Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Rundāles pils atzīmē Kurzemes hercogienes Dorotejas 250. jubileju

3. februārī Rundāles pilī ar izstādes „Dievinātā Doroteja” atklāšanu tiks atzīmēta Kurzemes hercogienes Annas Šarlotes Dorotejas 250 gadu jubileja. Izstādē tiks atspoguļota hercogiene Doroteja dažādu mākslinieku skatījumā un rakstos.

Pateicoties Dorotejai, priekšstati par Kurzemes un Latvijas vietu Eiropā veidojās jau agri pirms Latvijas valsts izveidošanās – Kurzemes hercogu nams gadsimtu gaitā ir devis sūtņus šai mazajai zemei pie Baltijas jūras.

Izstādē būs apskatāmi dažādi ar hercogieni saistīti eksponāti no Rundāles pils muzeja, Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeja, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Jelgavas Vēstures un mākslas muzeja, Latvijas Universitātes akadēmiskās bibliotēkas, Latvijas Valsts vēstures arhīva un Latvijas Nacionālās bibliotēkas krājumiem.

Koncepciju un tekstus veidojis Imants Lancmanis.

Interesenti izstādi varēs apskatīt no 2011. gada 4. februāra līdz 31. oktobrim.

Kurzemes hercogiene Doroteja(1761 - 1821) bija viena no Eiropas sabiedrības zvaigznēm 18. gadsimta beigās un 19. gadsimta sākumā.

Provinciālā Kurzemes muižnieka meita, pateicoties savam skaistumam, šarmam, mērķtiecībai un dzīves gudrībai, spēja pacelties Eiropas sabiedrības augstākajās sfērās. Ar savas personības valdzinājumu viņa saistīja visus, atstājot neoficiālu iespaidu gan uz politiku, gan veidojot elegances paraugu. Vienlaikus Doroteja uzdrīkstējās dot pirmos paraugus demokrātiskai, Apgaismības laikmeta iestrāvotai sabiedriskajai stājai: viņas salonā pie viena galda sēdēja karaļnamu locekļi un pilsoniskās inteliģences pārstāvji.

Arī hercogienes Dorotejas meitas Vilhelmīne, Paulīne, Johana un Doroteja spīdēja pie Eiropas augstākās sabiedrības debesīm, bet Doroteja, jaunākā, ar hercogienes de Dino vārdu iegājusi vēsturē kā slavenā diplomāta Šarla Morisa de Taleirāna mūža beigu daļas līdzgaitniece.