Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Komercziņas

VESELĪBA: Zivju eļļa mātei un bērniņam

© Publicitātes foto

Daudzas ģimenes zina no savas pieredzes, cik lielu pozitīvu efektu mātes un bērna veselībai dod zivju eļļa ar tās sastāvā esošajām nepiesātinātajām omega – 3 taukskābēm un D vitamīnu. Pētot šo vielu ietekmi uz cilvēka organismu, zinātnieki atklāj arvien jaunus faktus par omega – 3 taukskābju un D vitamīna lomu dažādās vitāli svarīgās norisēs mūsu organismā.

Šīs vielas nepieciešamas gan sievietei, kura vēl tikai plāno grūtniecību, gan augļa pilnvērtīgai attīstībai grūtniecības laikā, gan zīdīšanas periodā un arī vēlāk. Regulāra zivju eļļas lietošana ir drošs veids, kā dabiskā ceļā uzņemt omega - 3 taukskābes un D vitamīnu.

Dabas dots produkts

Zivju eļļa, kas kopš seniem laikiem ir iecienīts veselības stiprināšanas produkts ziemeļvalstīs un labi pazīstama arī pie mums, jo sevišķi iecienīta to cilvēku vidū, kuri vēlas rūpēties par sevi, veselīgi ēdot un izmantojot dabiskus produktus, nevis ķīmiskus preparātus. Zivju eļļā ir divas ļoti būtiskas omega - 3 taukskābes: DHS (dokozaheksaēnskābe) un EPS (eikozapenstaēnskābe), kuras iespējams uzņemt tikai ar jūras produktiem, galvenokārt ar zivīm un zivju produktiem. Omega - 3 taukskābes vajadzīgas katrai organisma šūnai un orgānu sistēmai, bet jo īpaši tās ietekmē bērna acs tīklenes, sirds, smadzeņu un nervu šūnu pareizu attīstību. Savukārt D vitamīna funkcijas organismā saistītas ar stipru, veselu kaulu attīstību, šūnu augšanu un vielmaiņu, kā arī imunitāti.

Zivis: par un pret

Optimāli būtu visas organismam vajadzīgās vielas uzņemt ar uzturu, šajā gadījumā - ēdot pietiekami daudz zivju, taču, ņemot vērā vides piesārņojumu ar smagajiem metāliem un citām kaitīgām vielām, kas uzkrājas zivīs, tās ēdienkartē jāiekļauj piesardzīgi. Īpaši uzmanīgām šajā ziņā jābūt grūtniecēm un māmiņām, kuras baro bērnu ar krūti. Tāpēc zivju eļļa, kas ražošanas procesā ir rūpīgi attīrīta un nesatur kaitīgus piemaisījumus, ir labs risinājums, lai nodrošinātu šajā periodā nepieciešamo omega - 3 taukskābju un D vitamīna daudzumu. Zivju eļļa turklāt tiek attīrīta no alergēniem, tādēļ to var lietot arī cilvēki, kuriem alerģisku reakciju izraisa zivju olbaltums.

Iespējamie guvumi no zivju eļļas lietošanas

• Bērnu intelekta attīstības, domāšanas un komunikatīvo spēju veicināšana. Omega - 3 taukskābes ir smadzeņu «būvmateriāls», kura nedrīkst pietrūkt. Pētījumā, kas notika Norvēģijā 1993. - 2002. gadā, secināts, ka bērniem, kuri saņēmuši zivju eļļu un kuru mātes to lietojušas jau grūtniecības laikā, ir labākas spējas risināt dažādus uzdevumus un apstrādāt informāciju nekā tiem, kuri zivju eļļu nav saņēmuši.

• Uzmanības deficīta un hiperaktivitātes sindroma profilakse. Uzņemot pietiekamā daudzumā omega - 3 taukskābes, mazinās uzmanības deficīta un hiperaktivitātes izpausmes (piemēram, uzvedības problēmas, sliktas sekmes mācībās, nespēja koncentrēties, impulsivitāte, miega traucējumi u.c.) Sindroma cēlonis pagaidām nav īsti zināms, taču ir gūti pierādījumi, ka mātes, kuru bērniem ir šis sindroms, grūtniecības laikā un bērna zīdīšanas periodā cietušas no DHS trūkuma.

• Astmas un alerģijas profilakse. Ja māte grūtniecības laikā, jo īpaši - tās vēlīnajā periodā, saņēmusi pietiekami daudz D vitamīna, lietojot zivju eļļu, palielinās izredzes, ka bērns neslimos ar bronhiālo astmu un alerģiju. Tas vēl jāanalizē, bet vairāku pētījumu dati rāda, ka šāda sakarība pastāv.

• Bērnu kaulu un zobu veselības veicināšana. Bērnībā ieliktais pamats nosaka, kāds būs osteoporozes un citu kaulu problēmu risks turpmākajā dzīvē. Lai kauli būtu stipri un veseli, ir lietderīgi regulāri uzņemt zivju eļļu. Īpaši bagāta ar D vitamīnu ir tā eļļa, kas iegūta no mencu aknām. Pētījumi, kas veikti Kanādā, rāda, ka zemam D vitamīna līmenim grūtnieces organismā ir negatīva ietekme uz bērna zobu veselību, vēlāk šiem bērniem salīdzinoši bieži konstatē zobu emaljas defektus un agrīnu kariesa attīstību.

• Pietiekams DHS daudzums mātes pienā. Kad bērniņš ir piedzimis, omega - 3 taukskābes izdalās mātes pienā, un tas nodrošina viņa nervu šūnu, smadzeņu, acu audu un dažādu dzīvībai svarīgu orgānu pareizu attīstību. Šo taukskābju daudzums mātes pienā ir tieši atkarīgs no tā, cik viņa šīs vielas uzņem ar uzturu vai citā veidā. Pētījumā, kas veikts Dānijā, tika konstatēts, ka DHS līmenis pēc dzemdībām krītas jebkuras sievietes organismā, bet īpaši izteikts kritums vērojams tām, kuras baro bērnu ar krūti. Veicot asins analīzes mātēm un viņu bērniem, pētnieki sekoja DHS saturam sarkanajos asinsķermenīšos. Mātes organismā četru mēnešu periodā šis līmenis kritās, kamēr mazuļa organismā - cēlās. DHS ir smadzeņu audu veidošanās pamatelements, tā sastāvs mazuļa smadzenēs trīskāršojas pirmajos trīs dzīves mēnešos, tāpēc barojošai mātei ir jāuzņem pietiekami daudz DHS, un te zivju eļļa ir labs risinājums.

• DHS nodrošināšana arī mākslīgi ēdinātiem bērniem. Konsultējoties ar pediatru, rūpīgi jāizpēta adaptētā maisījuma sastāvs un, ja tajā nav iekļautas omega - 3 taukskābes, papildus ieteicams mazulim dot zivju eļļu.

• Mazāks pēcdzemdību depresijas risks. Pazemināts DHS līmenis saistīts ar pazeminātu serotonīna līmeni, kas var novest pie depresijas un pašnāvības tieksmēm. Sievietēm, kuras jau laikus ir saņēmušas pietiekami daudz DHS un turpina saņemt to arī pēc dzemdībām, šis risks ir mazāks. Mūsu sabiedrība nav pietiekami izglītota par pēcdzemdību depresiju un nereti uzskata, ka slimības izpausmes ir tikai jaunās māmiņas untumi, ka viņa negrib «saņemties». Rezultātā cieš gan māte, gan bērns, kuru viņa nespēj pilnvērtīgi aprūpēt.

Kā mazulim iedot zivju eļļu:

• Pavisam mazam bērnam zivju eļļu visvieglāk iepilināt mutē, izmantojot pipeti vai šļircīti bez adatas, tāpat var lietot sasildītu plastmasas karotīti.

• Par to, kādas zivju eļļas devas dot zīdainim, noteikti jāapspriežas ar ārstu, kurš novēro mazuļa attīstību. Nereti ārsts iesaka bērnam lietot arī kādu vitamīnu kompleksu, un tad jāraugās, lai A un D vitamīni netiktu pārdozēti.

• Zivju eļļas devu var sadalīt mazākās porcijās un dot bērnam vairākas reizes dienā. Zivju eļļu var pievienot bērna ēdienam.

• Zivju eļļas uzņemšanu var padarīt par ikdienas rituālu.

• Zīdaiņiem no mēneša vecuma dod šķidro zivju eļļu, bet lielāki bērni var izvēlēties zivju eļļu kapsulās.

• To, vai bērns būs ar mieru dzert zivju eļļu, lielā mērā nosaka vecāku attieksme, jo bērns seko viņu paraugam. Ja pieaugušie izrāda nepatiku, arī bērns sāk izturēties pret produktu ar aizdomām.

https://www.gudra-aptieka.lv