Lembergs: Ventspilī ievērojami pieaudzis tūristu skaits

„Mums ir labas ziņas par tūrisma sezonas sākumu. Ir apkopoti dati par šī gada pieciem mēnešiem, kas parāda, ka ievērojami pieaudzis Ventspili apmeklējušo tūristu skaits. Lielākais pieaugums konstatēts Briežu dārzā, slēpošanas kalnā, Piedzīvojumu parkā, Amatu mājā un Livonijas ordeņa pilī,” informēja Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

Lembergs arī informēja, ka sekmīgi turpina attīstīties ventu projekts. „Šobrīd virtuālajā vēstniecībā ventus ir nopelnījuši jau 1500 cilvēki kopumā 450 000 ventu vērtībā. Turpina paplašināties arī ventu pielietošanas vietas. Šobrīd ir jau 56 vietas: 15 tūrisma objekti, 17 naktsmītnes, 17 tirdzniecības un pakalpojumu vietas. Domāju, ka šī tendence turpināsies,” norādīja Lembergs.

Tāpat pašvaldības vadītājs pastāstīja par ventu projekta gūtajiem panākumiem mārketinga festivālā Kijevā. „Mūsu projekts, venti, ieguva sudraba balvu, otro vietu. Pirmo vietu neieguva tāpēc, ka žūrijai nebija iespēja pārliecināties, ka pēc ventiem ir stāvējuši cilvēki rindā. Viņi vērtēja tikai ideju. Viņi neticēja, ka var būt tik liela interese,” sacīja Lembergs.

„Grūti pateikt, kāpēc ir tik liels tūristu skaita pieaugums šī gada pirmajos 5 mēnešos. Tomēr mums ir venti, atcerieties visu to ažiotāžu, kas bija ap ventiem – Zatlers teica, ka mani jāliek cietumā, žurnāla IR galvenā redaktore Nellija Ločmele teica, ka jāsūta uz trakomāju. Tas viss rada interesi par Ventspili, mārketings jau tādā veidā savu panāk. Turklāt mēs arī pērnā gada nogalē reklamējām Ventspili, un darām to arī šogad. Otra lieta – katram, kurš atbrauc, ir šeit ko darīt un redzēt, viņi nav vīlušies. Katrs, kurš atbrauc, pēc tam par to pastāsta saviem draugiem un paziņām, kā viņam šeit patika. Arī socioloģija mums rāda, ka lielākā daļa – 90% apmeklētāju – grib pēc viesošanās Ventspilī atbraukt vēlreiz,” klāstīja Lembergs.

„Tikko, kad vizītē viesojās Valsts prezidents, gāju pa pilsētu kopā ar viņu. Kāda tūristu grupa tieši kāpa autobusā. Kad ieraudzīja mūs nākam, sanāca mums apkārt, un es dzirdēju tik daudz labu vārdu par Ventspili, ko Ventspilī es sen nebiju dzirdējis. Tie bija skolotāji no kādas privātas skolas Rīgā, viņi bija absolūtā sajūsmā,” pauda pašvaldības vadītājs.

Lembergs atklāja, ka šajā gadā gan ventspilnieku, gan tūristu priekam pilsētā tiks izveidotas vairākas ziedu skulptūras – pavasarī jau atklāta „Puķu govs”, drīzumā „Zaķu ģimenei” piepulcēsies vēl viens zaķis, bet tuvākajā nākotnē Lielajā prospektā pie ieejas Olimpiskajā centrā „Ventspils” novietos „Basketbola bumbu” un Pārventas centrā uz dzīvi iekārtosies „Mārīšu ģimene”. Šonedēļ notikusi abu jauno ziedu skulptūru maketēšana dabā.

Atbildot uz jautājumu, vai ziedu skulptūru pilsētā nav par daudz, pašvaldības vadītājs pauda viedokli, ka jautājums par ziedu skulptūrām vienmēr ir gaumes jautājums. „Kādam pie mājas varbūt zeme ir, bet puķu dobes nav, un viņš uzskata, ka labāk pie mājas audzēt redīsus vai gurķus. Es uzskatu – vajag audzēt gan dārzeņus, gan puķes. Līdz ar to es nesteigtos visu ventspilnieku vārdā projicēt kāda cilvēka viedokli. Mums ir socioloģiska aptauja, un tajā ventspilnieki no domes labajiem darbiem min tieši skaistu un sakārtotu pilsētu. Šāda veida ziedu skulptūras neviens mājās neuztaisīs, līdz ar to cilvēkiem ir iespēja tās baudīt tikai publiskā vietā,” sacīja Lembergs.