Vai plānot ceļojumu uz Ēģipti?

Vai rezervēt ceļojumus uz Ēģipti ir droši – šis ir viens no aktuālākajiem jautājumiem, kuru pēdējā laikā uzdod tie, kas laikus gatavojas vēla rudens un ziemas sezonai un drūmajam laikam pa vidu vēlas iekombinēt arī kādu brīdi saulainā un siltā vietā. Tā kā jau sākusies ceļojumu rezervēšana laikus, kas sniedz iespēju šai atpūtai paredzētos tēriņus ietaupīt pat līdz 30%, Neatkarīgā aptaujāja vairāku tūrisma pakalpojuma sniedzējus, vai ceļošana uz Ēģipti šoziem paredzama droša.

Publiskā tēla sekas

Lai gan pēdējās nedēļās Ēģipte atkal sev pievērsusi uzmanību ar notikumiem Sīnāja pussalā, kur augusta vidū notika Ēģiptes armijas spēku un nemiernieku sadursmes, kā dēļ bija arī bojāgājušie, tūrisma nozares profesionāļi pauž pārliecību, ka tas būtiski neietekmēs daļas atpūtnieku vēlmi plānot ceļojumu uz šo valsti ziemas periodā. Galvenokārt tāpēc, ka šajā gadalaikā Ēģiptei īsti neesot alternatīvas – ja ņem vērā Ēģiptes piedāvātos klimatiskos apstākļus, attālumu līdz tai un cenu par pakalpojumu. Tiesa gan, alternatīvu ir pietiekami daudz, taču citi galamērķi atpūtai ziemas sezonā atrodas tālāk un izmaksas par ceļojumu ir lielākas.

Pēc revolucionārajiem notikumiem 2011. gada sākumā Ēģiptē tūristu skaists tur samazinājies no 14 līdz deviņiem miljoniem. Arī tūrisma kompānijas Latvijā ir izjutušas pieprasījuma samazināšanos. Kompānijas Tez Tour produktu menedžere Marina Ulanova sarunā ar Neatkarīgo to apliecina: «2011. gadā februārī sakarā ar politiskajiem nemieriem Ēģiptē kompānija pārtrauca tiešo čārterreisu programmu no Rīgas uz Sarkanās jūras kūrortiem un šo piedāvājumu atjaunoja tikai pēc deviņiem mēnešiem. Pārdošanas statistika liecina – pieprasījums uz Ēģiptes kūrortiem samazinājies par 23%. Jāatzīst, ka ziemas ceļojumu sezonā alternatīvas Ēģiptes kūrortiem mums nedz cenu ziņā, nedz veicamo attālumu ziņā nav.» Savukārt tūrisma aģentūras Go Adventure direktore Oksana Golovina Neatkarīgajai uzsver: «Pat tad, kad Ēģiptē notika revolūcija, kad Kairas centrālajā laukumā bija demonstrācijas, nebija draudu drošībai tūristiem. Tobrīd tur atradās grupas, kopumā ap 500 cilvēku, kuri ceļojumus bija iegādājušies pie mums, informējām viņus par situāciju valstī, piedāvājām iespēju atgriezties, bet neviens to neizmantoja, jo zonas tūristiem tiek īpaši uzmanītas. Mūsu kompānija tikai nepilnu mēnesi pārtrauca uz Ēģipti vest tūristu grupas, līdz mierīgi novērtējām situāciju, un, tā kā spējām klientiem izskaidrot notiekošo Ēģiptē, mūsu kompānijai šis virziens nav bijis slēgts, tieši otrādi – pēdējo divu gadu laikā par 35% esam kāpinājuši savu biznesu Ēģiptes virzienā.» Arī Marina Ulanova atzīst, ka «Ēģiptes kūrortos nav vērojamas kādas negatīvas pārmaiņas, kuru dēļ varētu tikt apdraudēta tūristu drošība, taču mūsu tūristiem nav zudušas bažas par situāciju Ēģiptē un to, ka politiskā nestabilitāte valstī var slikti iespaidot gan atpūtu Ēģiptē, gan pašu ceļojumu kopumā».

Kompānijas Go Adventure vadītāja Oksana Golovina ir pārliecināta, ka tūristu intereses samazināšanās ceļojumos uz Ēģipti liela loma bijusi «medijiem, kas par Ēģipti radīja noteiktu imidžu – kā par valsti, kur ir nestabila sociālpolitiskā vide, kur nav droši un ir pat bīstami. Es uzskatu, ka vienmēr ir spēki, kas mēģina savā labā izmantot nestabilu sociālpolitisko situāciju kādā valstī, – ko un kā, tas atkarīgs gan no ģeopolitiskās situācijas, gan no ekonomiskajām interesēm... Un, jo lielāks spēlētājs šajā spēlē, jo būtiskāku ietekmi rada. Baltija tūrisma industrijā ir niecīgs spēlētājs, tā neko neietekmē, uz Ēģipti nepārtrauca braukt liela daļa Eiropas valstu tūristu, turklāt skandināvi turp dodas pat vairāk nekā pirms politiskās krīzes Ēģiptē, bet ir vēl lielākas valstis, no kurām patiešām samazinājās tūristu plūsma... Spekulāciju šajā jomā ir daudz...»

Interese atjaunojas

Runājot par jauno ziemas sezonu, Go Adventure direktore Oksana Golovina ir optimistiska, jo pieprasījums pēc atpūtas iespējām Ēģiptē augot. Kompānija strādā visā Baltijā, un visās trijās valstīs par Ēģipti ir «nemainīga interese». Nesen viesošanās laikā Ēģiptē viņa novērojusi, ka ēģiptieši izmantojuši laiku, kad tur bijis mazāk tūristu, lai «sakoptu un uzlabotu tūrisma infrastruktūru, lai līdz galam uzceltu vai saremontētu to, kam allaž pietrūcis laika».

Jau šobrīd Oksana Golovina var prognozēt, ka ziemas sezonā turp dosies tradicionālais kontingents – ģimenes ar bērniem, zemūdens pasaules cienītāji, jo «Šarmelšeiha ir nirēju paradīze», arī aukstuma nogurdinātie, kas ziemā vēlas paņemt pauzi un baudīt karstumu un saules peldes. Kompānija piedāvā čārterreisus no Rīgas un Tallinas, plāno arī no Viļņas. Arī Latvia Tours vadītāja Ieva Keiša šobrīd ir optimistiski noskaņota, vērtējot iepriekšējās rezervēšanas datus ceļojumiem uz Ēģipti, un atzīst, ka viens no pieprasītākajiem periodiem ir skolēnu brīvdienas.

Tez Tour pārstāve Marina Ulanova Neatkarīgo informē, ka kompānijas «ziemas lidojumu programma sastādīta atbilstoši iepriekšējo gadu pieprasījumam: reizi nedēļā būs lidojums uz Šarmelšeihu un reizi nedēļā lidojums uz Hurgadu, visi lidojumi tiks veikti sadarbībā ar aviokompāniju airBaltic. Šajā sakarā pagājušajā sezonā bija vērojama izteikta tendence – ceļojumu iegāde uz Ēģipti tika atlikta uz pēdējo brīdi. Tā šķita drošāk. Kopš čārterlidojumu programmas atsākšanas plānot un prognozēt to, cik daudzi Latvijas tūristi izvēlēsies atpūtu Ēģiptē, ir ļoti grūti. Turklāt iekšpolitiskā krīze nav atstājusi iespaidu uz viesnīcu cenām – pretēji dažam labam pareģojumam viesnīcas savas cenas nesamazina. Ēģiptes jaunā valdība labi saprot tūrisma nozares nozīmību – tai ir otrs lielākais pienesums valsts ekonomikā. Vairākums viesnīcu kūrortos pieder ārvalstu kapitālam. Un tāpēc, lai ievērojami palielinātu valsts kases ieņēmumus no tūrisma nozares, Ēģiptes valdība ir sagatavojusi jaunu tūrisma attīstības programmu, kuru īstenojot plānots sniegt vēl lielāku atbalstu ārzemju investīciju piesaistei kūrortos.» Kopānijas Go Adventure direktore Oksana Golovina zina teikt, ka, salīdzinot ar iepriekšējo sezonu, cenas kūrortos Ēģiptē ir pat augušas, jo «atgriežas pieprasījums».

Likumi ir jāievēro

Gan Oksana Golovina, gan Latvia Tours direktore Ieva Keiša uzsver, ka tūristiem gan nevajadzētu provocēt bīstamas situācijas un ievērot dažus principus, lai atpūta Ēģiptē būtu gan patīkama, gan droša; un galvenie pincipi ir – nedoties individuālos izbraucienos, nepirkt ekskursijas no rokas – šāds piedāvājums var būt lētāks, bet bez garantijām, ka patiešām notiks un drošos apstākļos, kvalificēta gida pavadībā, komfortablā autobusā.

Oksana Golovina: «Katram cilvēkam ir jāapzinās savas personiskās drošības robežas – ko, kur, kad un kā drīkst atļauties, ko nedrīkst atļauties. Es Rīgā nakts laikā arī neiešu pastaigā pa dažiem rajoniem pilsētā... Es jau daudzus gadus nodarbojos ar zemūdens niršanu. Zinu, ka tieši Ēģiptē daudzi draiveri iet bojā un ne jau tāpēc, ka tur ir slikti apstākļi niršanai, ka nav kvalitatīva personāla, instruktoru vai ekipējuma, bet tāpēc, ka atrodas kāds, kurš uzskata, ka var uzspļaut uz likumiem, noteikumiem, brīdinājumiem un nirt dziļāk... Protams, kādam beidzas skābeklis, kāds kaut kur nelaimīgi aizķeras vai iesprūst... Tūrismā, tāpat kā citās jomās, ir likumi, kas jāievēro arī tūristiem.

Izklaide

Veikalu plauktos nonākusi nošu grāmata, kuras lappuses sola aizraujošus mirkļus ģitārspēles entuziastiem – gan profesionāliem mūziķiem, gan iesācējiem. Grāmatas autors ir pašmāju ģitārvirtuozs Mārcis Auziņš, un tā ir vēl viens solis ceļā uz šī mūzikas žanra pilnveidošanu Latvijā.