Uz Bānīša svētkiem no Rīgas aties vilciens ar šaha vagonu; braucienu uzraudzīs Jarāns

Uz Bānīša svētku svinībām sestdien no Rīgas uz Gulbeni dosies īpašs vilciens, kurā sacentīsies vairāki titulēti šahisti, informē AS "Pasažieru vilciens" preses sekretārs Egons Ālers.

Viņš pastāstīja, ka sestdien plkst.8.28 no Rīgas stacijas uz Gulbeni aties vilciens, kurā vilciena brigadiera funkcijas veiks aktieris Jānis Jarāns, bet pavadoņu priekšniece būs aktrise Vita Balčunaite. Paredzēts, ka brauciena laikā pasažieriem tiks piedāvāti vairāki atraktīvi pasākumi, kā arī specializēts šaha vagons.

Šaha vagonā ikvienam būs iespēja tikties un arī mēroties spēkiem ar Latvijas titulētākajiem šahistiem, kuri startēs divās ‒ Rīgas un ārpus Rīgas – komandās, demonstrējot savu spēku intelektuālajā prāta spēlē.

Balčunaite uzņēmusies pavadoņu brigādes darba koordinēšanu un rūpēsies, lai bērniem ceļojums uz bānīša svētkiem būtu interesants un atraktīvs ‒ bērniem tiks organizētas spēles, viktorīnas, kā arī dažādi konkursi.

Savukārt Jarāns uzraudzīs visas pavadošās brigādes darbu un gādās, lai ikviens pasažieris speciālajā brīvdienu vilcienā justos labi un ceļojums būtu patīkams.

Pasažieri varēs uzzināt arī vēsturiskus faktus par vilciena Rīga‒Gulbene maršrutā esošajām pieturas vietām – stacijām. Vilcienā darbosies arī restorānvagons, kas akciju sabiedrības "Pasažieru vilciens" darbībā uzskatāms par pirmreizēju notikumu vietējas nozīmes maršrutā.

Sestdien notiks ikgadējie Bānīša svētki. Tajos paredzēti tehnikas paraugdemonstrējumi, uguns šovi un dažādi uzvedumi Gulbenē, Stāmerienā un Alūksnē. Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem šogad svētku atklāšana norisināsies Alūksnē, bet svinības un balle notiks arī Gulbenē.

Svētku vakarā paredzētas vairākas balles – Alūksnē muzicēs Gunārs un Zane un grupa "Credo", Stāmerienā uzstāsies grupa "Jūrkant", bet Gulbenē koncertu sniegs "Tranzīts" un DJ Ralfs. Savukārt grupa "Dzelzs vilks" ar bānīti dosies nakts reisā no Gulbenes uz Alūksni.

Bānīša svētki septembra pirmajā sestdienā notiek kopš 2000.gada.

Dzelzceļa līnija Gulbene‒Alūksne ir šaursliežu 750 milimetru platuma dzelzceļš, kas savieno Gulbenes un Alūksnes pilsētu. Šī ir vienīgā šaursliežu dzelzceļa līnija Baltijas valstīs, kurā notiek pasažieru pārvadājumi.

Izklaide

Svinot Gunāra Bindes 90 gadu jubileju, LNMM no 21. septembra līdz nākamā gada 19. janvārim būs skatāma viņa darbu izstāde. Binde savas 67 gadus ilgās fotokarjeras laikā guvis gan vietēju, gan starptautisku atzinību, par darbiem izpelnoties desmitiem godalgu ārvalstu fotomākslas salonos. Izstāde "Binde 100-10" atspoguļo mākslinieka ceļu uz un cauri šiem panākumiem, veidojot metaforisku dienasgrāmatu par nozīmīgākajiem notikumiem, tēmām un cilvēkiem.