Jēkaba katedrāle zvanīs zvanus, solidarizējoties ar jauno Eiropas kultūras galvaspilsētu

© katedrale.lv

Šodien no plkst.19 līdz 19.15 Rīgas Sv.Jēkaba katedrālē tiks zvanīti zvani, solidarizējoties ar jauno Eiropas kultūras galvaspilsētu - Pilzeni, liecina Latvijas Romas katoļu baznīcas mājaslapā pieejamā informācija.

2015.gada Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumu atklāšanas ceremonija notiks Pilzenes centrālajā laukumā - Republikas skvērā, kur atrodas arī gotikas stilā celtā Sv.Bartolomeja katedrāle, kas ir lielākā sakrālā ēka visā Čehijā. Katedrāles zvani piedalīsies Zvanu simfonijas - čehu komponista Marko Ivanoviča muzikālā skaņdarba - izpildē. Skaņdarbs radīts speciāli šim notikumam, un to atskaņos arī orķestris un koris, kas būs izvietojies skvēram piegulošo ēku logos.

Atskaņojot šo skaņdarbu, savas zvanu mēles pirmo reizi iemēģinās arī četri jaunie Pilzenes katedrāles zvani un dunēs arī viens no vecajiem, kas piedzīvojis restaurāciju. Līdzekļus zvanu atjaunošanai ziedojuši pilsētas iedzīvotāji. Pēdējo reizi visi baznīcas zvani skanēja pirms vairāk nekā 70 gadiem. 1942.gadā, nacistu režīma laikā, gandrīz visi katedrāles zvani tika likvidēti, izkausējot tos militārām vajadzībām.

Zvanu skaņas iezīmēs ne tikai posma sākumu, kurā Pilzene būs Eiropas kultūras galvaspilsēta, bet arī šajā visai pasaulei tik saspringtajā un sāpīgajā laikā aicinās uz vienotību un mieru.

Kultūra

“Vai, meitiņ,” Eduards Pāvuls dziedoši ierunājās, “man mazbērniņi atbraukuši, man galīgi nemaz nav laika, un ko es, vecs cilvēks, varu tev jaunu pateikt?” Beidzot es biju sadūšojusies piezvanīt Pāvulam. Tas notika divtūkstošo gadu pašā sākumā. Bet šogad 7. jūlijā mēs svinam izcilā latviešu aktiera Eduarda Pāvula 95. dzimšanas dienu. Bez viņa. Un tomēr kopā ar viņu – tik tuvs un mirdzošs viņš ir.