Cēsu Jaunajā pilī pabeigta trešā un ceturtā stāva rekonstrukcija

Vakar Cēsu Jaunajā pilī atklāta labiekārtota konferenču zāle pils trešajā stāvā un jauna izstāžu zāle-galerija pils bēniņu telpās, informēja Cēsu novada domes pārstāvis Andris Vanadziņš.

Telpu atjaunošana notiek Cēsu novada pašvaldības īstenotā projektā "Cēsu pils kompleksa revitalizācija tūrisma attīstībai".

Jaunatklātās telpas, kurās izbūvēts arī lifts, ir piemērotas gan semināru, konferenču un izstāžu norisei, gan muzejpedagoģisko programmu un citu izglītojošu nodarbību organizēšanai. "Domājam, ka šeit jānotiek radošai darbībai. Ir paredzēts, ka pilī notiks pasākumi bērniem, ģimenēm, kā arī mākslas un citu nozaru ļaudīm," informēja Cēsu Kultūras un tūrisma centra direktore Jolanta Sausiņa.

Būvniecības un restaurācijas process noritējis "Skonto būves" būvdarbu vadītāja Modra Seļakova vadībā. Sausiņa stāstīja, ka atjaunotajās telpās "ir jūtama ļoti laba aura, mēs esam sākuši veidot šo telpu piedāvājumu vietējai un ārvalstu auditorijai".

Svinīgajā atklāšanas pasākumā Cēsu novada domes priekšsēdētājs Gints Šķenders (TP) pateicās visiem, kas piedalījās pils rekonstrukcijas darbu norisē. Būvkompānijas "Skonto būve" viceprezidents Ivars Millers pateicās cēsniekiem par labo sadarbību, ieinteresētību un pietāti pret vēsturisko mantojumu un novēlēja: "Lai nākamais remonts pēc 100 gadiem!"

Projektu "Cēsu pils kompleksa revitalizācija tūrisma attīstībai" realizē Cēsu novada pašvaldība ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) un Latvijas valsts atbalstu.

Projekta kopējās izmaksas ir 1 720 580 lati, tai skaitā ERAF līdzfinansējums 85% apmērā - 1 414 787 lati un valsts budžeta dotācija 4,5% apmērā - 74 901 lats.

Projekta mērķis ir veicināt sabiedrības interesi un izpratni par Cēsīm un Vidzemi kā Latvijai svarīgu reģionālu kultūrvēsturisku centru pagātnē un tagadnē, savā darbā balstoties uz muzeja krājumu, tā izpēti un unikālo iespēju eksponēt un izmantot valsts nozīmes kultūras pieminekli Cēsu Jauno pili, lai uzturētu lepnuma un patriotisma jūtas vietējos iedzīvotājos, īpaši skolu jaunatnē, kā arī attīstītu kultūrtūrisma iespējas Vidzemē.

Izklaide

Dziedātājs Mārtiņš Kanters publicējis jau trešo dziesmu no oktobrī gaidāmā studijas albuma „Vēstulēs”, kas būs ieturēts „pop country” stilā. Dziesmai tapis arī videoklips, kas filmēts z/s “Vaidelotes”.

Svarīgākais