JUNDZES RECENZIJA: Ziemas kartupeļu knēdeļi

© publicitātes foto

Bez vismazākajiem sirdsapziņas pārmetumiem šo varētu nosaukt par gada smieklīgāko grāmatu Latvijā. Nekas samelots te nav. Ritas Falkas Ziemas kartupeļu knēdeļi būs lieliska atslodze visiem tiem detektīvliteratūras faniem, kam apnikusi žanra svētsvinīgā nopietnība.

Lai gan, atklāti sakot, šī grāmata ar savu vācu oriģinālam precīzi atbilstošo provinciālo vāku bavāriešu tradīcijās īpaši neuzrunāja, nolēmu izņēmuma kārtā tomēr to palasīt līdz piecpadsmitajai lappusei, lai saprastu, par ko tad īsti jūsmo vācieši. Kā sāku, tā apstājos pēdējā lapaspusē, laiku pa laiku biedēdams mājiniekus ar skaļiem smieklu izvirdumiem. Īpaši dīvaini uz mani skatījās suns.

Lieta tāda, ka romāna galvenais varonis policists Francis Eberhofers ir galīgi traks. Lai viņš beigtu vārīt ziepes lielpilsētā Minhenē, kur krietni policisti tā vienkārši nevar vazāties apkārt, vicināties ar šaujamo un biedēt vienkāršus pilsoņus, priekšnieki aizkomandē Franci trimdā uz dzimto mazpilsētu Nīderkaltenkirheni, piekabinot Eberhoferam policijas psihologa uzraudzību. Tikai jāpiebilst, ka arī psihologs ir stulbs kā zābaks, viņš par tādu pārkvalificējies, jo bijis nekam nederīgs ausu, kakla un deguna ārsts. Tā nu Francis tur dzīvo, bijušajā kūtiņā kopā ar ģimeni – pakurlo un šiverīgo Papu, kurš reizēm sev nopļauj kāju pirkstus, uz visskaļāko klausās The Beatles, smēķējot kāsi, un Omi, kura ir kurla un, par laimi, dzird tikai to, ko grib dzirdēt.

Kāpēc kūtiņā? Tāpēc, ka mājās uzturēties nav iespējams. Francis ir apņēmies kūtiņu pārbūvēt par dzīvojamo telpu, jo The Beatles diennaktīm ilgā dārdoņa rosina policistā zvērīgas tieksmes, bet Papa dedzīgo kaisli pret Ringo, Džonu, Polu un Džordžu nespēj apturēt apstāklis, ka Eberhofers jaunākais galu galā neiztur un sašauj sava senča plašu atskaņotāju ar dienesta revolveri. Klusums mājās valda tikai neilgu brīdi – papus no pagultes izvelk vecu kasetnieku, un bītlomānija turpinās. Pagriez skaļāk, ja vien ir iespējams!

Jā, Francim vēl ir bagāts brālis, īsts sūdabrālis no grāmatu biznesa pasaules, kurš nemitīgi prec trešās pasaules skaistulītes. Vispirms Leopolds ir laulājies ar kādu rumāņu zaķi, kura uzmācas Francim un visiem iespējamajiem apkārtnes vīriešiem, bet beigās aizbēg ar kādu rakstnieku. Romāna izskaņā Leopolds sev atrod jaunu dzīvesbiedri – nepilngadīgu grūtnieci, kaut kur Taizemē. Tā vien šķiet, viņa tiks iekārtota kaut kur pārbūvētajā kūtiņā.

Eberhofera policista pienākumi ir gauži vienkārši, parasti viņš, ieslēdzis policijas auto bākugunis, izvadā pa mājām savus krodziņa biedrus, lai tie, sēžot pie stūres dzērumā, nesavāra ziepes. Reizēm viņš pakašķējas ar pilsētiņas priekšniecību, kura, lai parādītu, kas tad pilsētā īsti ir saimnieks, nokomandē Franci regulēt satiksmi pie sabiedriski nozīmīgiem objektiem. Savukārt Francis viņus noliek pie vietas, sākot rūpīgas autovadītāju pārbaudes vakaros pie citiem sabiedriski nozīmīgajiem objektiem, kuros pilsētas priekšnieki aizgūtnēm klunkšķina grādīgos dzērienus, pirms sēsties pie auto stūres.

Visām šīm svarīgajām kārtības cīņām pa vidu Francis Eberhofers pamana kādu aizdomīgu likumsakarību. Neihoferu ģimenē, ziniet, notiek dīvainas lietas. Vispirms Vecais Neihofers, pilsētiņas elektriķis būdams, dabū pa nagiem ar strāvu brīdī, kad paša mājā pievieno jaunu elektroietaisi tik stipri, ka rezultātā nonāk pilsētiņas kapsētā. Viņam pa pēdām seko depresīvā laulene, kura ieskrien mežā un… pakaras. Nepaiet ilgs laiks pēc bērēm, kad vienam no diviem Neihoferu dēliem uz galvas uzgāžas celtniecības konteiners, tā, ka pēc tam no zemes atliek nokasīt vien nabaga Neihofera plāceni. Savukārt pēdējais no dzīvajiem Neihoferiem dabū galu, kad piedzēries brauc ar savu veco motorolleru, aizķeroties aiz muižnieces Mersedesas DešampēZonleitnera kundzes smalkā kranča pavadas.

Eberhofera spožajai versijai par sērijveida slepkavībām neviens netic, arī viņš pats izmeklēšanu veic gausi, jo tai īsti nav laika. Ir taču jāpiecērt Mersedesai, ko apkārtnē visi dēvē par Ferari. Vienīgais, kurš Franci šajā priekšniecības negribētajā izmeklēšanā atbalsta, ir viņa vecais čoms Birkenbergs. Tas pats Birkenbergs, ar kuru kopā Eberhofers reiz eskortēja kaut kādu Minhenes nekrietnu pedofilu. Viss toreiz beidzās ar to, ka Birkenbergs, neizturējis pedofila jociņus, ar dienesta šaujamo sašāva aizturētā pautus un vēl šo to, nonākot uz trijiem gadiem aiz restēm un kļūstot par cietuma nacionālo varoni.

Ar ko tas viss beidzas, es neņemos atklāt, varu vien pateikt, ka jau devītajā lappusē Ome, kuras mīļākā nodarbība ir iepirkties vairumā pa lēto, izmantojot dažādas atlaides un kuponus, Aldi nopērk divdesmit kilogramus cukura un lētus džinsus Papam. Desmitās lappuses apakšā Paps paziņo, ka šie džinsi ir sūds. Ome dodas atpakaļ uz Aldi un apmaina tos vēl pret divdesmit kilogramiem cukura. Kur slēpjas šī stāsta rozīnīte? Faktā, ka pa vidu starp pirmo un otro iepirkumu Aldi, Ome aizmieg celtniecības materiālu lielveikala Obi stāvvietā Franča auto, kura aizdedzes atslēgas ar visu pulti palikušas slēdzenē, savukārt Ome pirms snaudiena drošības apsvērumu dēļ ir aizbultējusi auto durvis no iekšpuses. Francis nu var aurot un dauzīt pa auto, cik vien vēlas, jo Ome taču ir kurla un viņai ir dzelzs miegs. Rezultātā Neihoferam nākas izskaidroties ar veikala apsargu un paziņot, ka viņš stāvvietā veic svarīgu novērošanas misiju. Nu jā, plašu atskaņotājs tiek sašauts 12. lappusē. Savukārt Omes labākās ēdienu receptes ir lasāmas grāmatas beigās. Bet vēl romānā jūs sastapsiet arī miesnieku Zimmerli – viņa tirgotā cūkgaļa ir tik svaiga, ka, to uzmanīgi aptaustot, vēl ir iespējams sajust tās pulsu. Savukārt pati «cūka tikai šorīt nosprāga no asins saindēšanās, kas radās aknu cirozes dēļ».

Ko lai vēl piebilst? Dažubrīd humors ir tik nešpetns, ka tā vien šķiet, to ir sarakstījis kāds šņabi sadzēries krievu satīriķis, kurš jau laikus emigrējis uz Vāciju. Bet nē – tā autore tomēr ir viņa – Rita Falka, dāma ar apgriezieniem, kuras vārdu turpmākajos gados dzirdēsim aizvien biežāk – knēdeļiem jau ir tapuši vairāki turpinājumi, arī filma Winterkartoffelknödel šogad piedzīvojusi savu pirmizrādi. Ja negaršo detektīvi un vācu humors, Omes ēdienu receptes jums varētu noderēt.

Kultūra

Valdība otrdien konceptuāli atbalstīja Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku māksliniecisko kolektīvu vadītāju atalgojuma reformas sākšanu, aģentūru LETA informēja Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) pārstāve Lana Kazlauskiene.

Svarīgākais