Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Latvijā notiek fantastiska akcija: pieejami 84 hektāri saulespuķu lauku, kuros var fotografēties

© Ketija Keita Krastiņa, F64

Facebook grupas "Ceļo uz nebēdu" administrācija informē par kādu jauku Latvijas mēroga akciju.

"Saulespuķu lauki visā Latvijā, kuros var droši iet iekšā un fotografēties!
Šogad Latvijā notiek fantastiska akcija, ir pieejami 84 hektāri saulespuķu lauku, kuros var fotografēties un ziedot! Karte pieejama šeit: https://ej.uz/latraps_ziedo_saulespuķes_2022.
Kurzemniekiem šogad ir īpaši paveicies.
Vai Tu jau biji kādā no saulespuķu laukiem? Kurā? Padalies ar bildēm & dalies ar draugiem, lai varāk cilvēki uzzinātu par šo akciju!"
***

Latvijas lauksaimnieki, LATRAPS Biedri ir apsējuši teju 84 ha ar saulespuķēm visos Latvijas reģionos.

Mūsu lauksaimnieki audzē ne tikai pārtiku, bet dienu no dienas rūpējas gan par savu sētu, gan par vidi, ainavu un tādējādi ceļ un stiprina Latvijas valsti un cilvēkus tajā.

Ir sasētas un zied saulespuķes, jau pats nosaukums vien vēsta par to simbolisko nozīmi - siltumu, gaismu. Saulespuķe ir arī dziedināšanas, brīvības un miera simbols, tāpēc audzējot saulespuķes tiek stiprināt mūsu vērtības - darīt skaistu mūsu Latviju un palīdzēt tiem, kuriem mūsu palīdzību vajag visvairāk.

LATRAPS ziedo akcijas virsmērķis kopā ar ziedot.lv ir savākt līdzekļus labdarības kategorijā ''Cilvēkos ir spēks''.

Kopā mēs varam palīdzēt - lai tas izdotos aicinām Jūs atbalstīt!

KĀPĒC SAULESPUĶES:

  • Apputeksnētāji - lielās ārējās ziedlapiņas piesaista daudzas bišu sugas, tostarp medus bites un kamenes. Saulespuķu centrā atrodas simtiem un tūkstošiem mazu atsevišķu ziedu, kas satur nektāru un ziedputekšņus, kas ir bišu barības avots.

  • Palīdz attīrīt augsni - šie apbrīnojamie ziedi ir pazīstami kā "fitormediatori" (kas nozīmē "augu aizsardzības līdzeklis") un "hiperakumulatori". Ir daudz pētījumu par to, kā šie ziedi uzņem ķīmiskos piesārņotājus un palīdz padarīt augsni veselīgāku; šo apbrīnojamo ziedu saknes var arī palīdzēt attīrīt no augsnes smagos metālus, piemēram, svinu, arsēnu, cinku, hromu, kadmiju, varu un mangānu.

  • Saulespuķes ir ne tikai skaistumpuķes, bet tās spēj attīrīt gaisu no toksīniem un indīgām vielām gaisā.

  • Saulespuķes ir alelopātiskas - dabīgi nomāc nezāļu augšanu. Saulespuķes sēklas satur ķīmisku vielu, kas citiem augiem nepatīk. Tiek uzskatīts, ka šīs "allelopātiskās" ķīmiskās vielas iedarbība kavē blakus esošo augu, piemēram, nezāļu, augšanu.

  • Putnu “barotavas” - kad saulespuķu sēklas nogatavojas, tad to ziedi kļūst par viegli pieejamām “barotavām” putniņiem. Kā arī putni ir dabas bezmaksas kaitēkļu pārvaldnieki un palīdz radīt līdzsvaru starp kaitēkļiem un labvēlīgajiem kukaiņiem laukos.

  • Saulespuķu ziedlapas var vākt zāļu tējas maisījumam, ko lieto saaukstēšanās vai iekaisuma gadījumā. Imūnsistēmas stiprināšanai gatavo maisījumu no saulespuķu ziedlapām, kaltētām smiltsērkšķu ogām un fermentētas vējkaņepēm.

  • Iespēja domāt plaši un sociāli atbildīgi - demokrātiskās pasaules kontekstā - saulespuķes cilvēkiem visā pasaulē un arī Latvijā ir kļuvušas par vienu no demokrātijas, brīvības un solidaritātes atbalsta zīmēm notiekošajam pasaulē.

PAR AKCIJAS NORISI:

  • Aprīlī akcijas ietvaros LATRAPS dāvināja saviem Biedriem saulespuķu sēklas. Tās tika iesētas vietās, kur viegli piekļūt garāmbraucējiem saulespuķu ziedēšanas laikā;

  • Ziedēšanas laikā aicinām saulespuķu laukos fotografēties un dalīties sociālajos tīklos ar bildēm izmantojot akcijas tēmturus( #LATRAPSziedo, #LATRAPSziedot.lv, #daram_labu).

  • Dodam iespēju fotografēties un griezt ziedus un pēc tam veikt labo darbu un sniegt savu atbalstu ziedot.lv labdarības projektam ''Cilvēkos ir spēks''.;

  • Akcijas lauka malā atradīsi izvietotus informatīvos materiālu ar QR kodu, kas “aizved” uz ziedot.lv, kur var ērti izvēlēties ziedojuma apmēru un to noziedot .

  • Lai atrastu laukus, kas piedalās akcijā pieejama mūsu veidota karte karte (Google maps - https://ej.uz/latraps_ziedo_saulespuķes_2022), laukus var atrast arī ievadot aplikācijā waze ''saulespuķu lauks'', tādējādi ikviens var doties ceļojumā uz saulespuķu laukiem, priecāties par ziediem, fotografēties un darīt labu ziedojot.

Šajā akcijā piedalās LATRAPS Biedru 70 saimniecības un kopā esam izaudzējuši 84ha saulespuķu.

Akcija norisinās visu saulespuķu ziedēšanas laiku.