TEĀTRA ZIŅAS: Aktieru attiecību astroloģiskā anotomija

© scanpix

Mēdz teikt, ka mīlestība ir akla, un cilvēki brīnās par pāriem, kas ir tik atšķirīgi, bet tomēr kopā, un par pāriem, kam saderība kā cimdam ar roku, bet kuru attiecības tomēr izirst. Dažkārt mēdz būt situācijas, kad pāris šķiras, taču nespēj aiziet viens no otra, bet dažkārt cilvēki viens ar otru dzīvē apprecas divreiz. Kas ir tā maģiskā pievilkšanās, kas uz saista un kas posta attiecības? Visas atbildes ierakstītas cilvēku astroloģiskajās kartēs jeb individuālajos horoskopos.

Par sievišķo un mīlestības planētu astroloģijā uzskata Veneru, bet par vīrišķo – Marsu. Šie priekšstati par planētu dabu nāk no mitoloģijas. No jūras putām dzimusī dieviete Venera nesa burvju jostu, kas apkārtējiem lika rasties mīlas jūtām. Viņai bija vīrs un vairāki mīļākie, bet īpašas attiecības dievietei bija ar Marsu, kurš bija mīlas un iekāres dieva Erota tēvs. Mitoloģija ar astroloģiju sasaistās tādējādi, ka, pētot divu cilvēku mīlestības attiecības, ļoti svarīga ir abu minēto planētu mijiedarbība. Marsa un Veneras kombinācijas norāda uz mīlestības iespējamību, par emocionālo saskaņu vēsta Mēness stāvokļi, par psihoemocionālo saikni tā dēvēto «tālo planētu» – Urāna, Neptūna, Plūtona – kombinācijas. Divu cilvēku saderības kartē parādās pozitīvie momenti un arī iespējamie konfliktu un nesaskaņu iemesli.

Aprunāti, bet tomēr saistīti

Latviešu teātra vēsturē paliekoša vieta ir spožajam aktieru pārim Veltai Līnei un Gunāram Cilinskim. Viņi laulībā nodzīvoja daudzus gadus, līdz pat aktiera pēdējam dzīves brīdim – traģiskajai bojāejai, braucot ar ūdensslēpēm Lielajā Baltezerā 1992. gadā. Par abu attiecībām runāts dažādi. Portālā «Nekropole.lv» lasāmas aktiera Eduarda Pāvula pārdomas: «Domāju, domāju, kur es varētu Gunārā atrast kādu sliktu īpašību? Nav. Baumoja, ka viņš meitenes mīlējis... Piedodiet! Tādu čali jau var mīlēt ar’! Nav jau nekāds jampamps. Gunārs, kad ienāca... Esmu vienmēr domājis, ja es būtu tāds kā viņš! Blonds, liela auguma... Un balss – īsts Dailes teātra aktieris! Smiļģis noteikti viņam dotu pirmās rolles.» Jā, baumot jau baumoja... Gan par kādu Cilinska lielo mīlestību, gan mīlestību pret viņu, taču īsteno patiesību zina tikai viņi paši – cilvēki, kas tagad jau aizsaulē. Bija arī versija, ka Gunārs Cilinskis īstenas mīlestības vietā izvēlējies karjeru, t.i., precības ar Veltu Līni, kura bija astoņus gadus vecāka par savu vīru. Tolaik jau bija aktrise ar vārdu, kam piešķīra gan LPSR, gan vēlāk PSRS Tautas skatuves mākslinieces nosaukumu.

Taču laikabiedri Cilinski raksturo kā godīgu cilvēku (grūti iedomāties, ka viņu vadītu sauss aprēķins), un abu mākslinieku astroloģiskās saderības karte rāda, ka starp viņiem ir mīlestības saites. Abu partneru Veneras izveido ciešas un pozitīvas kombinācijas. Varbūt mazāk ir garīgās sapratnes un psihoemocionālās sasaistes, tāpat arī pastāv zināma konkurence kā personībām, taču caur Plūtona kombinācijām parādās tas, ka mākslinieki viens otram varēja būt kā dzīves skolotāji. Mazliet nospiedoši no Veltas Līnes kartes uz Gunāra Cilinska kartes planētām iedarbojas Saturns – planēta, kas astroloģijā gan ierobežo, gan dod stabilitāti. Līnes ietekmē uz Cilinski vairāk parādās ierobežojošais faktors. Visādā ziņā par aprēķina darījumu šo laulību nosaukt nevar, jo tajā dota gan mīlestība, gan sirsnība, gan pozitīvas emocijas.

Garīgā saikne un sadzīvošana ikdienā

 

Šopavasar populāro aktieru Ditas Lūriņas-Eglienas un Mārtiņa Egliena ģimenē bija priecīgs notikums – dēlam Ernestam tagad ir māsiņa Grēta. Abi aktieri apprecējās 2002. gada vasarā, un sabiedrībā viņu imidžs ir kā stabilam, saderīgam pārim.

Mākslinieki katrs pats par sevi ir spēcīgas personības, kam ejams bagātīgs un piesātināts dzīves ceļš. Abu individuālajās astroloģiskajās kartēs redzama Saules aptumsuma ietekme. Dažkārt astroloģiskajā literatūrā lasāms, ka šādus cilvēkus gaida sarežģīts un pārbaudījumiem pilns dzīves ceļš, taču gribētos teikt, ka tas ir nedaudz pārspīlēti. Vairāk gan jāsliecas sacīt, ka mūžs ir notikumiem bagāts un šādām personībām daudz jāatdod sabiedrībai un līdzcilvēkiem. Un aktiera profesija ir viena no tām, ar ko šo misiju iespējams pildīt.

Abu aktieru saderības kartē parādās ļoti spēcīga garīgā, psihoemocionālā saikne, un šādos gadījumos mēdz sacīt, ka viņi ir «viens otra cilvēki». Tā ir spēja sajust otru teju vai no attāluma, ar kādu netveramu maņu zināt, kā otram klājas, ko viņš jūt. Arī mīlestības planētas Veneras saderības kartē izveido pozitīvu kombināciju. Mazliet piestrādāšanas prasa sadzīve. Šajā sektorā parādās sīku, ikdienišķu strīdiņu iespējamība, bet tas, kā saka, ir dzīves sīkums, ja pāris vienojas par lietu kārtību mājas vidē, sadala pienākumus un respektē otra vēlmes un paradumus. Tas gan prasa zināmu piestrādāšanu, jo Ditas Lūriņas horoskopā dominē Uguns stihija – daudz dinamikas, spēcīgas emocijas un darbošanās griba, bet Mārtiņa Egliena kartē vairākums planētu atrodas Gaisa stihijas zodiaka zīmēs, kas norāda uz mainīgumu, turklāt svarīgākie personības debesu spīdekļi (Saule, Mēness un Merkurs) ir Svaru zīmē. Bet, ja runājam par partneru astroloģisko stihiju mijiedarbību, tad par Uguns un Gaisa savienību saka tā: «Uguns bez Gaisa nevar dzīvot. Gaisa plūsma liesmas dara spožas, liek tām iedegties krāšņāk un siltāk. Gaiss baro Uguni lielākai degsmei. Ko Uguns dod pretī? Žāvē Gaisa mitrumu un ļauj Gaisam tīkami sasilt. Šī savienība ir spējīga radoši darboties, vienmēr papildinot viens otru ar jaunu vēsmu. Tomēr, ja abi nākuši no pārāk atšķirīgām vidēm vai pasaulēm, pie satikšanās var rasties eksplozija. Uguns liesmas būs pārāk nepacietīgas un Gaisu darīs nervozu. Šajā savienībā jāuzmanās no Gaisa pārkaršanas un Uguns izdegšanas.» Taču radošām personībām radošā darbā ir iespējas negatīvos enerģijas lādiņus pārvērst pozitīvos.

Vēl jāpiebilst – abu mākslinieku saderības karte rāda, ka viņi spēj viens otram dot stabilitāti – to, ko saucam pat stiprā pleca izjūtu blakus.

 

Mīlestība jākopj un jāsargā

Aprindu žurnālu slejās daudz aprakstīts aktieru pāris Ilze Ķuzule-Skrastiņa un Artūrs Skrastiņš. Ilzei šī ir pirmā laulība, Artūram otrā, abiem ir vairāk nekā desmit gadu starpība, un pāris audzina dvīņus. Šīs attiecības ir kopjamas un prasa zināmu ieguldījumu no abiem partneriem.

Astroloģisko stihiju dominēšana ir līdzīga kā Ditas Lūriņas-Eglienas un Mārtiņa Egliena horoskopos. Ilzei valdošā ir Uguns stihija (šīs stihijas zodiaka zīmēs atrodas piecas planētas no desmit debesu spīdekļiem, kaut arī tā dēvētā Saules zīme viņai ir Zivis). Savukārt Artūram valdošā ir Gaisa stihija, kurā tāpat novietojušās piecas planētas. Līdz ar to, tēlaini izsakoties, aktuāls ir jautājums par liesmas un gaisa spēku, kā tie viens otru papildina, apslāpē vai apdedzina.

Abu mākslinieku attiecību karte nav vienkārša, tajā ir mīlestība un pievilkšanās, bet jāgādā, lai kopā būtu interesanti, lai neieslīgtu rutīnā, neļautos sadzīviskiem strīdiņiem un ikdienībai. Abi viens otram var sniegt stabilitātes izjūtu, bet nevajadzētu mēģināt pārtaisīt otra pasaules uzskatus. Šīs attiecības prasa vēlmi risināt situācijas un darba ieguldījumu no abiem partneriem.

  

Dzirksts no pirmā acu skata

Federiko Fellīni un Džuljeta Mazīna. Vai gan itāliešu un pasaules kino vēsture būtu iedomājama bez šīm spilgtajām personībām? Viņu attiecības prasa piestrādāšanu, turklāt Džuljeta tajās, iespējams, bijusi nedaudz ierobežota. Abu mākslinieku mīlas stāsts sākās un attīstījās ļoti strauji. 1943. gadā, strādādams radio, Fellīni iepazinās ar jauno diktori un teātra aktrisi Džuljetu Mazīnu, kurā iemīlējās no pirmā skatiena. Lai iepazītos, viņš palūdza Džuljetas fotogrāfiju, aizbildinoties, ka tā nepieciešama kino provēm, bet nākamajā dienā uzaicināja izredzēto uz restorānu, biogrāfijas sadaļā vēsta «Nekropole.lv». Džuljeta nodomāja, ka jaunajam radio lugu rakstniekam nav naudas, un, pirms doties uz restorānu, mājās kārtīgi paēda. Taču meitene kļūdījās – kad viesmīlis atnesa rēķinu, Federiko izvilka no kabatas milzīgu žūksni naudas un norēķinājās. «Tik daudz naudas es viņam nekad vairs neesmu redzējusi,» vēlāk vairākkārt izteicās Mazīna. Jautāts, kur dabūjis tādu summu, Fellīni klusēja.

Pēc dažām nedēļām viņi paziņoja par saderināšanos un rudenī salaulājās. Laulību ceremonija notika kādas mājas kāpņutelpā, jo līgavainis bēguļoja no iesaukšanas karadienestā un laulāties baznīcā bija bīstami. Viss notika slepeni. Pēc šīs neparastās ceremonijas viņi devās uz kinoteātri, kur zāles pārzinis palūdza apmeklētājus piecelties un ar aplausiem sveikt jaunlaulātos. Tāda bija Federiko kāzu dāvana mīļotajai. Arī turpmāk režisors labāk dāvāja sievai pārsteigumus, nevis dārglietas. Pēc laulībām Federiko dzīvesveids nemainījās – viņš joprojām apmeklēja bohēmiskās ballītes un caurām naktīm sēdēja redakcijā vai montāžas telpās. Džuljeta bija viesmīlīga namamāte un uzņēma mājās visus vīra draugus. Federiko neko neslēpa no sievas, pat savus itin biežos intīmos sakarus ar citām sievietēm, – nekad Džuljeta par vīra sānsoļiem neuzzināja no citiem. Viņa piedeva vīram, jo Federiko sakari bija acumirklīgi un viņš vienmēr vakaros atgriezās mājās. Mazīna piedalījās visu vīra filmu tapšanā. Viņi kopā pārrunāja scenārijus, Džuljeta apstiprināja lomu atveidotājus, izvēlējās dekorācijas. Viņi bieži strīdējās, bet no malas izskatījās, ka strīdas nevis režisors un aktrise, bet gan vīrs un sieva un domstarpības radušās nevis par filmēšanas specifiku, bet par to, kurš mazgās traukus. Džuljeta Mazīna nekļuva par liela mēroga kinozvaigzni. Viņas karjerā ir četras lielas lomas viena režisora filmās. Bet viņa tik ļoti mīlēja savu Federiko, ka upurēja savu karjeru viņa labā.

Abu saderības kartē redzama Fellīni ietekme uz sievu, un faktiski tā ir ierobežojoša (ar Saturna kombinācijām), kas liek aizdomāties, ka ar citu partneri Džuljeta varbūt būtu vairāk sevi parādījusi un attīstījusies kā aktrise. Tajā pašā laikā savam vīram viņa bija kā balsts, uz kuru var paļauties. Abu saderības kartē ar labu kombināciju savienojas mīlestības planētas Veneras, bet sievišķā Venera un vīrišķais Marss izveido saspringtu kombināciju, tādējādi norādot, ka starp cilvēkiem rodas attiecības, kuru pamatā ir spēcīgas romantiskas jūtas un fiziska tieksme, taču daudz jāpiestrādā, lai attiecības veidotos harmoniski. Te jāpiebilst, ka liels nopelns attiecību saglabāšanā varētu būt tieši Džuljetai Mazīnai, jo viņas kartē Venera ir harmoniska, ko nevarētu teikt par Marsu Federiko Fellīni kartē.

Atgriešanās pie bijušajiem

Aktrise Pamela Andersone, pazīstama arī kā modele, producente, rakstniece, aktīviste un bijusī statiste, mūsu skatītājiem atmiņā ļoti spilgti palikusi no seriāla «Pludmales patruļa» («Baywatch»). Viņas sirdslietu dzīvei grūti izsekot, bet interesants ir fakts, ka aktrise šī gada sākumā otro reizi salaulājās ar kādreizējo vīru Riku Solomonu, bet iepriekš pēc šķiršanās no rokmūziķa Tomija Lī divas reizes atjaunoja attiecības ar viņu.

Analizējot attiecības, iesākumā derētu ieskatīties tieši aktrises individuālajā astroloģiskajā kartē. Venera, kas pauž sievišķīgo būtību, Pamelas Andersones horoskopā atrodas Lauvas zodiaka zīmē. Tas norāda uz spēju spēcīgi mīlēt. Šādas sievietes bieži vien ir primadonnas, vēlas, lai par viņām jūsmotu, grib būt uzmanības centrā. Viņas ir romantiskas, mīl satraucošus, kaislīgus piedzīvojumus, taču var izpausties greizsirdība un privātīpašnieciskas tendences, ja nejūt vajadzīgo uzmanību. Sektorā, kur skatām mīlestības tēmu, Pamelas kartē atrodas Marss un Urāns. Tas nozīmē kaislības, pielūdzējus, pēkšņas simpātijas un arī partneru maiņu. Viņas kartē ir pozīcija, kas norāda, ka cilvēks dažkārt var «iet pa apli», t.i., atgriezties pie pagājušā, atkal tajā pašā punktā. To var attiecināt arī uz privāto dzīvi.

Interesanti, ka Pamelai ar abiem kungiem ir diezgan spēcīga psihoemocionālā saikne. Abu saderību kartēs parādās kombinācijas, kas šķiršanās gadījumā partnerus tomēr velk vienu pie otra. Ir grūti izšķirties, jo eksistē šī saikne, bet kopā būt sarežģīti, ja netiek atrisinātas ikdienišķās attiecību peripetijas. Pamelas kartēs ar abiem vīriešiem arī mīlestības planētas izveido vairākas pozitīvas kombinācijas, taču kopējā saderība ir harmoniskāka ar Riku Solomonu.

 

Kultūra

Izrādē “Verters” titullomas tēlotājs veiksmīgi tēlo pats sevi atbilstoši ziņai par slavenību privāto dzīvi, ka šogad martā kādu nebūt “ceremoniju apmeklēja arī 43 gadus vecais Jaunā Rīgas teātra, filmu un seriālu aktieris Ivars Krasts un 21 gadu vecā TV šovā “X Faktors” iepazītā dziedātāja Diona Liepiņa. Uz pasākumu abi devās kā pāris.”

Svarīgākais