Latvieši Jāņus svinēs arī Lietuvā, Igaunijā un Turcijā

© f64

Šogad Jāņu brīvdienas izvērtušās par teju vai atvaļinājumu – četras brīvas dienas mudina cilvēkus apceļot tuvākas un tālākas ārzemes.

Kā katru gadu Jāņu laikā palielinās pieprasījums pēc viesu mājām tepat Latvijā – radu un draugu kompānijas meklē iespējas tikt ārā no pilsētas mūriem un nosvinēt saulgriežus pie dabas krūts. Taču vērojamas arī jaunas tendences. «Šogad daudzi latvieši Jāņu brīvdienās dosies uz Igauniju un Lietuvu. Iepriekš šāda tendence nebija novērota,» Neatkarīgajai stāsta Lauku tūrisma asociācijas Lauku ceļotājs klientu konsultante Inese Riekstiņa. Viņa šo cilvēku vēlmi doties uz tuvajām ārzemēm saista ar garajām brīvdienām. «Klienti pastiprināti interesējas par iespējām Jāņu brīvdienas pavadīt, piemēram, Sāremā salā Igaunijā, un vēršas pie mums ar jautājumu, vai tur ir iespējams apmesties viesu mājās, kur varētu iekurt ugunskuru un uzcept šašliku,» Neatkarīgajai pauž ceļojumu aģentūras Travel Art klientu konsultante Inese Krūmiņa.

«Ceļotgribētāju aktivitāte uz Jāņu brīvdienām ir krietni lielāka nekā uz citiem datumiem. Lai gan latvieši Jāņus un Ziemassvētkus atšķirībā no 18. novembra un Jaungada parasti cenšas svinēt mājās, šis gads ir izņēmums. Ļoti iespējams, krīzes dēļ cilvēki ir sapratuši, ka nesanāk paņemt pilnvērtīgu atvaļinājumu vēlamajā laikā, tad vismaz šajās brīvdienās cenšas kopā ar ģimeni izbraukt tuvākā vai tālākā ceļojumā,» piebilst I. Krūmiņa. Arī pēc tradicionālās atpūtas iecienītākajos kūrortos Turcijā, Krētā un Horvātijā šajās brīvdienās ir krietni pieaudzis pieprasījums. Tāpat cilvēkiem interesants šķiet īso brīvdienu piedāvājums, proti, doties ar lidmašīnu uz Lisabonu vai Grācu.

Savukārt ārvalstīs mītošie tautieši spiesti Jāņus svinēt tikai un vienīgi nedēļas nogalēs. «Īrijā būs divi Jāņu pasākumi,» pavēstīja portāla baltic-ireland.ie redaktore Laima Ozola. Paparžu balle un saulgriežu tirdziņš notiks 18. jūnijā Navanas apkaimē. Savukārt Īrijas rietumu krasta latvieši kopā sanāks 25. jūnijā, lai arī novēloti, tomēr nosvinētu saulgriežus. «Aktivitāte ir liela. Taču Īrijā, protams, korekcijas var ieviest nepastāvīgie laika apstākļi. Piemēram, šīs nedēļās beigās sinoptiķi sola tikai 14 grādu siltumu un pamatīgu dušu,» piebilst L. Ozola.

Arī Lielbritānijā mītošajiem latviešiem paredzētas divas dažādas Jāņu svinēšanas – jau šajā nedēļas nogalē latviešu mītnē Straumēnos, bet 25. jūnijā – Bostonā, kur līgotājus ar dziesmām solās priecēt Aija Andrejeva un Guntis Veits.