Latviešu tūristi meklē alternatīvas Ēģiptei

Kādas ir alternatīvas Ēģiptei – tāds ir aktuālākais jautājums, kas nodarbina tūrisma industrijas pārstāvjus ne tikai Latvijā. Pagaidām vēl gaida, kā attīstīsies un atrisināsies politiskie samezglojumi Ēģiptē, tomēr jau zināms, ka tas radīs papildu izdevumus tūristiem, kas arī ziemas mēnešos vēlas baudīt siltu sauli un peldes jūrā, bet pamatīgas rūpes Eiropas tūrisma industrijai.

Maroka, Malaga, Dominikānas Republika, Maurīcija, Bali, Taizeme, Indija, Vjetnama – šādi ir populārākie piedāvājumi, ko šobrīd saviem klientiem iesaka tūrisma kompāniju pārstāvji ne tikai Latvijā, bet visā Eiropā. Līdz ar ziemas sezonā vispopulārākā galamērķa – Ēģiptes – īslaicīgu (vai ilglaicīgu) izstāšanos no tūrisma industrijas augstākā līgas tiek meklētas alternatīvas saules kārajiem atpūtniekiem.

"Ēģiptei alternatīvu principā nav," sarunā ar Neatkarīgo kodolīgi apgalvo tūrisma kompānijas Tez Tour ģenerālmenedžeris Baltijas valstīs Konstantīns Paļgovs. "Var jau teikt, ka alternatīvu ir daudz, un saukt Maroku, Bali, Indiju, Šrilanku vai pat Kubu, tomēr jārunā ir par salīdzināmām lietām," uzsver tūrisma nozares profesionālis. Savu apgalvojumu viņš argumentē ar vairākiem elementiem. "Pirmkārt, Ēģiptes trumpis ir Sarkanā jūra. Tie, kas kaut reizi to ir izbaudījuši, nemaz nerunājot par zemūdens peldēšanas faniem, zina tās efektu un pievilkšanas spēku. Otrkārt, cena un par to saņemto pakalpojumu kvalitāte. Ziemas sezonā Ēģiptei alternatīvas nav. Protams, vasarā tādas ir un to ir samērā daudz, bet Ēģipte bija un, cerams, atkal būs masveida tūrisma galamērķis, turklāt – visai Eiropai. Līdz Ēģiptei var nokļūt četrās stundās, un laikā, kad pie mums ir ziema, tur pat ūdens temperatūra ir 20–25 grādi. Uz kuru vietu vēl no Rīgas vai no citas vietas Eiropā var aizlidot četrās stundās un uzreiz nokļūt vasarā, turklāt vidē ar daudzām unikālām iespējām tūristiem? Piemēram, līdz Tenerifei ir jālido sešas stundas, un tas attiecīgi sadārdzina ceļojuma izmaksas," savu apgalvojumu pamato Konstantīns Paļgovs. Iespējams, ka problēmas Ēģiptē daļu tūristu aizvirzīs uz Maroku, bet pat Ēģiptei gandrīz blakus esošā Tunisija (kas arī kādu laiku vairs nav drošs galamērķis ceļotājiem) nav alternatīva, jo "tur nav tik silts, tur ir cita jūra". Kā vienu no reāliem galamērķiem, kas varētu pārņemt tūristus, kas līdz šim devušies uz Ēģipti, viņš min Apvienotos Arābu Emirātus (AAE), tomēr "tās ir pavisam citas cenas, ko grūti nosaukt par demokrātiskām, turklāt lidojuma laiks ir jau sešas stundas. Tā ir cita dziesma... Tieši tāpēc notikumi Ēģiptē ir ne tikai sāpīgs trieciens tūrisma industrijai visā Eiropā, to pat var nosaukt par šoku".

Šobrīd tūroperatori vēl gaida, kas notiks Ēģiptē, bet jau tuvākā mēneša laikā nāksies pieņemt lēmumus. "Pēc pāris mēnešiem adekvāta alternatīva būs Turcija, bet šodien alternatīvas nav. Turklāt jau šobrīd Grankanārijā, Tenerifē, arī Lancarotē viesnīcas ir pārpildītas," rezumē Konstantīns Paļgovs un atgādina – lai dotos atpūtā uz, piemēram, Bali, Indiju, Šrilanku vai Kubu, jārēķinās ar pavisam citām izmaksām. Kā speciālists, kurš tūrisma nozarē strādā jau ilgstoši, viņš daudzreiz ir pieredzējis, ka cilvēki mēdz teikt, cik tad reižu var braukt uz Ēģipti, taču, kad nu tā ir slēgta, apjēdz, cik izdevīgs galamērķis tā bijusi.

Tez Tour ģenerālmenedžeris Baltijas valstīs Konstantīns Paļgovs atgādina, ka tūristu problēmas ir šīs medaļas viena puse, jo pavisam drīz Ēģiptei nāksies saprast, kā viss notikušais ietekmējis viņus pašus. "Ik mēnesi turp brauca miljoni, bet tagad – nulle, un tas būs pamatīgs sitiens šīs valsts ekonomikai," uzsver tūrisma industrijas pārstāvis un prognozē, ka politisko nemieru radītās ekonomiskās sekas var raisīt jaunus nemierus. Konstantīns Paļgovs atklāj, ka viņa kompānija ir ievākusi informāciju no sadarbības partneriem Ēģiptē, kas prognozē situācijas normalizēšanos. "Ja tā nenotiks, tad šim galamērķim tiks pateikts "uz redzēšanos" līdz gada beigām," prognozē Konstantīns Paļgovs.

Pavisam noteikti no šīs situācijas šobrīd visvairāk iegūs Kanāriju salas. "Vasaras sezonā tūrisma galamērķu ziņā bija normāla konkurence starp Ēģipti un Turciju, un tas sekmēja patīkamu cenu politiku. Jāņem vērā, ka abām šīm valstīm ir bezvīzu režīms ar milzīgo Krieviju, un, ja mūsu kaimiņvalsts iedzīvotājiem Ēģipte būs slēgta, tūristi no Krievijas masveidā dosies uz otru viņiem bez vīzas apmeklējamo valsti – Turciju, bet tas paaugstinās atpūtas izmaksas, jo turp dosies arī daudzie miljoni no pārējās Eiropas. Būsim godīgi – vasaras sezonā Turcijai adekvāta alternatīva bija tikai Ēģipte," atzīst K. Paļgovs. Pēc viņa domām, vasaras sezonā no krīzes Ēģiptē vislielākā ieguvēja būs Turcija, arī Vidusjūras valstis.

Savukārt asociācijas Lauku ceļotājs prezidente Asnāte Ziemele atgādina, ka tūrisms ir ļoti jutīgs bizness, kurā īpaša nozīme ir uzticībai un drošībai. "Mēs nepriecājamies par likstām, kas notiek citās valstīs un kas tūristiem liek mainīt ceļošanas paradumus, tomēr tas ir fakts – notikumi, kas šobrīd ietekmē starptautisko tūrismu, mums nāk par labu, jo daudzi apzinās, ka Baltija ir mierīgs reģions. Ir tikai loģiski, ka cilvēki baidās braukt turp, kur nav droši, tāpēc meklē citus virzienus. To, ka izvēlētajā atpūtas vietā nav vulkānu, zemestrīču, revolūciju un sacelšanos, parasti novērtē visi ceļotāji. Domāju, ka tūrisms ir trausls bizness, un, pat ja cilvēks atklāti nesaka, tad, visticamāk, viņš zemapziņā nosveras par labu galamērķim, kurā netiek apdraudēta viņa dzīvība. To pierāda aptaujas – drošība plašā mērogā ir numur viens ceļotājam," atgādina A. Ziemele.

Viņa priecājas, ka šī sezona var būt arī iespēja mainīt stereotipus par Latviju kā atpūtai neadekvāti dārgu zemi. Pirms dažiem gadiem valdīja uzskats, ka Baltija kā tūrisma galamērķis ir ļoti dārga vieta un neadekvāta kvalitātei, un tā tas arī bija, tāpēc šajā laikā tika arī zaudēti klienti. "Mēs paši to bijām panākuši, tieši tāpat kā šobrīd valda uzskats – Ēģiptē ir bīstami. Nu laiki ir mainījušies, cenas ir būtiski kritušās, un šis mums var būt iespēju laiks," uzskata Asnāte Ziemele.

Izklaide

Kādu laiciņu nekas nebija dzirdēts no abām konkurējošajām mūzikas gada balvu rīkotājnometnēm – Elitas Mīlgrāves “Zelta mikrofona” un revolucionārās “Gammas”, taču izskatās, ka šajās nedēļās šī klusuma pauze tiks aizpildīta ar uzviju. Ņemiet popkorna tūtes un glāzes ar dzērieniem, iesēdieties ērtāk krēslos un šūpuļtīklos, izklaižu organizētāji gādās par izklaidēm!  

Svarīgākais