Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Kultūra

Par "Rīga 2014" runā visā pasaulē

© F64

Par Rīgu kā Eiropas kultūras galvaspilsētu vai tās notikumiem jūlijā fiksētas 311 publikācijas un sižeti, aģentūru LETA informēja nodibinājuma "Rīga 2014" sabiedrisko attiecību speciāliste Linda Pastare.

Latvijas Institūta un nodibinājuma "Rīga 2014" ārvalstu mediju monitoringa dati rāda, ka kopumā par Latviju šogad fiksēti vairāk nekā 6500 dažādi raksti un sižeti ārvalstu medijos. No visām Latvijas publikācijām gandrīz piektā daļa jeb 1247 raksti un sižeti veltīti Rīgai kā Eiropas kultūras galvaspilsētai.

Jūlija mēneša publikācijās lielākā uzmanība veltīta Pasaules koru olimpiādei. Publikācijas par dalībnieku ziņā vērienīgāko "Rīga 2014" notikumu fiksētas tādos prestižos pasaules medijos kā "The Guardian" un "The Economist" Lielbritānijā, "El Pais" Spānijā, Zviedrijas Radio un Vācijas kultūras radio, starptautiskajā ziņu aģentūrā "Reuters", Kanādas "The Star", Norvēģijas lielākajā laikrakstā "Aftenposten", kā arī kaimiņvalstu "Postimees" u.c.

Pastare pastāstīja, ka daudzos rakstos un sižetos īpaši atzīmētas tieši Latvijas koru mūzikas tradīcijas un to pozitīvais iespaids uz koru olimpiādes norisi Rīgā. "The Guardian" rakstījis, ka nav labākas vietas par Rīgu šādam notikumam, tāpēc ka Latviešu identitāte ir saistīta ar koru mūzikas tradīcijām, kā arī visi Latvijas iedzīvotāji māk un mīl dziedāt. Arī "BBC Radio 3" gandrīz stundu garajā sižetā par "Rīgu 2014" un Pasaules koru olimpiādi paudis, ka "Latvijas stāsts ir stāsts par dziesmu un koru mūziku". Vairāki raksti esot parādījušies arī pasaules reģionālajā presē, pat tik tālās valstīs kā Dienvidāfrika, Irāna, Filipīnas un daudzās citās.

Jūlijā "Rīga 2014" Preses centrs kopā ar Latvijas Institūtu uzņēma un organizēja programmas 37 ārvalstu žurnālistiem, tostarp pārstāvjiem no "Voice of America" un BBC radio stacijām, kā arī Baltkrievijas un Vācijas kultūras radio pārstāvjiem. Tika uzņemti arī Lielbritānijas "International Arts Manager" žurnāls un Vācijas "Evangelische Zeitung" laikraksts.

Kopīgi ar Latvijas Institūtu un "LiveRiga" ticis organizēts mediju brauciens no Itālijas, kurā piedalījās septiņi žurnālisti no vērienīgiem medijiem tūrisma un kultūras jomā, to skaitā "Il Tempo", "Affari Italiani" un "Gambero Rosso". Pasaules koru olimpiādes laikā Rīgā vēl papildus šiem žurnālistiem viesojās 35 ārvalstu mediji, to skaitā Ķīnas ziņu aģentūra "Xinhua" un kormūzikas specializētie izdevumi.

Darbu ar ārvalstu medijiem un monitoringu kultūras galvaspilsētas gadā "Rīga 2014" veic sadarbībā ar Latvijas Institūtu. Monitoringa veidošanā nav izmantoti profesionālie mediju monitoringa rīki. Mediju publikāciju monitorings tiek veikts iespēju robežās, izmantojot interneta meklētājus, kā arī saņemot saites vai publikāciju kopijas no medijiem, kuri ir Rīgā viesojušies.