņa atgriezās ar godpilno 3. vietu!

Tūlīt pēc tam baletdejotāja devās uz Angliju, kur kopā ar savu skatuves kolēģi Evelīnu Godunovu piedalījās koncertuzvedumā Tango. Ksenija Sidorova. Un tālāk viņas ceļš veda uz Franciju, kur viņa dejoja Avinjonas festivālā – kopā ar cilvēkiem, kuriem ir kustību traucējumi. «Tas jau vairs nebija darbs – tā man bija barība dvēselei,» atzīst Ieva Rācene.

Baletdejotāja saka: pēc festivāla Baleta zvaigznes Jūrmalā būs dažas brīvas dienas, tomēr viņa plāno iet uz teātri un dejot. «Negribas gurķoties, ir jātur sevi formā!» viņa apņēmīgi nosaka un neslēpj, ka desmit dienu, ko pavadījusi atpūtā Spānijā, likušas sevi manīt. «Jau pēc trim dienām ķermenis juta, ka kaut kas nav riktīgi, jo tomēr ir jau pierasts pie regulāras fiziskas slodzes.».



Kultūra

“Vai, meitiņ,” Eduards Pāvuls dziedoši ierunājās, “man mazbērniņi atbraukuši, man galīgi nemaz nav laika, un ko es, vecs cilvēks, varu tev jaunu pateikt?” Beidzot es biju sadūšojusies piezvanīt Pāvulam. Tas notika divtūkstošo gadu pašā sākumā. Bet šogad 7. jūlijā mēs svinam izcilā latviešu aktiera Eduarda Pāvula 95. dzimšanas dienu. Bez viņa. Un tomēr kopā ar viņu – tik tuvs un mirdzošs viņš ir.

Svarīgākais