Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Latviju tūristi no ārvalstīm šogad apmeklējuši visai kūtri, norāda Lauku tūrisma asociācija

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Saistībā ar karu Ukrainā šogad ārvalstu tūristu ir ļoti maz, pirmdien intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Latvijas Lauku tūrisma asociācijas "Lauku ceļotājs" prezidente Asnāte Ziemele.

"Ārzemju tūristu joprojām ir ļoti, ļoti maz. Mums ir igauņi un lietuvieši, kuri saprot situāciju tāpat kā mēs. Ir poļi, nedaudz arī vācieši un somi, bet tas arī viss," teica asociācijas prezidente.

Viņa skaidroja, ka ārvalstu tūristu šogad Latvijā ir ļoti maz saistībā ar kara tuvumu, kā arī ar to, ka Latvijai ir gara robeža ar Krieviju.

Vienlaikus Ziemele piebilda, ka viesi no tālajām ārzemēm šogad vispār faktiski uz Eiropu nebrauc.

Viņa prognozēja, ka pozitīvas izmaiņas varētu būt nākamā gada vasarā. "Domāju, ka vasarā atgriezīsies viss normālākās sliedēs, jo cilvēki sapratīs, kur karš notiek, un mēs visi ceram, ka tas galu galā beigsies," teica Ziemele.

Jau vēstījām, ka atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem Latvijas viesnīcās un citās tūristu mītnēs šogad deviņos mēnešos viesu pavadīto nakšu skaits palielinājies par 62,3% salīdzinājumā ar 2021.gada attiecīgo periodu, veidojot 3,052 miljonus.

Tostarp ārvalstu viesu pavadīto nakšu skaits Latvijas viesnīcās un citās tūristu mītnēs 2022.gada deviņos mēnešos salīdzinājumā ar 2021.gada attiecīgo periodu audzis 2,5 reizes un bija 1,636 miljoni, bet vietējo iedzīvotāju pavadīto nakšu skaits Latvijas viesnīcās un citās tūristu mītnēs palielinājies par 14,7% un veidoja 1,416 miljonus.

Kopumā 2022.gada deviņos mēnešos Latvijas tūristu mītnēs apkalpots 1,71 miljons viesu, kas ir par 64,4% vairāk nekā 2021.gada deviņos mēnešos, tostarp apkalpoto ārvalstu viesu skaits audzis 2,7 reizes un bija 883 500, bet apkalpoto vietējo iedzīvotāju skaits pieaudzis par 16,1%, sasniedzot 826 400.

Salīdzinot ar laiku pirms pandēmijas - 2019.gada deviņiem mēnešiem -, šogad deviņos mēnešos vērojams apkalpoto viesu skaits ir par 24,8% mazāks, kamēr viesu pavadīto nakšu skaits samazinājies par 30,2%.