Dobeles pilsētas 770 gadu jubileju svinēs četras dienas; uzzini, kas svētkos paredzēts?

© Ģirts Ozoliņš/MN

Izziņota svētku programma visām četrām Dobeles pilsētas 770 gadu jubilejas dienām, informē Dobeles novada Kultūras pārvaldes projektu vadītāja Sandra Safranoviča.

Viņa no plašās svētku programmas akcentē kādu īpašu notikumu, atzīstot: "Šogad man ļoti īpašs un tuvs notikums jubilejas svētku programmā ir koncertstāsts "Es. Dobele. Mēs". Koncertstāsts ir par mums - dobelniekiem. Kādi esam mēs? Kādu mēs veidojam savu Dobeli. Par mūsu kopības spēku, un pilsētas vārdu. Projektā piedalās vairāk nekā 400 dalībnieki - Dobeles novada dejotāji un koristi."

S.Safranoviča par šo pasākumu arī pastāsta, ka koncerta režisors Kristaps Gustavs Kiršteins stāstu iecerējis veidot ar videomateriālu palīdzību, kuros būs redzamas Dobeles gleznainākās vietas un spilgtākie skati, kuros redzamas vairāk nekā 50 dobelnieku sejas, izrunājot vārdu "Do - be - le", un attainots Dobeles iedzīvotājs: Es - kā uzausis rīt, Dobele - kā saulē mirdzoša diena, Mēs - kaistošs vakars zvaigžņota nakts. Šis ir stāsts par kopā būšanas spēku, kopīgas, vienotas pilsētas veidošanu un izaugsmi. Koncerta deju virsvadītāja - Gunta Raipala, Saldus un Dobeles novadu koru virsvadītāja - Māra Marnauza, videogrāfs - Kaspars Krauze no "Krauze Vision"

Pilsētas svētki iesāksies jau 6.jūnijā ar akustisku koncertu jaukās un sirsnīgās noskaņās, pulksten 19 Dobeles evaņģēliski luteriskajā baznīcā uzstājoties Andai un Kasparam Zemīšiem.

Savukārt 7.jūnijs sāksies ar tikšanos lūgšanu brokastīs Dobeles pilsētas kultūras namā, bet vakarpusē visus sagaida jaudīgas aktivitātes, kad PIE "Barons velo" no pulksten 18 līdz 20 norisināsies velo stafetes un konkursi, bet pulksten astoņos vakarā sāksies velobrauciens "Ar velo pēc kūkas". Lai katrs varētu izvēlēties sev interesējošas aktivitātes piektdienas vakaram, tajā pašā laikā Pļavas ielas terasē nobaudīt gardumus "Jubilejas kūkotavā" no pulksten 18 līdz 22 piedāvās Dobeles novada mājražotāji, kā arī tāpat līdz pulksten 22 būs pieejami Iglu kluči mazuļiem "Move atrakcijas", bet no pulksten 18 līdz 20 norisināsies pasākums "Radi mākslā un mūzikā" ar grafiti mākslinieka HolisArts "Brīvais Stils" un "De Speakable" dalību. Pulksten 19 visus ar koncertu priecēs Patrisha. Savukārt no pulksten 21 līdz 22.20 būs iespēja izbaudīt populārās grupas "ASTRO'N'OUT" koncertu, ko pēc tam turpinās multimediāls strūklaku šovs 22.20, 22.55 un 23.30. Pusnakti sagaidīt palīdzēs DJ Cimmis.

Jau no rīta galvenajā svētku dienā - 8.jūnijā līdz pat septiņiem vakarā Baznīcas ielas garumā varēs iepirkties svētku tirdziņā "Ražots Latvijā". Lielajai jubilejai par godu no pulksten 11 līdz 12.30 ir iespēja pieteikties pilsētu izzinošai ekskursijai ar TIC gidu "770 jestri soļi cauri Dobelei". Pulcēšanās pie Dobeles Amatu mājas pulksten 10.45. Šim pasākumam gan ir iepriekš jāpiesakās, zvanot 22007464.

Dobeles vēsturiskajā Tirgus laukumā, Dobeles pilsēta tiks modināta, 770. jubileju iekrāsojot ar krāsu skrējienu/gājienu "Iekrāso 770", kas norisināsies no pulksten 10.30 līdz 12.10, bet iesildīšanās tam un reģistrēšanās sāksies jau deviņos no rīta. Visas dienas garumā pilsētas iedzīvotājiem un viesiem arī būs pieejams arī īpašs dzimšanas foto stūrītis, lai no svētkiem radītu neaizmirstamus fotomirkļus. Pulksten 10.20 uz lielās skatuves vēsturiskajā Tirgus laukumā notiks "Dobeles bundzinieku" svētku ierībināšana. No pulksten 11 līdz 11.30 - Dobeles novada Sociālā dienesta DC "STARIŅŠ", DAC " SOLIS" deju un dziesmu koncerts, bet no 11.50 - 12.30 PO "DOBELE" koncerts, turpinot dienu vēl arī ar "PANDA" deju studijas uzstāšanos no pulksten 13 līdz 14 un "DPKN" deju studijas koncertu no pulksten 14.30 līdz 15. Spilgti pavadīto dienu un sestdienas vakaru Tirgus laukumā grandiozi noslēgs no pulksten 19.20 līdz 20.30 grupas "Labvēlīgais tips" koncerts, pēc kā uz skatuves ap deviņiem kāps Intars Busulis un "ABONEMENTA ORĶESTRIS", bet no pulksten 23 - 3 - grupas "MĀKOŅSTŪMĒJI" nakts balle.

Paralēli šiem visiem notikumiem jau sestdienas rītā atpūtas un rotaļu laukumā "Saules parks no pulksten 10 līdz 12 norisināsies mazuļu godināšanas ceremonija - "Mazais Dobeles novadnieks", bet no pulksten 13 - 14.20 - "Drošības festivāls" - koncerts bērniem ar Arturu Gruzdiņu un "Knīpas un knauķi", no pulksten 12 līdz 17 norisināsies arī basketbola turnīrs "Bērzes krastu mači". Visu dienu no pulksten 10 līdz 17 Stāvlaukumā pie tirgus darbosies "Garšu skvērs" - Dobeles novada mājražotāju un uzņēmēju kafejnīcas, gardumu tirdziņš, spēles un konkursi. No pulksten 12 līdz 17 pie Amatu mājas - 'Svētku suvenīru darbnīca" īpašs pasākums norisināsies Pļavas ielas terasē no pulksten 15 līdz 16.30 - "Es. Dobele. Mēs" Dobeles novada amatiermākslas kolektīvu koncertstāsts. Pie Dobeles Amatniecības un vispārizglītojošās vidusskolas dienesta viesnīcas no pulksten 10 līdz 20 - "Activepark" atrakcijas bērniem, no pulksten 12 līdz 15 - "Spēks vieno ģimeni" spēka vīru čempionāts.

Zaļajā zonā pretī veikalam "Maxima" no pulksten 12 līdz 16 - Zemessardzes 51.kājnieku bataljons ar militārās tehnikas ekspozīciju un ieroču stends un Valsts policijas ekspozīcijas stends. Dobeles evaņģēliski luteriskās baznīcas dārzā no pulksten 12 līdz 17 - "Klusie stāsti" - Dobeles novada Centrālās bibliotēkas konkursa "Mani vārdi Dobelei" laureātu eseju audioieraksti. Svētku kulminācijas dienā, protams, neiztikt arī bez tradicionālā gājiena, šoreiz ar nosaukumu - "Dzimšanas diena". No pulksten 17.30 - 18 notiks pulcēšanās gājienam Tērvetes ielā 10. Pats gājiens tradicionāli vīsies no Sporta halles pa Brīvības ielu uz Baznīcas ielu un pa to līdz vēsturiskajam Tirgus laukumam, kur arī noslēgsies.

Svētku svinēšanas maratonu mierīgās noskaņās varēs noslēgt svētdien, 9.jūnijā, kad Dobeles pils pagalmā no pulksten 12 līdz 13 "Brīvības skaņu meditāciju" piedāvās meistars Ainārs Guļāns, no pulksten 12 līdz 15 būs lielformāta spēles, bet pulksten 13 - mākslas plenēra "Atrast unikālo Dobeli" noslēgums un izstādes atklāšana, no pulksten 13.30 līdz 15 - "Punktiņmandalu meistarklase" meistares Baibas Balodes vadībā.

Izklaide

Pavisam negaidīti Latvijā iegriezusies nu jau daudzus gadus Amerikā dzīvojošā Elīna Fūrmane jeb DJ Ella, turklāt viņai ir arī latviski jaunumi - Imanta Kalniņa dziesmas “Dūdieviņš” radio remikss, kas izdots reizē ar Kalifornijā filmētu video.