Kultūras ceļvedis brīvdienām

© F64 Photo Agency

Nedēļas nogalē kultūras gardēžiem ir plašas atpūtas iespējas.

MARINA REBEKA VĪNĒ

Latvijas radio 3 Klasika 24. maijā pulksten 21.05 raidījumā Sestdienas vakars Operā piedāvās tiešraidi no Vīnes valsts operas – Ž. Ofenbaha Hofmaņa stāstus. Iestudējumā piedalās Vīnes Valsts operas koris un orķestris, diriģents Marko Letonjas vadībā. Solisti: Marina Rebeka, Neils Šikofs, Daniela Fallija, Nadja Krasteva, Ildars Abdrazakovs. Tiešraidi vadīs Ināra Ancāne.

KLŪGU MŪKS

Ingas Ābeles romāns Klūgu mūks, manuprāt, iezīmē jaunu pavērsienu rakstnieces daiļradē. Īsi raksturojot – šī ir viena no retajām jaunākos laikos aizraujoši uzrakstītajām grāmatām par Latvijas trešās zvaigznes Latgales vēsturi, kuru lasīt ir interesanti ne tikai šī novada faniem. Inga lasītāju uzrunā ļoti cilvēciski bez tradicionālajām lokālpatriotiskajām klišejām, stāsta loģika netiek upurēta vēsturisko faktu loģikai. Ne velti pirms pāris nedēļām rakstniece par šo grāmatu saņēma prestižo Dzintara Soduma balvu.

REVIDENTS JRT

Sestdien un svētdien JRT piedāvā leģendāro Alvja Hermaņa iestudējumu, kurā Gogoļa lugas Revidents darbība izspēlēta «20. gs. 60.–70. gadu sociālajā realitātē ar ceptu sīpolu smaržas apņemtu ēdnīcu un piegānītu tualeti, kurā tukli un mazliet lētticīgi cilvēki cenšas piepildīt savus sapņus». Izrāde, kas JRT atvēra Eiropas prestižāko teātru skatuves, tiek spēlēta kopš 2002. gada 14. februāra. Abas dienas Revidenta sākums ir pulksten 18.30. Internetā atrodamā informācija apliecina, ka vietas zālē vēl ir, tiesa gan – aizmugurējās rindās.

MĀRA BRAŠMANE

Līdz 1. jūnijam Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāles Arsenāls Radošajā darbnīcā (2. stāvā, Torņa ielā 1, Vecrīgā) apskatāma fotogrāfes Māras Brašmanes personālizstāde Pārmaiņu laiks. Tā veltīta Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajai ēkai, kas pēc rekonstrukcijas – ar izstāžu zālēm bēniņos un pazemē, liftiem, restaurētajām telpām – iegūs pilnīgi jaunu identitāti. Māra Brašmane fotografējusi muzeju mirklī, kad no ēkas jau ir izvesta lielākā daļa mākslas kolekcijas, arhīvs un biroja inventārs, atsegti sienu apdares slāņi, kā arī atvērtas durvis uz telpām, kas izstāžu apmeklētājiem un nereti arī darbiniekiem ilgstoši palikušas slēgtas. Arsenāls brīvdienās atvērts no pulksten 12 līdz 17.

Arno JUNDZE

Kultūra

Valdība otrdien konceptuāli atbalstīja Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku māksliniecisko kolektīvu vadītāju atalgojuma reformas sākšanu, aģentūru LETA informēja Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) pārstāve Lana Kazlauskiene.

Svarīgākais