Viesnīcu asociācija neatbalsta Carnikavas domes lēmumu ieviest tūristu uzņemšanas nodevu

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija (LVRA) neatbalsta Carnikavas novada domes 25. maija lēmumu, ar kuru ir apstiprināti domes “Saistošie noteikumi par Carnikavas novada pašvaldības nodevām”, kas paredz ieviest nodevu par atpūtnieku un tūristu uzņemšanu.

LVRA, jau 7. aprīlī, atsaucoties uz biedru lūgumu, nosūtīja Carnikavas novada domei vēstuli, kurā lūdza nepiemērot nodevu par atpūtnieku un tūristu uzņemšanu, jo tādējādi tiek ignorēts tiesiskās paļāvības princips un var tikt nopietni degradēta tūrisma uzņēmējdarbības vide novadā.

Kā galvenie argumenti tika minēti tūrisma mītņu specifika, ka cenas par nakšņošanu 2011. gada sezonā tiek paziņotas un līgumi ar tūrisma aģentūrām, operatoriem, starptautiskajām sistēmām slēgti, vēlākais, 2010. gada rudenī. Ievērojot to, izdevumus, kas radīsies, lai pašvaldības budžetā iemaksātu nodevu par atpūtnieku un tūristu uzņemšanu, uzņēmējiem būs jāsedz no saviem līdzekļiem, tādējādi vēl vairāk pasliktinot jau tā smago situāciju.

Tāpat uzsvērts, ka izstrādājot saistošos noteikumus nav ņemta vērā izmitināšanas uzņēmumu struktūra, kuras galvenā sastāvdaļa ir izmitināšanas uzņēmumi ar tūristiem draudzīgām cenām, tas ir, nepārsniedzot vienu latu diennaktī, ieskaitot PVN 12%, bet zīdaiņi, un bērni tiek pielīdzināti pieaugušajiem.

Ievērojot to, ka saistošo noteikumu izstrādē netika piesaistīti uzņēmēji (Carnikavas novadā darbojas 4 naktsmītnes), viņiem, pirmkārt, nav skaidrs, ko Carnikavas novada domes vadība saprot ar vārdiem „atpūtnieku un tūristu uzņemšana”, otrkārt, viņi grib zināt, kā iegūtie līdzekļi tiks izmantoti - vai tiks īstenotas mārketinga aktivitātes, lai piesaistītu novadam tūristus, vai tiks uzlabota infrastruktūra, vai to izmantos kā līdzfinansējumu realizējot projektus tūrisma jomā ar ES līdzfinansējumu.

LVRA uzskata, ka pieņemtais nodevas apmērs - Ls 0.20/diennaktī (laika periodā no 1.janvāra līdz 31.aprīlim un no 1.oktobra līdz 31.decembrim) un Ls 0.60/diennaktī (laika periodā no 1.maija līdz 31.septembrim; citējot noteikumus „no katra gada 1.maijam un no 31.septembrim”) ir neadekvāti augsts. Piemēram, Jūrmalā - Latvijā vienīgajā pilsētā, kur līdz šim tika piemērota nodeva, tās apmērs ir Ls 0.15/diennaktī, bet ziemā netiek piemērota.

Kā liecina LVRA rīcībā esošā informācija, vismaz vienai no naktsmītnēm nodevas apmērs par šī gada jūniju varētu sastādīt aptuveni Ls 1000.00.

Vienlaikus, jāatzīmē, ka ar pieņemto lēmumu Carnikavas novada dome veicina negodīgu konkurenci starp uzņēmējiem un pašvaldības iestādēm, piemēram, skolām, kuras arī var uzņemt atpūtniekus un tūristus, taču, saskaņā ar noteikumu 17. pantu tās ir atbrīvotas no nodevas.

Pēc iepriekšējos 2 gados pārciestās ekonomiskās krīzes, daudzi viesmīlības uzņēmumi joprojām darbojas ar minimālu darbinieku skaitu, kā arī nav veikuši galīgu norēķinu par kavētajiem nodokļu maksājumi, tāpēc ar šādu - kārtējo neizdiskutēto lēmumu, pēc LVRA domām, Carnikavas novada dome skaidri parāda, ka nav ieinteresēta uzņēmējdarbības attīstībā novadā un ir vienaldzīga par to, kādā situācijā atrodas tās galvenie „maizes devēji” – uzņēmēji.

LVRA aicina visas pašvaldības, kas domā par līdzīgu nodevu ieviešanu, pirms to pieņemšanas noteikti tikties ar nozares asociāciju pārstāvjiem un uzņēmējiem, lai skaidrāk izrastu situāciju nozarē un nepieņemtu nepārdomātus, uzņēmējus iznīcinošus lēmumus!

Izklaide

Ar koncertu Spīķeru koncertzālē 20. septembrī Latvijas Radio bigbends kopā ar jaunās paaudzes franču saksofonistu Batistu Erbēnu atklās jauno Amerikas džeza vakaru sēriju, godinot tādus meistarus kā Džons Koltreins, Kanonbals Aderlijs u.c., kā arī atskaņojot Batista Erbēna oriģinālkompozīcijas.

Svarīgākais