Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Lietuvieši iepazīstina ar šī gada vasaras tūrisma sezonas jaunumiem

Lietuvas vēstniecībā Rīgā tika rīkota Lietuvas tūrisma misiju Rīgā, kuras laikā tās dalībnieki tika iepazīstināti ar tūrisma jaunumiem un notikumiem, kas būs pieejami viesiem, kas ieradīsies Lietuvā. Tūrisma misiju Rīgā organizēja Lietuvas Republikas Ekonomikas ministrijas Lietuvas tūrisma departaments un Lietuvas vēstniecība Latvijā.

Lietuvas tūrisma industrija sagaida ne mazāk veiksmīgu gads, salīdzinot ar 2011., kura laikā tūristu skaits izauga vairāk nekā par 20 proc. līdz 1,75 milj. cilvēku. Pērn Lietuvu apmeklēja 148 tūkst. tūristu no Latvijas, no kuriem pat 73 proc. ieradās ar automašīnām.

Lietuvas piejūras kūrorti, kas vasarā gaida tūristu pieplūdumu, katram piedāvā izvēli pēc savas gaumes: visu vasaru dunošo Palangu vai mierīgo Neringu, kas sola skaistāko Baltijas piejūru.

Pirmos vasaras tūristus Palanga aicina jau 11.-13. maijā uz kūrorta svētkiem „Palanga 2012” un sezonas atklāšanu jūnija sākumā. Mūsdienu mūzikas cienītājus atvaļinājuma laikā gaida Basanaviča iela, kas vasaras laikā nekad neguļ, kā arī mūzikas klubi „Vandenis” un „Ramybė”. Nopietnās mūzikas cienītājiem jūlija sākumā tiek organizēti pūšamo mūzikas instrumentu koncertu cikla „Pūtēju vasara” [„Dūdų vasara”] pirmie koncerti, bet augustā tiek organizēts klasiskās mūzikas festivāls „Nakts serenādes 2012”. Šogad tūristiem tiek piedāvāts ne tikai apmeklēt Palangas Dzintara muzeju, bet arī ceļot pa maršrutu „Baltijas dzintara ceļš”, kas iepazīstina ar dzintara ražošanu, apstrādi un vēsturi Lietuvā, Latvijā un Krievijas Kaļiņingradas apgabalā.

Divriteņu cienītājiem tiek piedāvāts 52 km garš ar dabas skatiem bagāts maršruts no Klaipēdas uz Nidu, kura vasaras sezonas atklāšanu rīko 1.-3. jūnijā. Jūnijā atpūtnieki Nidā varēs baudīt ērģeļu, folkloras un kamermūzikas festivālu koncertus, bet jūlijā tiek organizēts jau tradicionālais Tomasa Manna festivāls, zvejnieku svētki, operas un simfoniskās mūzikas koncerti „Muzikālais augusts pie jūras” un „Nida Jazz maratons 2012”.

Birži, kas jau ir kļuvuši populāri Latvijas tūristu vidū, vasarā piedāvās apmeklēt ne tikai Biržu pili, Tiškeviču muižu, pastaigāties pa vairāk nekā pus kilometru garo gājēju tiltu pār Širvena ezeru, bet arī izvēlēties „alus ceļa” ekskursiju, kas iepazīstina ar aldaru tradīcijām, kas saglabājušās no 17. gs. Bagātīgais vasaras pasākumu kalendārs sāksies 27. maijā ar Ziemeļlietuvas mūzikas festivāla „Birži 2012” atklāšanu, bet augusta pirmajā nedēļas nogalē tūristi tiek aicināti uz Biržu pilsētas svētkiem, kurā būs daudz mūzikas, amatnieku un tautas daiļamatnieku izstāžu, gardumus piedāvās kulinārā mantojuma meistari.

Šauļi, kuri no Rīgas ar automašīnu ir sasniedzami mazāk nekā divu stundu laikā, no 5. līdz 11. jūlijam rīko 5. TAFISA Pasaules sporta visiem spēles „Šiauliai-2012” (www.tafisa.lt). Tajās piedalās nevis profesionāli sportisti, bet tie, kuriem sports ir hobijs. Dalībnieki varēs piedalīties ne tikai dažādās sacensībās, bet arī lieliski pavadīt laiku. Tiek gatavota plaša dažādu nacionālo sporta veidu programma, to vidū ir austrāliešu futbols, nacionālā uzbeku cīņa, holandiešu kārtslēkšana pār ūdens kanālu. Tiks gatavoti nacionālo deju demonstrējumi: skatītāju uzmanību varētu piesaistīt franču dejas uz koka ķekatām, libāniešu kaujas dejas, emocionālās Ganas, Nigērijas, Kenijas dejotāju programmas.