Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Kultūra

DZĪVESVEIDS: Esmu ģimenes cilvēks

«Par darba trukumu nesudzos. Protams, var gribet vel vairak, plašak, ko lielaku, bet– es saprotu, ka visu gatavu uzreiz nevar dabut. Ir jaiet uz priekšu pakapeniski, soli pa solim,» saka operdziedatajs Nauris Indzeris © F64

«Lai operas pasaulē varētu izsisties, ir jāiegulda nežēlīgs darbs. Viss ir jāliek uz to vienu kārti un karjeras dēļ daudz kas ir jāziedo. Bet tas nav mans gadījums. Es vairāk esmu ģimenes cilvēks,» sapratis operdziedātājs Nauris Indzeris. Sestdien viņš būs Ikšķilē, kur notiks Latvijā pirmais Operetes festivāls.

Pasaulē operetes festivāli ir ļoti populāri, tādi notiek arī tepat kaimiņvalstīs, vien pie mums šī vieta līdz šim bijusi tukša. Operetes dārziņu jau vairākus gadus neatlaidīgi rušina Latvijas Operetes fonda valdes priekšsēdētāja Agija OzoliņaKozlovska, un nu sestdien vēsturiskajā Ikšķiles kultūras telpā (sadarbībā ar Ikšķiles novada domi) tiks ienesta pasaules elpa, prieks, svētki un jauna tradīcija Latvijā, kas nākotnē varētu kļūt par mākslinieciski nozīmīgu kultūras fenomenu. Festivāla koncertos piedalīsies skatītāju iemīļoti solisti: Sonora Vaice, Ingus Pētersons, Evita Zālīte, Nauris Indzeris, Marlēna Keine, Dainis Skutelis, Jolanta Strikaite, Artūrs Mangulis, Juris Vizbulis, Alise Zinovjeva, kā arī dejotāji un orķestris. Festivāla režisors – Valdis Lūriņš, muzikālais vadītājs un diriģents – Guntars Bernāts, horeogrāfs – Alberts Kivlenieks, scenogrāfs – Oskars Dreģis, gaismu mākslinieks – Oskars Pauliņš.

Tver, kamēr var

Nauris Indzeris saka: izskatās, ka atvaļinājuma viņam šogad nebūs – nemitīgi ir kādi darbi, uz ko atkal un atkal jāpārslēdzas. Operetes skatītāji viņu šosezon iepazinuši grāfa Danilo lomā Ferenca Lehāra operetē Jautrā atraitne, kur viņa partneres ir Sonora Vaice un Anta Jankovska. Viņš dzied arī dažādos citos projektos, jau daudzus gadus paralēli strādā ar jauniešu kori Balsis – par vokālo skolotāju un, kā pats saka, par elpošanas treneri, kas arī palīdz pašam sevi uzturēt formā. Bet šonedēļ operdziedātājs pārslēdzas uz opereti, lai ar savu skanīgo baritonu bagātinātu Operetes festivāla programmu.

«Operetē man ir, ko teikt,» viņš saka un atgādina, ka ir dziedājis Misteru X Imres Kālmāna operetē Cirka princese. «To sāku dziedāt tikai tāpēc, ka tur apakšā bija diriģents Maestro Jānis Kaijaks. Es zināju, cik daudz viņš var iedot, cik daudz no viņa var mācīties. Lai arī darba procesā tas, kā viņš izstrādā visas ārijas, burtiski izlaizot pa taktīm, var likties mazsvarīgi, vēlāk dzīvē tas viss ļoti noder,» sapratis Nauris Indzeris. Tāpēc viņš tver, kamēr vēl var, kamēr vēl Maestro to dod.

Bet Latvijas Operetes fonda valdes priekšsēdētāju Agiju OzoliņuKozlovsku operdziedātājs vienkārši apbrīno – par viņas spēju vilkt šo vezumu, ko sauc par operetes atdzīvināšanu Latvijā. «Tas šķiet nereāli, bet – viņa pierāda, ka ir reāli! Un skatītāji nāk, ir sajūsmā. Viņiem patīk, ļoti patīk. Bet mums pat nav savu telpu, viss ir jāsarunā, jāmenedžē, jābīda. Es nespēju iedomāties, kā viņa to dabū gatavu! Tas ir nonsenss, ka Latvijā nevienam nav atradusies nauda, lai mums būtu pašiem savs Operetes teātris. Tāpēc, manuprāt, Agijas centienus vajag atbalstīt visiem spēkiem – kamēr šī degsme nav apslāpusi,» uzskata Nauris Indzeris.

Nenovērtējama bagāža

Skolas gados Nauris Indzeris nodarbojās ar vieglatlētiku, vēlāk trenējās biatlonā. Pēc traumas viņa sportista karjera beidzās un jaunietis pievērsās mūzikai – spēlēja pankroku, deju mūziku, repu. Muzicēja grupās Klaidonis, 5. Šlaka. Tagad, uz to laiku atskatoties, viņš smej: «Šausmas, kāds es biju! Bet – viss beidzās labi: pārgāja. Kā viss pāriet.»

Lai arī dzimis un audzis Gulbenē, vidusskolā viņš mācījās Valmierā – Valmieras Viestura vidusskolas teātra klasē. «Kaut kas vilināja uz skatuves pusi, gribējās tādā veidā sevi pilnveidot,» viņš atminas un uzsver, ka tāda dzīves skola, kas izieta pie skolotāja Zigurda Ķestera, ir nenovērtējama bagāža. Un viņš ir pārliecināts, ka tā apgalvo ikviens, kurš pie šā skolotāja mācījies.

MacDrive ir vaļā

Nauris Indzeris ir tētis diviem bērniem – Jurģim ir 13 gadu, Justīnei – 11. «Bet sunim – Džeka Rasela terjeram Madžo – ir gads,» viņš smaidot piebilst un tad izstāsta, ka abi bērni mācās Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolā. Dēls spēlē klavieres, bet meita – čellu. «Protams, var spēlēt un vingrināties vēl vairāk, bet mēs nespiežam. Jo – ko nozīmē būt par pianistu? Ka tavs labākais draugs ir klavieres un tu dzīvo kaut kādā savā pasaulē. Bet vai to vajag? Labāk, lai ir vēl citi draugi. Dēls arī sporto – viņam savā vecuma grupā ir melnā josta karatē, viņš spēlē arī florbolu, futbolu. Nesen Apšuciemā uzvilkām tīklu un spēlējām pludmales volejbolu,» stāsta Jurģa un Justīnes tētis, uzsverot, ka kopā ar bērniem atpūšas ļoti aktīvi – gan bumbu padzenā, gan papeld, gan ar riteņiem izbrauc un suni izskraidina.

Viņš nesmēķē – vairākas reizes atmetis, atkal atsācis, bet nu atmetis un vairs negrib atsākt. Ar alkoholu arī, kā pats saka, ļoti uzmanīgi – tikai medicīniskos nolūkos, lai izdezinficētu balss aparātu. Bet par savu fizisko formu Nauris Indzeris rūpējas, regulāri peldot – gan ziemā baseinā, gan vasarā. «Par veselīgu ēšanu arī, protams, ģimenē domājam. Aizbraucam uz Tukuma tirgu un visu ko sapērkam, bet – nu es zinu, ka arī jaunais MacDrive uz Jūrmalas šosejas ir vaļā...»

OPERETES FESTIVĀLS

  • Pulksten 12 Ikšķiles luterāņu baznīcā to ieskandinās labdarības koncerts Ar mīlestību – veltījums Operetes teātra Latvijā atdzimšanai
  • Pulksten 14 Tīnūžu muižas pagalmā notiks atrakcijas bērniem un muzikāli-teatrāls uzvedums bērniem Paukojam un Šmaukojam, kas veltīts izcilā latviešu melodiķa, komponista Arvīda Žilinska 110. jubilejai. Uzvedumā piedalās operetes solisti un Madars Kalniņš ar džeza grupu
  • Pulksten 16 Ikšķiles tautas namā varēs atcerēties bijušo valsts Rīgas Operetes teātri, tikties ar savulaik iemīļotajiem un šodienas operetes solistiem, kopīgi raudzīties Latvijas operetes nākotnes aprisēs un risināt draudzīgas Sarunas pie kafijas tases
  • Pulksten 20 Ikšķiles estrādē Galā koncertā skanēs skaistākās operešu melodijas iemīļotu solistu izpildījumā
  • Pulksten 23 Ikšķiles estrādē varēs izdejoties Valšu vakarā