No sporta līdz pasaules galam – 2012. gada galvenie tūrisma maršruti

© Scanpix

2012. gads būs pārpilns ar dažādiem notikumiem dažādās pasaules malās, taču, pastudējot specializētos tūrisma izdevumus, sākot ar Lonely Planet un beidzot ar Travel & Leisure, izkristalizējas galvenie pasākumi, kas, domājams, pulcēs vislielāko ceļotāju skaitu.

Kā jau garajā gadā pieņemts, par sporta līdzjutēju Meku kļūs vasaras olimpisko spēļu galvaspilsēta, uz Londonu dosies arī karaļnama fani, savukārt ziedu mīļotāju ceļš vedīs uz Nīderlandi, bet parasti ziņkārīgie dosies uz Centrālameriku, lai klātienē pārliecinātos, kā piepildās maiju pareģojumi.

Olimpiāde Londonā

Šā gada lielākais notikums sporta līdzjutējiem būs XXX vasaras olimpiskās spēles, kas no 27. jūlija līdz 12. augustam notiks Londonā. Interesanti, ka Lielbritānijas galvaspilsēta kļūs par pirmo pilsētu, kas mūsdienu olimpiskās spēles uzņems jau trešo reizi – pirms tam olimpiāde tur notikusi 1908. un 1948. gadā. Gatavošanās lielajam pasākumam sākās jau neilgi pēc tam, kad Londona 2005. gadā ieguva tiesības sarīkot olimpiādi – šajā laikā ir uzbūvēta virkne jaunu sporta arēnu, bet pilsētas austrumos ierīkots Olimpiskais parks ar 115 metru augstu skatu torni Orbit. Jāpiebilst, ka olimpiādes apmeklēšana nav lēts prieks – tas attiecas gan uz biļešu cenām, gan naktsmītnēm, jo viesnīcas lielu pasākumu laikā tradicionāli cenšas vairāk nopelnīt. Turklāt cilvēkiem, kurus interesē ne tikai viens, bet vairāki sporta veidi, ir krietni ērtāk sekot tiem televīzijā. Tomēr, pēc spēļu rīkotāju aplēsēm, olimpiādes dienās Londonā paredzējuši viesoties ap 300 000 cilvēku – neskaitot sportistus un citus oficiālo delegāciju pārstāvjus. Daudzi viesi, pat neiegādājoties biļetes uz sacensībām, gatavojas izjust olimpisko atmosfēru, spēļu norisei līdzi sekojot pie lielajiem ekrāniem, kas būs izvietoti daudzviet Londonā – piemēram, leģendārajā Haidparkā. Arī ļaudīm, kurus sports īpaši neinteresē, jārēķinās, ka šajās dienās Lielbritānijas galvaspilsētā un Londonas lidostās valdīs pamatīga burzma.

Oficiālā mājaslapa: http://www.london2012.com/Futbols

Polijā un Ukrainā

Futbola cienītāju vidū olimpiskajām spēlēm netiek atvēlēta galvenā loma, jo tajās nepiedalās labākie spēlētāji. Tādēļ, vismaz eiropieši, lielāko uzmanību pievērsīs Polijai un Ukrainai, kur no 8. jūnija līdz 1. jūlijam notiks Eiropas futbola čempionāts. To uzņems četrās Polijas un četrās Ukrainas pilsētās, bet finālspēle notiks Kijevā. Ceļotāji, kuri gan pērn, gan šogad šausminājās par nebeidzamajiem remontiem uz Polijas ceļiem, tagad varēs atviegloti uzelpot – tie tuvojas beigām, un tagad lielākā problēma šoferiem ir fotoradari, kas liedz attīstīt lieliskajam ceļa segumam piemērotu ātrumu. Vairākās pilsētās, kurās notiks čempionāts, uzbūvēti jauni stadioni, bet Ukrainā lielākais uzsvars likts uz lidostu rekonstrukciju un paplašināšanu. Jāpiebilst, ka pēc grupu turnīra izlozes, lielāks iemesls sajūsmā berzēt rokas bija Ukrainas pārstāvjiem. Piemēram, Nīderlandes izlase, kas tradicionāli lepojas ar lielu līdzjutēju skaitu, visas trīs spēles aizvadīs Harkovā (pilsētas nomalē plānots ierīkot telšu pilsētiņu, kurā būs vietas ap 20 000 futbola cienītāju). Ukrainā spēlēs arī Vācijas un Anglijas komandas, kas, no vienas puses, sola pienācīgu līdzjutēju skaitu, bet, no otras, – zināmas problēmas vietējai milicijai. Poļi, savukārt, var likt cerības uz to, ka Vroclavā un Varšavā ieradīsies gana daudz naudīgu krievu tūristu, ir izredzes uz fanu pieplūdumu no kaimiņos esošās Čehijas, bet Gdaņskā cer, ka to apmeklēs īri un itālieši. Pašreizējās aplēses liecina, ka Ukrainu čempionāta laikā varētu apmeklēt līdz 1,4 miljoniem cilvēku, bet Polijas prognozes ir krietni pieticīgākas – no 700 000 līdz miljonam tūristu.

Oficiālā mājaslapa:

http://www.uefa.com/uefaeuro/index.html

Karalienes Dimanta jubileja Londonā

Ne gada bez vērienīgiem svētkiem britu karaļnamā – šķiet, šādu devīzi izvēlējušies Bakingemas pils pārstāvji. Pērn simtiem tūkstoši interesentu sekoja līdzi prinča Viljama un Keitas Midltones kāzām, bet šogad tiks atzīmēta 60. gadadiena kopš karalienes Elizabetes II kāpšanas tronī – oficiāli tā tiek dēvēta par Dimanta jubileju. Britu kalendārā svētku dienu nemaz nav tik daudz, bet šovasar viņus gaida veselas četras brīvdienas pēc kārtas – no 2. līdz 5. jūnijam, kad notiks Dimanta gadadienai veltītie pasākumi. Ar to, starp citu, jārēķinās Londonas viesiem, jo bankas un citas iestādes šajās dienās nedarbosies. Svinības tiek rīkotas tā, lai to atmosfēru izjustu ne tikai karaļnamam pietuvināti ļaudis. 3. jūnijā Temzā notiks milzīga peldlīdzekļu parāde, kurā piedalīsies vairāk nekā 1000 kuģu, jahtu un laivu – tiek lēsts, ka to noskatīsies aptuveni miljons londoniešu un pilsētas viesu. 4. jūnijā, dienā, kad tiek atzīmēta karalienes oficiālā dzimšanas diena, pie Bakingemas pils vārtiem notiks svētku koncerts, bet 5. jūnijā karaliene savā greznajā karietē dosies izbraukuma parādē pa Londonas ielām. Savukārt Bakingemas pilī durvis vērs karalienes dārglietu izstāde. Jāpiebilst, ka pasākumi par godu Dimanta jubilejai notiks ne tikai Lielbritānijā, bet arī visās Britu Sadraudzības valstīs.

Oficiālā mājaslapa http:// www.2012queensdiamondjubilee.com/

Titānika katastrofas atcere Atlantijas okeāna abās pusēs

15. aprīlī apritēs tieši 100 gadu, kopš savā pirmajā braucienā pēc sadursmes ar aisbergu nogrima pagājušā gadsimta lielākais pasažieru laineris Titāniks, un gan Lielbritānijā, gan Ziemeļamerikā paredzēti dažādi atceres pasākumi, kas varētu piesaistīt tūristus. Jau izpārdotas gandrīz visas biļetes uz kuģa Balmoral reisu no Sauthemptonas uz Ņujorku – tas nodēvēts par Titānika piemiņas kruīzu. Uz vietu, kur atrodas kuģa vraks, tiek organizēta vēl virkne ceļojumu. Ziemeļīrijas pilsētā Belfāstā, kur 1911. gadā tika pabeigta Titānika būve, bijušās kuģu būvētavas teritorijā ierīkots vesels leģendārajam kuģim veltīts kvartāls, kas tā arī saucas – Titanic Quarter. Savdabīgajā izklaides centrā iespējams aplūkot, kāds izskatījās kuģa iekšējais iekārtojums. Traģēdija tiks pieminēta arī Sauthemptonā (interaktīvajā izstādē Sea City), Helifeksā (tiek atklāta izstāde Atlantijas jūrniecības muzejā, notiks kinofestivāls) un Vašingtonā, kur ierīkota jauna ekspozīcija Nacionālās ģeogrāfijas biedrības muzejā.

Oficiālās mājaslapas: http:/www.titanicmemorialcruise.co.uk/

http://titanicbelfast.com/Home.aspx

http://www.seacity.co.uk/

http://museum.gov.ns.ca/

mmanew/en/home/default.aspx

Dārzkopības svētki Nīderlandē

Nīderlandieši ir Eiropas līderi ne tikai ziedu audzēšanā, bet dārzkopībā vispār – to viņi centīsies pierādīt arī Floriade izstādē, kas šogad no 5. aprīļa līdz 7. oktobrim notiks Venlo pilsētā, aptuveni divu stundu brauciena attālumā no Amsterdamas. Ziedu izstādes Nīderlandē notiek ik gadu, taču reizi desmit gados tiek rīkots plašāks pasākums, kas izraisa interesi arī, piemēram, lauksaimnieku vidū. Šogad izstādes platība sasniegs vairāk nekā 66 hektārus un, lai atvieglotu apmeklētāju pārvietošanos, ierīkots pat vairāk nekā kilometru garš trosu dzelzceļa maršruts. Izstāde sadalīta piecās tematiskajās zonās, atsevišķu uzmanību pievēršot zaļajām tehnoloģijām, izglītībai un dažādām novatoriskām idejām. Tiek lēsts, ka to apmeklēs līdz pat diviem miljoniem interesentu. Ceļotājiem ir vērts pievērst uzmanību arī Amsterdamas Shipholas lidostai – tā pērn atzīta par labāko Eiropā, turklāt lidostā nule kā iekārtots jauns izlidošanas termināls.

Oficiālā mājaslapa:

http://www.floriade.com/

Maiju pasaules gala sagaidīšana Centrālamerikā

Nerimstoties runām par to, ka 21. decembrī saskaņā ar maiju kalendāru pienāks pasaules gals, daudzu tūristu skatieni pievērsti Centrālamerikas valstīm Meksikai, Gvatemalai, Belizai un Hondurasai. Tiek lēsts, ka gada otrajā pusē šajās valstīs ieradīsies miljoniem tūristu, kuriem tiek gatavotas īpašas programmas. Pasaules gala noskatīšanās tajās gan netiek solīta, taču maiju kultūras pieminekļu apmeklēšana, maiju pēcteču dzīves iepazīšana, līdzdalība dažādos festivālos un rituālos gan.

Gvatemalas pilsētā Tapakulā, piemēram, uzstādīts liels digitālais pulkstenis, kas skaita laiku līdz pasaules galam, Jukatanā (Meksikā) jūnijā durvis vērs jaunais Maiju muzejs, bet Karakolā (Belizā) uzsvars tiek likts uz lielu festivālu, kas notiks tieši 21. decembrī.

Oficiālā mājaslapa:

http://mayaworld.com/

Saules aptumsuma vērošana Austrālijā

Pasaulē ir ne mazums ļaužu, kuru aizraušanās ir Saules aptumsumu vērošana. Attālums šajos gadījumos nav šķērslis, un 14. novembrī tūkstošiem entuziastu dosies uz Austrālijas ziemeļiem, kur būs vislabāk novērojams pilns Saules aptumsums. Portduglasā par godu šim notikumam pat tiek rīkots maratonskrējiens – tieši aptumsuma laikā, savukārt Koraļļu jūras viļņus vagos kruīzu kuģi, uz kuru klājiem ērti būs iekārtojušies astronomijas amatieri ar saviem teleskopiem.

Oficiālā mājaslapa:

http://solareclipsemarathon.com/

Eiropas kultūras galvaspilsētu apmeklējums

Šogad Eiropas kultūras galvaspilsētu tituls piešķirts Slovēnijas pilsētai Mariborai (kopā ar virkni apkārtējo pilsētciematu) un Gimarainšai Portugālē.

Slovēnijas otra lielākā pilsēta Maribora ir slavena ar savu vecpilsētu, tuvējās apkaimes lieliskajiem dabas skatiem un, protams, vīndaru produkciju.

Gimarainša, kuras vecpilsēta arī iekļauta UNESCO kultūras mantojumā, lepojas ar savu amatnieku – kalēju, podnieku un izšuvēju – tradīcijām.

Oficiālās mājaslapas:

http://www.maribor2012.eu/en/

http://guimaraes2012.pt/