Aktrise Sigita Jevgļevska: Petera dzeja ir ļoti vīrišķīga

© Edgars Pohevičs

«Jānis Peters ir liepājnieks, un šis ir viņa 75. jubilejas gads. Un tā kā Liepājā viņa jubileja tā arī netika atzīmēta, tad es ar lielu prieku atsaucos Liepājas Centrālās zinātniskās bibliotēkas vadītājas Ilgas Erbas ierosinājumam uz Liepājas Dzejas dienām 2014 izveidot Jāņa Petera dzejas programmu,» stāsta Liepājas teātra aktrise Sigita Jevgļevska.

Baudīt Jāņa Petera dzeju literāri muzikālā kompozīcijā Grēcinieka lūgšana ikviens interesents aicināts 21. oktobrī Liepājā, Promenāde Hotel Hika zālē. Ieeja bez maksas. Sarīkojumā piedalīsies dzejnieks Jānis Peters, aktieri Sigita Jevgļevska un Edgars Pujāts, muzicēs Māris Kupčs.

«Tā kā jau sen domāju, ka man vajag jaunu programmu, ar lielu prieku un ļoti cītīgi sāku lasīt Jāņa Petera dzeju. Secināju, ka esmu spēlējusi daudzās izrādēs, kurām Jānis Peters rakstījis dziesmu tekstus. Arī šobrīd Liepājas teātrī spēlējam divas tādas izrādes – Sprīdīti un Minhauzena precības. Vēl nesen bija arī Trīs draugi,» stāsta Sigita Jevgļevska. Iedziļinājusies Jāņa Petera dzejā, aktrise sākumā domājusi, ka viņai tā ir absolūti nepiemērota. «Jo tā ir ļoti vīrišķīga, spēcīga, ļoti stipra. Kā jau īsts vīrietis, viņš raksta lieliem vēzieniem. Tāpēc izlēmu iet pie dzejnieka caur viņa dziesmām.»

Aktrise atzīstas, ka ar milzīgu pārsteigumu atklājusi, ka Dvēselītei ir Jāņa Petera teksts. Viņš ir vārdu autors arī savulaik Noras Bumbieres izpildītajai dziesmai Nepalikt vienai tumsā, kuras nosaukumu Sigita Jevgļevska izvēlējusies vienai no savām muzikālajām programmām.

«Literāri muzikālā kompozīcija Grēcinieka lūgšana, manuprāt, sanākusi ļoti krāsaina un emocionāla, jo dziesmas ir gan no mūzikla Māsa Kerija, gan no Liepājas teātra izrādēm, gan jau pieminētā Dvēselīte. Ar Jāņa Petera vārdiem mēs šajā programmā runājam par daudzām mums ļoti svarīgām tēmām,» stāsta dziedošā aktrise.

Kāpēc šai programmai Sigita Jevgļevska izvēlējusies nosaukumu Grēcinieka lūgšana? «Jānim Peteram ir brīnišķīgs dzejolis par Lielo Kristapu Daugavmalā, kam komponists Jānis Strazds ir uzrakstījis skaistu mūziku – to dzejnieka lielajā jubilejas koncertā Arēnā Rīga izpildīja Andris Ērglis un koris Laiks. Brīnišķīga dziesma! To var noklausīties youtube.com. Kad domāju programmai nosaukumu, ilgi, ilgi klausījos šo dziesmu – mani tā tik ļoti uzrunāja, ka arī šajā programmā pati to izpildu.»

Aktrise norāda, ka Liepājā Grēcinieka lūgšana būs vienreizējs pasākums, bet vēlāk ar šo programmu aktrise plāno uzstāties vietās, kur bijusi arī ar programmu Mēs nākam iz zaļas zāles..., kuras pamatā ir Māras Zālītes dzeja.

«Šādas dzejas programmas cilvēkiem ļoti patīk, un var just, ka ir vajadzīgas, jo dzeja spēcina, uzmundrina,» uzskata Sigita Jevgļevska. Lūgta atklāt, kas viņu pašu šodien uzmundrina un kas dod spēku, aktrise atteic, ka tie ir viņas cilvēki, kuri ir viņai līdzās. «Viņi ir pats svarīgākais. Un arī darbs, ko es daru. Man ir milzīgs gandarījums, kad redzu, ka šīs dzejas programmas cilvēkus spēj aizkustināt, liek aizdomāties par lietām, par ko ikdienā vienkārši neatliek laika padomāt. Jā, tas spēcina – ka darbs ir auglīgs.».

Kultūra

Valdība otrdien konceptuāli atbalstīja Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku māksliniecisko kolektīvu vadītāju atalgojuma reformas sākšanu, aģentūru LETA informēja Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) pārstāve Lana Kazlauskiene.

Svarīgākais