Piektdiena, 10.maijs

redeem Maija, Paija

arrow_right_alt Kultūra

Pārdaugavā darbu sākusi Latvijā pirmā kaķu kafejnīca

© F64

Rīgā, tuvajā Pārdaugavā, 14. februārī atvērta Latvijā pirmā kaķu kafejnīca „Minka Cat Cafe”, kurā bezbēdīgi pastaigājas pieci draudzīgi kaķi- Nīča, Besa, Melnīte, Cipis un Donžuāns, kas jau pirms tam dzīvojuši kopā un adoptēti ar dzīvnieku aizsardzības biedrības "Ķepu-Ķepā" palīdzību.

Līdz šim pēc galdiņiem kafejnīcā ir bijis ļoti liels pieprasījums- bieži vien cilvēki laicīgi rezervē sev galdiņu, taču tie, kas aizņemtāko stundu laikā ieradušies spontāni, nereti arī izvēlas vienkārši sēdēt uz trepēm, lai pabūtu kafejnīcas atmosfērā.

„Ideja atvērt kaķu kafejnīcu aizvadītā gada maijā radās otrai īpašniecei Zanei Kurmei, kura pirms tam dzīvojusi Francijā, kur kaķu kafejnīcas ir ļoti populāras un galdiņu iespējams rezervēt tikai divas nedēļas uz priekšu. Viņa pati ir ļoti liela kaķu mīle un tad viņa izdomāja- kāpēc gan šo iedeju neatvest uz Latviju, jo te nekā tāda vēl nebija?,” stāsta iestādes līdzīpašniece Laura Pūce.

Atverot kafejnīcu, tika arī domāts par latviešu zemnieku produkcijas iekļaušanu ēdienkartē. Pagaidām apmeklētāji visvairāk iecienījuši cēzara salātus, pahlavu un biešu kūku. Savukārt kafejnīcas kafiju komplimentējis īsts itālis, sakot, ka „Minka Cat Cafe” ir labākais espresso Rīgā. Iestādei esot jau savi regulārie apmeklētāji. Līdzīpašniece stāsta, ka kaķu kafejnīca katru dienu aug un pagaidām lielākais mērķis ir „pacelt” servisu līdz maza restorāna līmenim.

Tiek domāts arī par mazo, slēgto vakaru ieviešanu, piemēram, lai rīkotu spēļu vakarus vai izglītotu bērnus par kaķiem. „Mēs gribam būt arī kā starpnieks starp patversēm un apmeklētājiem, un kafejnīcā ar laiku būs informācija, ka no konkrētas patversmes noteikts kaķis ļoti gaida jaunas mājas. Esot šādā vidē un zinot, ka šim dzīvniekam nepieciešama palīdzība, tas daudz vairāk varētu nostrādāt, nekā kāds sludinājums avīzē,” stāsta Laura Pūce.

„Bērni mūsu kafejnīcā ir un būs gaidīti, taču vecākiem ir jāseko līdzi savām atvasēm- ja mēs aizrādīsim, tad vairāk par trīs aizrādījumiem nebūs. Ceturtajā reizē ģimenei nāksies pamest kafejnīcas telpas,” komentē Pūce.

Pagaidām gan īpašnieces  nedomā par lielākām telpām vai otras kafejnīcas atvēršanu.

Zināms, ka pasaulē pirmā kaķu kafejnīca tika atvērta 1998.gadā Taivānā, bet vislielāko popularitāti šādas kafejnīcas kopš tā laika guvušas Japānā. Savukārt Eiropā pirmā kaķu kafejnīca atklāta Vīnē, Austrijas galvaspilsētā, vēlāk, piemēram, arī Londonā, Sanktpēterburgā, Budapeštā, Minhenē, Parīzē, Budapeštā, Parīzē un pat Viļņā, Lietuvā.

Saistītās ziņas