Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Kultūra

Ziedoņa muzejs uzsāk pilotsezonu

«Latvija ir brīnumskaista zeme, bet skaistajam jāpalīdz parādīties,» savulaik teicis Imants Ziedonis. Viņa idejas un vērtības īstenojas un turpinās dzejnieka vasaras mājās Dzirnakmeņi © Arta PLATACE, publicitātes foto

Imanta Ziedoņa vārdadienā dzejnieka vasaras mājās Dzirnakmeņi ir atklāta topošā muzeja pilotsezona. No jūlija līdz septembrim tur notiks aktivitātes uzņēmējiem, 3. klašu skolotājiem, kaimiņiem un muzeju darbiniekiem – tieši viņi izvēlēti par pirmās sezonas jaunrades programmu mērķauditoriju.

Lai īstenotu senu sapni par to, ka viņa vasaras māja Murjāņos top par netipisku muzeju – vietu jaunradei, 2010. gadā Imants Ziedonis sava muzeja veidošanu novēlēja fondam Viegli. Iecerēts, ka Ziedoņa muzejs būs katra ceļš uz radošu ideju īstenošanu un sevis izzināšanu.

«Ziedoņa muzejs ir pašā ceļa sākumā – kopā ar muzeju māksliniekiem DD studio un Imanta Ziedoņa draugiem un laikabiedriem meklējam risinājumus, kā izveidot tādu muzeju, kas būtu gan radošs un netipisks, kā to vēlējās dzejnieks, gan sabiedrībai saprotams un pieejams. Šogad, iesākot pirmo pilotsezonu, strādāsim ar uzņēmējiem, kuru iesaiste ir nozīmīga muzeja tālākā attīstībā,» stāsta fonda Viegli projektu vadītāja Ināra Kehre, piebilstot, ka ir vēlme veidot arī to muzeju darbinieku kopienu, kas būtu ieinteresēta muzeja kā jaunrades veicināšanas instrumenta attīstībā. Tāpat fonds turpinās atbalstīt izcilību jaunradē, organizējot apbalvojumu Laiks Ziedonim.

Ināra Kehre atklāj, ka šovasar Dzirnakmeņos būs iespēja piedzīvot īpaši izstrādātu programmu, kas tapusi sarunās ar dzejnieka laikabiedriem, draugiem un fonda Viegli sadarbības partneriem. «Programmas mērķis ir attīstīt tās dalībnieku radošumu, vienlaikus dodot iespēju piedzīvot Imanta Ziedoņa muzeja atmosfēru. Pirmos aicinām uzņēmējus, kuri vēlas attīstīt savu darbinieku radošumu. Jaunrades programmu vadīs režisors Varis Klausītājs, mūziķis Goran Gora, dzejnieks Henriks Eliass Zēgners, biologs Andris Urtāns, kā arī muzeja veidotāja Žanete Grende,» stāsta Ināra Kehre, norādot, ka pieteikties iespējams, rakstot fondam Viegli.

4. jūlijā Ziedoņa muzejā jau notika apbalvojuma Laiks Ziedonim vasaras nometne, kurā lekcijas un nodarbības vadīja šā gada laureāti – uzņēmējs Uldis Leiterts (SIA Infogram), kognitīvo zinātņu pētnieks Jurģis Šķilters, tradicionālā tautas mūzikas instrumenta basīte atjaunotājs Varis Auziņš un dzejniece Inese Zandere.

Savukārt 14. augustā jauniešu koris Balsis sava mākslinieciskā vadītāja un diriģenta Inta Teterovska vadībā pieskandinās visu Lojas upes gravu un sniegs vienreizēju koncertu visiem muzeja kaimiņiem un Murjāņu iedzīvotājiem. Kaimiņi ielūgumus saņemšot pastkastītēs.

Bet septembrī Dzirnakmeņos viesosies muzeju darbinieki un 3. klašu skolotāji. «Skolotājus iepazīstināsim arī ar Imanta Ziedoņa digitālā muzeja otro kārtu – mācību spēli par Krāsainajām pasakām, kas būs jauns mācību līdzeklis Ziedoņa pasaku apguvei. Mācību spēle ir turpinājums 2012. gadā iesāktajam – toreiz izdotā spēle Epifāniju līkloči kļuvusi par daļu no epifāniju apguves procesa pamatskolās,» stāsta fonda Viegli projektu vadītāja. Viņa atklāj, ka Krāsaino pasaku spēle rudenī kļūs pieejama arī portālā eklase.lv un fondsviegli.lv.