Toms Norde: Jebkurš mūsdienās var kļūt par fotogrāfu

© f64

«Jebkurš mūsdienās var kļūt par fotogrāfu; tas nav sarežģīti, jo var izdarīt galveno, kas ir jādara – iedot bildi,» uzskata fotogrāfs Toms Norde. No 14. līdz 16. novembrim notiks 3. starptautiskā foto un video tehnikas izstāde un forums Riga Photo Show 2014.

Trīs dienu laikā interesentiem būs iespēja aplūkot un iepazīt jaunāko piedāvājumu no foto un video tehnikas ražotājiem, kā arī iepazīties ar studijas aprīkojumiem, attēlu apstrādes programmām, drukas iekārtām, datu nesējiem un apzināt dažādas ar jomu saistītas izglītības iespējas.

«Daudziem cilvēkiem šķiet, ka fotografēšana ir viegls darbs, jo kas gan tas ir – nospiest pāris klikšķus?» Toms norāda uz fotogrāfijas nozari attiecinātu stereotipu. «Lai labi izdotos, nepieciešama profesionāla tehnika, un to nav iespējams iegādāties vienā dienā, ja vien neesi ļoti bagāts,» viņš smaidot bilst. «Lai veiktu pat piecu minūšu ilgu fotografēšanu, līdz tam gadiem ilgi ir fotografēts un krāts tehniskais aprīkojums; ir gūtas zināšanas, lasot un vērojot bildes.» Vēl viens nozīmīgs darba solis ir foto apstrāde, ko neviens neredz, bet kas šķiet pašsaprotami, piemēram, redzēt skaistas un piesātinātas krāsas. Viņš stāsta, ka prakse sniedz pieredzi, kas ļauj ātrāk uztvert klientu vēlmes – ko viņi vēlas sagaidīt no fotogrāfa un taustāmā galarezultāta.

Tomam vislabāk patīk fotografēt cilvēkus. «Dabu nefotografēju, jo nevaru piecelties tik agri, cik vajadzētu,» Toms smejas un piebilst, ka tāpat negrib sēdēt, lai gaidītu īsto gaismu spēli nepieciešamajam kadram. «Man patīk strādāt studijā, kurā varu visu kontrolēt un neesmu atkarīgs no laika apstākļiem.» Ir daudz fotogrāfijas veidu, un Toms lielākoties pievērsies tam, kas pašam ir interesants un veiksmīgs. Iemesls tam ir gluži vienkāršs. «Kādu laiku vairs neuzņemos fotografēt mazus bērnus un jau minētos dabas skatus, jo zinu, ka ir fotogrāfi, kas specializējušies tajā. Paņemt rokās zīdaini un ieaijāt viņu man nekad neizdotos tik labi kā tam, kas to dara diendienā. Ir interesanti paklausīties, kā fotogrāfi strādā, lai iegūtu vēlamo rezultātu, un apbrīnojami, kā viņi spēj nomierināt bērnus. Daži to dara pat labāk par pašiem vecākiem,» viņš izsaka atzinību jomas kolēģiem.

Šo profesiju aizraujošu Tomam padara iespēja iemūžināt mirkli. «Dažreiz izdodas simtiem bilžu un neviena no tām neuzrunā, bet tad ir viena vienīga un tajā ir īstais skatiens, noskaņa un gaismas. Šādas bildes atšķiras no citām, un tās ilgi jo ilgi paliek prātā. Rezultāts nekad nav paredzams, jo, lai cik labi būtu sagatavojies, ne vienmēr izdodas kā iecerēts un tādos brīžos jābūt radošam un jādomā cita pieeja.».