UNESCO Pasaules mantojuma sarakstam pievieno 26 jaunas vietas

© F64

UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļautas 26 jaunas vietas, aģentūru LETA informēja UNESCO LNK Kultūras sektora vadītāja Ieva Švarca.

Līdz ar jaunu vietu iekļaušanu UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā esošo vietu skaits pārsniedz 1000.

Kā tūkstošā sarakstā iekļauta Okavango upes delta Botsvānā. Vēl UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā šogad iekļautas arī Stevns fosilās klintis Dānijā, Lielais Himalaju Nacionālais parks Indijā, Hamiguitāna kalnu grēdas savvaļas dzīvnieku rezervāts Filipīnās.

UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā no jauna iekļauta 21 kultūras mantojuma vieta, piemēram, Lielais kanāls Ķīnā, Pirmskolumbijas perioda vadonības sabiedrības apmetnes ar dikīzu kultūras akmens lodēm Kostarikā, Karolingu rietumu darbnīcas un Korvejas klosteris Vācijā, Erbilas citadele Irākā, Pjedmontas vīna dārzu ainava Itālijā, Tomiokas zīda dzirnavas un saistītās vietas Japānā, Senās Pjū pilsētas Mjanmā, Van Nelles fabrika Nīderlandē, Bolgaras vēsturiskais un arheoloģiskais komplekss Krievijā, Vēsturiskā Džidas pilsēta - vārti uz Makahu Saūda Arābijā, Bursa un Kumalikizika: Osmaņu impērijas dzimšanas vieta Turcijā u.c.

Pasaules mantojuma sarakstā tika iekļauta arī jaukta tipa mantojuma vieta, kurā atrodas augstvērtīgas kultūras un dabas vērtības - Čananas ainavu komplekss Vjetnamā.

Tika nolemts iekļaut arī trīs vietas UNESCO Pasaules mantojuma apdraudēto vietu sarakstā: Olīvu un vīnogulāju zemi - Dienvidjeruzalemes un Batiras kultūrainavu Palestīnā, Potosi pilsētu Bolīvijā un Selos medību rezervātu Tanzānijā. Savukārt divas citas mantojuma vietas - Kilva Kisivani un Songomnaras drupas Tanzānijā - tika izslēgtas no apdraudēto vietu saraksta, novērtējot labo praksi un panākumus šo vietu aizsardzībā.

UNESCO Pasaules mantojuma saraksts tika papildināts Pasaules mantojuma komitejas 38.sesijā, kas no 15.jūnija līdz 25. jūnijam notika Dohā, Katarā.

Pašlaik sarakstā ir 1007 vietas no 161 valsts.

Kultūra

Maestro Raimonds Pauls pēc dažiem mēnešiem atzīmēs savu 89. jubileju. Lai arī publiskos pasākumos redzams reti, viņš turpina rosīties un vēl nesen sabiedrību iepazīstināja ar savu jauno muzikālo favorītu – Edgaru Ošleju.

Svarīgākais