Nākamgad rekordlieli skolēnu dziesmu svētki

© f64

XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos piedalīsies lielākais dalībnieku skaits. Tajos atšķirībā no iepriekšējiem piedalīsies latviešu diasporas pārstāvji no Īrijas, Lielbritānijas, ASV un citām valstīm. Vēl šos svētkus pirmo reizi iekrāsos kokļu mūzikas koncerts.

Lielajā notikumā, kura laikā Rīgu varēs droši dēvēt par bērnu galvaspilsētu, nākamgad varētu piedalīties ap 37 000 skolēnu, kas būs līdz šim lielākais dalībnieku skaits, preses konferencē informēja Valsts izglītības satura centra direktora pienākumu izpildītāja Agra Bērziņa, piebilstot, ka svētku sagatavošanās procesā jau iesaistīti 130 000 skolēnu. Tomēr šie svētki iezīmēsies ar līdz šim mazāko vidusskolēnu skaitu, jo tas saistīts ar demogrāfisko bedri – jo īpaši 12. klašu posmā.

Kopumā šā lielā notikuma laikā tiekot plānotas 50 dažādas aktivitātes (mēģinājumi, koncerti, radošās darbnīcas). Svētku mākslinieciskās padomes priekšsēdētājs komponists Raimonds Pauls norādīja, ka svarīgākais to visu vidū ir noslēguma koncerts un noteikti, to gatavojot, jāmēģina izvairīties no iepriekšējo gadu kļūdām. Repertuārs gan esot jau atlasīts, taču ar to problēmas esot vienmēr. Lai gan tas vienmēr tiekot apspriests, taču viņš gan īsti tām apspriedēm neticot.

Noslēguma koncerta mākslinieciskais vadītājs diriģents Edgars Vītols uzsvēra, ka tiks mēģināts rast līdzsvaru starp mūsdienīgiem ritmiem un klasiku. Koncerts nebūs ilgāks par 2,5 stundām – bez koru nomaiņas, un tas būs sadalīts vairākos blokos: himniskais, latviešu tautas dziesmu, jauniešu attiecības atklājošais un noslēgumā – labi zināmo autoru dziesmas, kuru vidū ir arī Raimonda Paula, Imanta Kalniņa un citu komponistu dziesmas.

Savukārt deju lieluzveduma režisore Inga Cipe atklāja, ka tā vadmotīvs būs «vienas meitenes stāsts par tās acīm redzēto pasauli». Paredzēts, ka lieluzvedumā piedalīsies 15 500 dejotāju – arī pirmsskolnieki. Šobrīd 1250 kolektīvi visā Latvijā jau sākuši gatavoties.

Kultūra

Cīrihes kinofestivāls (ZFF) ceturtdien paziņoja, ka ir atteicies no plāniem publiski izrādīt Krievijas režisores, Kremļa propagandas kanāla "Russia Today" ilggadējās sadarbības partneres Anastasijas Trofimovas propagandas filmu "Russians at war" ("Krievi karā"), kā iemeslu minot "drošības apsvērumus".

Svarīgākais