GRĀMATU APSKATS: Zommers. Mūsdienu latviskā virtuve

© publicitātes foto

Iedvesmu ēst gatavošanā tagad var smelties recepšu grāmatā, kuras autors ir viens no izcilākajiem pašmāju šā amata meistariem – restorāna Kaļķu vārti šefpavārs, raidījuma Mūsdienu Latvijas garša 3. sezonas uzvarētājs un LTV1 raidījuma Ciemiņš virtuvē galvenā persona Raimonds Zommers

. Grāmatu Zommers. Mūsdienu latviskā virtuve klajā laidusi izdevniecība White Book. Grāmatā iekļauts recepšu tulkojums angļu valodā. Pavārgrāmatā iekļautajās receptēs tiek laikmetīgi izmantoti Latvijā plaši izmantoti produkti, radot grāmatai papildu vērtību. Tā ir ne vien lielisks palīglīdzeklis virtuvē, bet arī raksturo šī laikmeta ēst gatavošanas kultūru Latvijā.

Latvietim vienmēr ir garšojis labi paēst, tomēr ēšanas paradumi laika gaitā mainījušies. Agrāko skābputru, zirņu pīšu, kļocku un ķīseļu vietā stājušies pavisam citi, laikmetam atbilstošāki ēdieni. Tomēr latvieša dabā ir turēties pie pārbaudītām vērtībām, maksimāli izmantojot to, ko daba spēj dot tepat mājās. Pavārgrāmatā Zommers. Mūsdienu latviskā virtuve autors dalās idejās, kā labi zināmus un tepat Latvijā augušus produktus ieviest ikdienā vienkāršā un tajā pašā laikā oriģinālā un neparastā veidā. Šefpavārs rada pavisam jaunu virtuvi – mūsdienu latvisko garšu, kur sastopami tādi produkti kā cidonijas, pīlādži, ozolzīles un vēl daudz kas cits. Grāmatā atrodamas uzkodu, zupu, otro ēdienu receptes. Piemēram, topinambūru krēmzupa ar cidoniju sukādēm; kamambēra siers ar ķirbju ievārījumu un salātiem; pīļu olu omlete ar rupjmaizi, kaņepju sviestu un skābenēm; mežacūkas sautējums ar brūklenēm, gliemežiem un cukīni ar paipalu olām, kā arī pīlādžu strūdele u.c.

Svarīgākais