Brīvdienu ceļvedis kultūrā

© publicitātes foto

Ko darīt nedēļas nogalē, kādiem kultūras vilinājumiem ļauties? Kurp doties vai varbūt labāk palikt mājās? Lemiet paši, jo kultūra ir pieejama arī, neizejot no mājas.

KLAUDIO ABADO PIEMIŅAI

Kanāls Mezzo šosvētdien pulksten 19.30 sāk raidījumu ciklu, kas veltīts maestro Klaudio Abado piemiņai. (Īpaši raidījumi ieplānoti arī 6. un 8. oktobrī.) Svētdien vispirms Simona Bolivāra vārdā nosauktais jauniešu orķestris Klaudio Abado vadībā atskaņos Prokofjevu. Pēc tam tiks demonstrēts Lucernas festivāla laikā tapušais ieraksts, kurā Lucernas festivāla orķestris sadarbībā ar Bavārijas radio un Zviedrijas radio koriem, piedaloties vācu soprānam Julian Banse un, protams, diriģējot Klaudio Abado, atskaņos Mocarta Rekviēmu. Kanālu Mezzo skatieties Lattelecom televīzijās un meklējiet pie lielākajiem Latvijas kabeļoperatoriem.

VLADIMIRS KAIJAKS

LTV šova Lielā lasīšana balsojumā Vladimira Kaijaka romānu cikls, ko pazīstam ar kopējo nosaukumu Likteņa līdumnieki, pēc kura tapis arī visu laiku labākais televīzijas seriāls Latvijā, iekļuva starp lasītāju balsojuma TOP 21. Šis varētu būt labs iemesls ne vien pārlasīt Likteņa līdumnieku romānus Enijas bize, Zem Marsa debesīm, Nārbuļu dēli, Mantinieki, bet arī pameklēt grāmatnīcu plauktos Astrīdas Skurbes septembrī izdoto monogrāfiju Vladimirs Kaijaks, kas veltīta šī rakstnieka dzīvei un daiļradei.

DĀVIDA ADIKAS FOTOGRĀFIJAS

Ja par saviem deputātu kandidātiem balsosiet Rīgā, varbūt pēc tam ir vērts aiziet līdz izstāžu zālei Arsenāls. Brīvdienās tur, Arsenāla radošajā darbnīcā, pēdējās dienas skatāma izstāde Cik ūdens atspoguļo cilvēka īsto seju. Tās autors ir Izraēlas fotogrāfs Dāvids Adika. Kā teikts izstādes aprakstā: «Viņa daiļrade balstīta savas tautas un dzimtas vēstures studijās. Autors dalās ar vizuālo pieredzi, dokumentējot šķietami ikdienišķo un necilo mājas dzīves mikrokosmosu un transformējot to līdz konceptuālam artefaktam. Mākslinieka fotogrāfijās klusās dabas objekti, kaimiņos satiktu cilvēku un tuvu draugu portreti, ceļojumos nejauši ieraudzītie atraktīvie sadzīves kiča elementi – viss iegūst universāla vispārinājuma dimensiju un mudina domāt par attēloto daudz plašākā kontekstā.»

FINITA LA COMEDIA!

Dailes teātra Lielajā zālē svētdien, 5. oktobrī, pulksten 18 iespējams noskatīties vienu no pēdējo gadu teātra lielākajām veiksmēm – bulgāru viesrežisora Aleksandra Morfova iestudēto Nikolaja Erdmana lugu Finita la comedia! Lieliska izvēle dienu pēc vēlēšanām! Ja gribat uzzināt satriecošu biznesa plānu, kā sapelnīt kaudzi naudas, spēlējot tubu, ja gribat redzēt, cik nožēlojams kļūst mazais cilvēks lielās varas priekšā, dodieties uz Dailes teātri. Šī ir izrāde, kas saņēmusi fantastiski daudz un dažādas nominācijas uz visām lielākajām Latvijas kultūras balvām. Tikai neatlieciet uz pēdējo brīdi biļešu iegādi! Pagaidām tās vēl ir pieejamas.

Kultūra

Valdība otrdien konceptuāli atbalstīja Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku māksliniecisko kolektīvu vadītāju atalgojuma reformas sākšanu, aģentūru LETA informēja Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) pārstāve Lana Kazlauskiene.

Svarīgākais