Margarita Vilcāne: Novēliet man sirdsmieru

© f64

«Šodien būs tā retā reize, kad neko nesvinēšu. Tā vienkāršā iemesla dēļ, ka tikko esmu atgriezusies no pasakaina ceļojuma un es vienkārši esmu nogurusi,» saka daudzu paaudžu klausītāju iemīļotā estrādes māksliniece Margarita Vilcāne. Viņai šodien sūtām sveicienus dzimšanas dienā!

Dziedātāja stāsta: ik gadu savā jubilejas reizē viņa savus mīļos draugus sapulcina kopā kādā skaistā vietā, lai vienkārši pabūtu kopā, papļāpātu un pasvinētu. Šodien tā nebūs. Margarita Vilcāne atklāj, ka viņa būs mājās, būs kaut kas ļoti garšīgs vakariņās, būs sveču gaisma, un, visticamāk, telefons būs karsts.

«Mēs ar vīru [rakstnieku Juriju Skopu] tikko esam atgriezušies no četrpadsmit dienu ilga pasakaina ceļojuma pa Jordāniju un Izraēlu, un es tiešām esmu vienkārši nogurusi. Tur bija tik skaisti, tik interesanti! Vēl esam pilni ar tur redzēto un piedzīvoto, esam pārpildīti ar iespaidiem!» stāsta šodienas gaviļniece, piebilstot, ka ar viņiem kopā vienā grupā bijis arī Nacionālā teātra režisors Edmunds Freibergs.

«Mums ir divsimt piecdesmit fotogrāfijas – tik cilājam un skatāmies! Un atceramies, kā veselu dienu peldējāmies Sarkanajā jūrā, cik tur bija silti un pasakaini! Dabūjām arī lietu, bet tas jau netraucēja,» dziedātāja sajūsmināti stāsta. Lūgta atklāt, kas viņu šai ceļojumā pārsteidzis visvairāk, Margarita Vilcāne aizdomājas un tad saka, ka tas nav tik vienkārši. «Ja sākumā domāju, ka šīs zemes ir līdzīgas un tāpēc man varētu būt garlaicīgi, tad, tur esot, es sapratu, ka ne velti saka: svētā zeme. Nu tā ir: tur elpojas savādāk, tur noskaņojums ir savādāks, un abas šīs zemes ir tik dažādas! Es tiešām biju pārsteigta.»

Margarita Vilcāne atklāj, ka ir liela ceļotāja: kopā ar vīru «obligāti» divreiz gadā kaut kur aizbrauc – agrā pavasarī, kad aiz loga vēl ir nejauks laiks, un vēlā rudenī, kad ir tumši, drēgni un neomulīgi. Savulaik, kad dēls, mūziķis Andris Vilcāns pārcēlās uz dzīvi Amerikā, dziedātāja pa ziemu brauca pie dēla, vedeklas un, kā viņa pati saka, pie saviem mīļukiem – mazbērniem Valtera (8) un Izabellas (6). «Tagad ir savādāk – viņi visi katru vasaru ir pie manis Mērsragā, tūlīt janvārī Andris atkal atbrauks,» viņa priecīgi stāsta un neslēpj, ka jau sākusi domāt arī par pavasara ceļojumu. «Man vajag aizbraukt uz Florenci, uz Ufici galeriju, kas ir viens no vecākajiem un slavenākajiem mākslas muzejiem pasaulē. Mēs ar vīru esam ķerti uz galerijām un muzejiem, un, lai arī Itālijā jau esam bijuši, Ufici ir Eiropā vienīgā galerija, kurā vēl neesam bijuši. Tad nu mēģināsim tā izkārtot, lai pavasarī tur nokļūtu.»

Uz jautājumu, ko jubilārei šodien novēlēt, Margarita Vilcāne atteic, ka izklausīsies banāli, bet – veselību. «Man gan, paldies dievam, veselība vēl turas. Es nezinu, ko vēl. Andris man parasti prasa: «Nu, mamma, ko tev uzdāvināt?» Un tad es viņam saku, ka man neko nevajag, tikai viņus visus apķert un sabučot. Jo tā ir tā lielākā laime. Un tad viņš saka, ka dāvinās man briljanta diadēmu,» Margarita Vilcāne mīļi nosmej un saka, ka briljantus jau nu gan viņai pavisam noteikti nevajag. «Tikai sirdsmieru. Satikt savus tuvos. Lai viņiem veselība un labklājība. Visu pārējo jau esmu iemācījusies sev izkārtot.».

Kultūra

Valdība otrdien konceptuāli atbalstīja Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku māksliniecisko kolektīvu vadītāju atalgojuma reformas sākšanu, aģentūru LETA informēja Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) pārstāve Lana Kazlauskiene.